DR. ÜLGEY, PASTIRMA SICAKLARINA KARŞI UYARDI

Edirne'de Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Ülgey, pastırma sıcakları nedeniyle vatandaşları uyararak, 'Hava, gündüzleri özellikle güneşli ortamlarda oldukça sıcakken sabah ve akşam saatlerinde oldukça serinlemekte. Bu durum hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bundan korunmak için yapılması gereken giyim tarzına ve beslenmeye dikkat etmenin yanı sıra mutlaka grip aşısı olmaktır' dedi.

TAKİP ET

Eskilerin 'Pastırma Ayazı' dedikleri, son dönemlerde ise 'Pastırma Yazı' diye nitelendirilen günlerin geldiği Edirne'de hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıktı. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre 18 dereceyi bulan hava sıcaklığı nedeniyle vatandaşlar da kendilerini sokaklara attı. Çocuklarını park ve bahçelere götürüp eğlendiren aileleri uyaran Dahiliye Uzmanı Dr.Murat Ülgey, pastırma sıcaklarının, yalancı yaz günleri olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

'Hava sıcaklıkları hastalıklara davetiye çıkarıyor'

Hava sıcaklıklarının bir azalıp bir artmasıyla mevsim geçişleri yaşandığını dile getiren Dâhiliye Uzmanı Dr. Murat Ülgey, 'Hava, gündüzleri özellikle güneşli ortamlarda oldukça sıcakken sabah ve akşam saatlerinde oldukça serinlemekte. Bu durum hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bundan korunmak için yapılması gereken giyim tarzına ve beslenmeye dikkat etmenin yanı sıra mutlaka grip aşısı olmaktır.' Şeklinde konuştu.

'Mevsim geçişlerinde kat kat giyinmeliyiz'

Geçiş dönemleri için en önemli şeyin kat kat giyinmek olduğuna değinen Ülgey, 'Önce ince pamuklu bir kıyafet, üstüne bir kazak ya da hırka ve en üste de mont ya da palto türü bir şey giymek hastalığa yakalanma oranını azaltacaktır. Sabah yola çıkıldıktan sonra gün içerisinde havanın ısınmasıyla birlikte yavaş yavaş bunların azaltılması, kapalı ortamlara gelindiğinde ise en ince kıyafetle durulması çok önemlidir. Öğleden sonra hava sıcakken ince giyinip çıktığımızda eğer eve dönüşümüz akşam altıyı bulacaksa hava birden soğumakta bu da direk olarak hastalığa yol açmaktadır. Bu yüzden kat kat giyinip sıcak ve soğuk pozisyonuna göre davranmakta fayda var.' İfadelerini kullandı.

'Bu dönem için bol sıvı tüketmekte de fayda var'

Bu dönemde nezle, grip ve Kovid-19 salgınından korunmak için de C vitamini tüketilmesi gerektiğini aktaran Ülgey, 'Mandalina, portakal gibi besinler yavaş yavaş çıkmaya başladı. Her tür meyve ve sebze yemeğe özen göstermek gerekir. Bu dönem için bol sıvı tüketmekte de fayda var. Grip aşısı olmak da bu noktada diğer önemli noktalardan birisidir. Bazı insanlar nasıl olsa Kovid-19 aşısı oldum grip aşısı olmama gerek yok diye düşünüyor. Bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü ikisinin de etkisi birbirinden farklıdır. Korona ile grip belirtileri birbirine çok benziyor ama öncelikle grip aşısı olup ondan korunmak gerekiyor ki karışmasın diye. Özellikle kronik hastalığı bulunanlar mutlaka grip aşısı olmalı. Kovid-19 salgınının etkisi devam ettiği için aşının yanı sıra mutlaka maske, hijyen ve sosyal mesafe konusuna uyuma dikkat etmeliyiz. Kovid-19 salgınıyla mücadelede en büyük silah olan aşının da doz takibini yaparak mutlaka gereken dozların olunması gerekiyor.' Dedi.

Kumru Öngün