DÜNYA AŞI HAFTASI KAPSAMINDA STANT AÇILDI

24-30 Nisan Aşı Haftası dolayısıyla vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Saraçlar Caddesi'nde stant açıldı. Aşı haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede aşı uygulamalarının insan hayatını kurtaran en önemli sağlık müdahalelerinin başında olduğunu belirtti.

TAKİP ET

Her yıl 24-30 tarihleri arasında kutlanan Aşı haftası dolayısıyla vatandaşları bilgilendirmek için Saraçlar Caddesi'nde stant açıldı. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan stantta vatandaşlar dağıtılan broşür ve aşı kartıyla bilgilendirildi. Stantta gelen çocuklara ise balon dağıtıldı.

Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede aşı uygulamalarının insan hayatını kurtaran en önemli sağlık müdahalelerinin başında olduğunu belirten Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, insanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan hastalıkların günümüzde aşılama ile bertaraf edildiğini aktardı.

İnsanları aşıya teşvik etmek için her yıl Nisan ayının son haftasının '˜Dünya Aşı Haftası' olarak kabul edildiğini hatırlatan Yıldırım, Türkiye'de 1981 yılında başlatılan Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında çocukluk çağı aşılama takviminde 13 hastalığa karşı aşı uygulaması yapıldığına dikkat çekti.

Aşılama takvimini tamamlayan çocukların difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek engelli olmaktan, ölümlerden korunduğunu söyleyen Yıldırım, bu aşıların ücretsiz olarak yapıldığı belirtti.

Salgın döneminde aşılamanın ne derece etkili olduğunu hatırlatan Yıldırım, 'Biz de Edirne İl Sağlık Müdürlüğü olarak '˜Dünya Aşı Haftası' nedeniyle çarşı merkezimizde kurmuş olduğumuz standımızda Vatandaşlarımıza çocukluk çağı aşıları, erişkin aşılaması ve Covid19 aşı uygulamaları konusunda detaylı bilgiler vererek, broşürler ve aşı takip kartları dağıtarak toplumumuzun farkındalık düzeyini arttırmak istedik. Unutulmamalıdır ki yapılan her doz aşı daha sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum demektir, aşılarımızı yaptırarak kendimizi ve sevdiklerimizi korumak en önemli önceliklerimizden biri olmalıdır' dedi.

Vatandaşlara çağrıda bulunan Yıldırım, 'Tüm halkımızdan evlatlarının çocukluk çağı aşılarını ötelemeden ve eksiksiz bir şekilde yaptırmaları rica ediyoruz ve bu hizmete ulaşabilmeleri için Toplum Sağlığı Merkezlerimize, Aile Sağlığı Merkezlerimize, Aile Hekimlerimize ve tüm 1. Basamak sağlık kuruluşlarımıza bekliyoruz' dedi.

Kumru Öngün