DR. ARPACI, YÜZ YÜZE EĞİTİMDE KOVİD-19 SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı kapsamında yüz yüze eğitim ve Kovid-19 salgını hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

TAKİP ET

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı başlangıcında Edirne İl geneli okullarda Kovid-19 salgın tedbirleri kapsamında yapılan çalışmalarla basın toplantısı düzelendi.

Düzenlenen basın toplantısına İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Fatih Selvi, Kamu Hastaneleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Talha Sütçü, Halk Sağlığı Başkanı Dr. Selma Heves katıldı.
Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, okul ve kurumlarda yüz yüze eğitim faaliyetleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan 'kovid-19 salgınında okullarda alınması gereken önlemler rehberi' doğrultusunda yürütülmekte olduğunu belirtti.
Milli Eğitim Müdürü Dr. Arpacı, 'Tüm okullarda öğrenci, öğretmen ve personelin ihtiyacı olan yeterli sayıda maske, dezenfektan ve temizlik malzemeleri Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından temin edilerek okullarımıza dağıtılmıştır. Bu konuda yönetici, öğretmen ve velilerimizden olumlu geri bildirimler alınmaktadır. Hijyen ve temizlik malzemesi temininde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Okul girişlerinde, derslik ve ortak alanlarda maske kutuları ve el antiseptikleri bulunmaktadır. Yönetici, öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından sınıf içi ve dışında maske takma ve hijyen konusunda gerekli hassasiyet gösterilmektedir. Okula giriş-çıkış, ders ve teneffüslerde sosyal mesafenin korunması için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Okul yöneticileri ve öğretmenlerimiz tarafından süreç titizlikle yürütülmektedir. Sınıfların ve kapalı alanların havalandırılması düzenli olarak sağlanmakta, kontrol ve denetimleri yapılmaktadır. Okullarımızda tüm alanlar düzenli olarak temizlenmekte olup, gerekli denetimler yetkili kişilerce gerçekleştirilmektedir.' İfadelerine yer verdi.
Milli Eğitim Müdürü Dr. Arpacı, okullarda mevcut bulunan temizlik personeline ek olarak, TYP kapsamındaki temizlik personellerinin de görevlerine başladığını kaydetti.
Dr. Arpacı, 'Okullarımızda temizlik ve hijyen şartlarının sürekliliğinin sağlanması amacıyla Okulum Temiz Belgelendirme Programı uygulanmaktadır. Tüm ekibimiz ile merkez ve ilçelerimizde planlama yapılmış olup, il/ilçe müdürü, müdür yardımcıları, şube müdürleri, maarif müfettişleri tarafından sahada alınan tedbirler denetlenmektedir.' Dedi.
Milli Eğitim Müdürü Dr. Arpacı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından 'okullarda kovid-19 pozitif vaka çıkması durumunda yapılması gereken uygulamalar rehberi' hazırlandığını ve okullarda vaka çıktığı takdirde bu rehber doğrultusunda işlemler yürütülmekte olduğunu söyledi.
Dr. Arpacı, 'Öğretmen, öğrenci ve personelin risk durumları MEBBİS HES Kodu Sorgulama Modülü üzerinden günlük olarak sorgulanmaktadır. Aynı zamanda vaka, temaslı ve yakın temaslı bilgileri ile test sonuçları okul müdürlerimize SMS olarak iletilerek gerekli tedbirler rehber doğrultusunda alınmaktadır. Süreç 'sınıf bazlı'' ve 'vaka bazlı' yönetilmektedir. Okul öncesi eğitim kurumunda tek vaka çıkması durumunda; 1-12. sınıflarda ise aynı sınıfta ilk vakadan sonra 10 gün içinde ikinci vaka çıkması durumunda 14 günlük sınıf karantinası uygulanmaktadır. Sınıf karantinası uygulanan öğrencilerimizin eğitimine dijital platform üzerinden canlı derslerle devam edilmektedir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak İl Sağlık Müdürlüğü, ilçe müdürlüklerimiz ve okullarımızla vaka durumu ve alınacak tedbirler doğrultusunda koordinasyon halinde bulunulmaktadır. Güvenli Okul Programı kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile okul, çevre ve trafik güvenliği konularında gerekli iş birliği sağlanmaktadır. Yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz okulların açılmasından ve yüz yüze eğitime geçilmesinden son derece memnun olup; yapılan değerlendirme toplantılarında tüm paydaşlarımızın beklentisinin tam gün ve yüz yüze eğitime devam edilmesi yönünde olduğu görülmüştür. Bu zorlu süreçte göstermiş oldukları özveri ve hassasiyetlerinden dolayı yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerimize şükranlarımızı sunarız.' Dedi.

Toplantı da konuşan İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Fatih Selvi, yüz yüze eğitime başlaması ile birlikte Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile hazırlanan ; 'Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi' kapsamında her türlü sağlık tedbirlerinin alındığını ve titizlikle uygulanmaya başladığını kaydetti.
İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Selvi, 'Valiliğimiz koordinasyonunda Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber veli ve uygun yaş gurubu öğrencilerimizin aşı uygulamasının daha da yaygınlaştırılabilmesi için gerekli bilgilendirmeler yapılmış ve yapılmaya kesintisiz devam edilmektedir. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki, Kovid-19 aşılaması; 'hastalığa maruz kalma ,hastalığı ağır geçirme ve hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirmek için elimizdeki en etkili mücadele aracıdır'. İlimizde vatandaşlarımızın aşılamaya göstermiş olduğu hassasiyet Kovid-19 sürecinde en büyük avantajlarımızdan biridir. Bununla birlikte maske kullanımının, hijyen kurallarının ve gerekli havalandırma koşullarının sınıflarda ve okullarda titizlikle takip edilmesi için gerekli tedbirler Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından alınmıştır. Burada en önemli konulardan birisi öğrenci ve öğretmenlerimizin pozitif olmaları durumunda yapılacak işlemler 'yayınlanan rehberde' belirtilmiş olup, bu çerçevede gelişmeler İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinasyonunda tüm sağlık kuruluşları tarafından takip edilmektedir. Tüm okul çalışanları ve öğrencilerin semptom sorgulamaları günde iki kez yapılmaktadır. Şüpheli bir durumda İl Sağlık Müdürlüğü kontrolünde süreç yayınlanan rehbere göre ivedilikle yürütülmektedir. Bu kapsamda 'tüm pozitif ve yakın temaslı vakalarda' filyasyon çalışması titizlikle uygulanmaktadır. Filyasyon ekipleri pozitif vakaların ev ziyaretlerini aynı gün içinde yapmakta, vaka ve temaslı takibi gerçekleştirilmekte ve aynı zamanda İl Milli Eğitim Müdürlüğüne de anlık bilgilendirme yapılmaktadır.' Şeklinde konuştu.

Kumru Öngün