Dış etkenler öğrencileri olumsuz etkileyebilir!

Üniversite öğrenimi öncesi hayallere giden yolda lise hayatı öğrenciler için büyük önem taşıyor. Hayallerindeki üniversitede okumak için yoğun tempoda çalışan öğrenciler, bu süreçte dış etkenlerden etkilenip dikkat ve konsantrasyon bozuklukları yaşayabiliyor. TED Edirne Koleji Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Sena Nur Geneş Kuruçay, bu noktada dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET

Dikkat bozukluğu ve konsantrasyon eksikliği yaşan öğrencilerin ortamında dış etkenlerin azaltılması gerektiğini vurgulayan TED Edirne Koleji Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Sena Nur Geneş Kuruçay,"Öğrenciler lise döneminde, hayatlarının en önemli adımlarından biri olan üniversiteye giriş sınavı için yoğun bir tempoda çalışıyor. Ancak bu süreçte öğrenciler, sıkça dikkat ve konsantrasyon problemleriyle karşı karşıya kalabiliyor.Uzun süren çalışma saatleri, stres ve sınav baskısı, öğrencilerin odaklanma yetilerini olumsuz etkileyebiliyor" dedi.

TED Edirne Koleji Anadolu Lisesi Rehber ÖğretmeniSena Nur Geneş Kuruçay, dikkat toplamanın insanın bilinçli olarak belirli bir noktaya odaklanma becerisi olduğunu belirtti.

Dikkat toplama sürecinde bireyin, zihinsel gelişimi, yaşı, bireysel özelliklerinin önemli rol oynadığını ifade eden Kuruçay “Dikkati toplamaalgı, bellek, güdüleme ve “ben” in geliştirilmesi ve bu konuda yapılacak düzenli bir eğitimle kazanılır. Dikkatin bir konu üzerinde toplanması öğretilebilir ve var olan kapasite geliştirilebilir. Bu yoldaki önemli noktalar kararlılık, hayaller ve gerçekler arasındaki denge ve zihin gücünden yararlanmaktır. Konsantrasyon, gerektiği yerde görüş açısını daraltmak, zihni o anda yapılan işe verebilmek, gerektiği yerde de zaman zaman beyni serbest bırakıp öğrenilen konu ya da yapılan işlerde serbest çağrışımlar yapabilmektir” ifadelerine yer verdi.

"ÇALIŞMA ÖNCESİ ÖĞRENCİYE DANIŞILMALI"

Dikkatini toplamada sıkıntı yaşayan öğrencilere yönelik tavsiyelerde bulunan Kuruçay, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon eksikliği yaşan öğrencilerin ortamında dış etkenlerin azaltılması gerektiğini ifade etti.Öğrencinin çalışmalardan ne elde etmek istediğini, ne yapacağını ve ne kadar sürede gerçekleştireceğini kendisine sorarak çalışma öncesinde belirlenmesi gerektiğini aktaran Kuruçay,"Çalışmaları sürdüremiyorsa çalışma ile ilgili hedeflerini kolay ve ulaşılabilir küçük hedeflere dönüştürmesi gerekir.Belli bir alanda kolayca dikkatini toplayabiliyor ve konsantre olabiliyorken, diğer alanlarda sorun yaşıyorsan bunu fark etmesini sağlamalıyız. Çünkü öğrencinin burada asıl sorunun isteksizlik olduğunu bilmesi gerekir. Dikkat Arttırıcı ÇalışmalarYazılarda yer alan ‘b, c, d, g' harflerini işaretleme.Dergilerde yer alan bulmacalar, labirent bulmaca, kelime avcılığı, bulmacalar ve sayı avcılığı gibi etkinlikleri yapma.Yaşa uygun puzzle yapma, dama, satranç, lego gibi dikkat ve konsantrasyon arttırıcı eğitsel oyunlar oynama. El becerilerine yönelik etkinlikler, dikkat toplama ve konsantre olma gibi becerilerinin gelişmesinde oldukça etkili çalışmalardır. Konsantrasyon becerinizi geliştirmek için söylenebilecek son söz konsantrasyonun bir önemlilik algısı olduğudur. Eğer bir konuya, bir işe yeteri kadar önem veriliyorsa mutlaka ona konsantre olunur” Şeklide açıklamada bulundu. Fahrettin Baydar

HABER MERKEZİ