Diorama sanatıyla geçmişi geleceğe taşıyor

Edirne'de yaşayan Hüseyin Ülker (55), 11 yaşında Almanya'da tanıştığı diorama sanatıyla tarihi olayları 3 boyutlu modelliyor.

TAKİP ET

Diorama, hayalinizdeki dünyayı gerçeğine birebir bağlı kalarak minimalize eden bir sanat dalı. Türkiye'de de takipçileri bulunan diorama, zamanı farklı bir yaklaşımla donduruyor.

Ülker, on binlerce parçanın tek tek işlendiği çalışmalarda Türk ve dünya tarihinin önemli olaylarını canlandırıp tarihe yeniden hayat veriyor.

Edirneli Hüseyin Ülker İstanbul'un fethinden, Akabe ve ikinci dünya savaşına kadar birçok tarihi olayı diorama ile canlandırıyor.

Çocukların Türk tarihini unutmaması için üç boyutlu çalışmalar yaptığını söyleyen Ülker, “2. Dünya Savaşı'nı konu alan çalışmalarımda özellikle o dönemde teknolojinin ne kadar ileride olduğunu göstermek istiyorum. Dünya tarihine yön veren savaşları diorama sanatıyla işlemeyi çok seviyorum. Ayrıca Türk tarihindeki şanlı zaferleri ve unutulmuş kahramanlarımızı yad etmek için onları diorama sanatıyla yaşatmaya çalışıyorum. Geçmişimizi unutmamalıyız. Ama şuna özellikle değinmek istiyorum, özellikle Cumhurbaşkanımızın söylediği ‘dünya beşten büyüktür' cümlesine vurgu yapmak için şanlı tarihimizi ön plana çıkarmaya çalışıyorum. Gerçekten çok harika bir muhteşem bir tarihimiz var. Çocuklarımız bu tarihi unutmasın diye hem üç boyutlu çalışmalar yapıyorum hem de öğretiyorum aynı zamanda.” Şeklinde konuştu.

Ülker, diorama sanatının önemine değinerek, Japonya'daki eğitim müfredatında ders olarak verildiğini aktardı.

Genç nesle dioramayı öğretmeye çalıştığını belirten Ülker, ücretsiz olarak ders verdiğini dile getirdi.

Ders alan çocukların araştırma ve okuma yetisinin geliştiğinden bahseden Ülker, “Bu tarz hobilerin gerçekten çok faydası var. Sadece gidip bir hazır kit almak değil mesele. Burada biz hazır kitlerden ziyade elle yapabilecek bir sürü şeyleri öğretiyoruz.” Dedi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar