Diğer istismarları görmezden geliyoruz

Ateş Böceği Derneği Edirne Temsilciliği ve Edirne Çocuk Hakları Derneği, 'Çocuğun Hakları ve Sağlıklı Gelişimi' isimli bir seminer düzenledi. Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Av. Nebahat Çavuş'un, çocuk cinsel istismarının ön plana çıktığını belirterek diğer istismar türlerinin görmezden gelindiğini söyledi.

TAKİP ET

Edirne Barosu Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde, psikolog ve aile danışmanı Sevcan Erikan, Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı avukat Nebahat Çavuş ve Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu konuşmacı olarak yer aldı. Seminerin açılış konuşmasını Ateş Böceği Edirne'nin Eğitim Koordinatörü Tülin Yasakçı yaptı. Derneğin tarihçesi ve misyonu hakkında katılımcıları bilgilendiren Yasakçı, derneğin Edirne'deki faaliyetleri üzerine de kısa bir sunum yaptı. Ateş Böceği Derneği Edirne Temsilcisi Aleyna Ardalı da Ateş Böceği Derneği'nin 5 Ekim 2019'dan bu yana Edirne'de faaliyet gösteren bir gençlik oluşumu olduğunu belirterek seminere gelen ve destek veren herkese teşekkür ettiklerini söyledi.

'Çocuğun ihmali üzerinde çok durmuyoruz'

Konuşmaların ardından seminer, Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Av. Nebahat Çavuş'un 'Çocuk ihmal ve istismarının hukuksal boyutu' sunumuyla devam etti. İlk olarak Edirne Çocuk Hakları Derneği ve faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Çavuş, amaçlarının maddi durumu, dili, ırkı ne olursa olsun bütün çocuklarla ilgili farkındalık çalışmaları yapmak olduğunu vurguladı. İhmal ve istismar kavramlarını açıklayan Çavuş, 'Aslında en çok gördüğümüz çocuğun ihmali, çok da üzerinde durmuyoruz. Genel olarak son günlerde istismarda bile cinsel istismar ön plana çıkmış durumda. Diğer istismar türleri görmezden geliniyor. Aslına bakarsanız çocukları en fazla etkileyen şeylerdir bunlar; hem ihmal hem de cinsel istismarın dışındaki istismar türleri' şeklinde konuştu.
'Yasal mercilere başvuru insani ve yasal görev'

Çavuş, katılımcıları ihmal ve istismar türleri hakkında bilgilendirerek istismar ve ihmale uğrayan çocuklar görüldüğünde yasal mercilere başvurmanın hem insani hem de yasal görev olduğunun altını çizdi. Çavuş, ayrıca konuya ilişkin Türk Ceza Kanunu'nda ve Çocukların Korunması Dair Kanun'da belirlenmiş yükümlülükler ve yaptırımlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Çavuş, adli makamlara yansıyan çeşitli vakalardan örnekler vererek, izlenmesi gereken yollar hakkında da bilgi verdi. Çavuş sunumunu 'Çocuk susar, biz susmayalım' sözüyle noktaladı.
Uygulamalı hijyen eğitimi

Edirne Belediye Başkan Yardımcı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, çocukların en önemli haklarından birinin de sağlıklı bir dünyada yaşamak olduğunun altını çizerek, 'Çocuklar hijyen ve aşılar' konulu sunumunu gerçekleştirdi. Çocukların okula başladıkları dönemde hasta olduklarını ve anne babaların bundan yakındığını söyleyen Tanrıkulu, 'Oysaki çocuklar okula, kreşe gittikleri zaman hasta olmaları aynı zamanda o çocukların immün sistemini de geliştirir' dedi. Çocukların hasta olmaması için çocuklara küçük yaşlarda hijyenin ve kişisel bakımın öğretilmesi gerektiğini ifade eden Tanrıkulu, anne ve babaların çocuklara bu alışkanlıkları kazandırmak için onlara davranışlarıyla örnek olmaları gerektiğini hatırlattı. Çocuklara düzenli el yıkama alışkanlığının kazandırılmasının hastalıkları önleyeceğine vurgu yapan Tanrıkulu, katılımcılara nasıl el yıkanması ve diş fırçalanması gerektiğini uygulamalı olarak gösterdi.
'İnternet yalan yanlış bilgiyle dolu'

Aşılar hakkında da katılımcıları ayrıntılı olarak bilgilendiren Tanrıkulu, 'Aşıyla ilgiyle bir şey öğreneceğiniz zaman üniversitelerin ve Sağlık Bakanlığı'nın verilerini ciddiye alın. İnternet ciddi bir kuyu. Ama yalan yanlış, spekülatif bilgiyle dolu' ifadelerini kullandı. Tanrıkulu sunumu sırasında zaman zaman katılımcıların sorularını da yanıtladı.
'Bizler çocuk için ilk ve en etkili modelleriz'

Panelde konuşan Psikolog ve Aile Danışmanı Sevcan Erikan, 'Aile tutumu ve çocuğun kişilik gelişimi' başlıklı sunumunda ailenin çocuğun gelişimindeki önemine dikkat çekti. 'Aile, çocuğun gelişim sürecini etkileyen ilk ve en büyük etkendir. İlk çocukluk başta olmak üzere, ergenlikle birlikte çocuğumuzun nasıl bir insan olacağını neredeyse biz belirliyoruz' ifadelerini kullanan Erikan, 'Bizler çocuk için ilk ve en etkili modelleriz. Sözlerden daha çok davranışlar etkilidir. Bu nedenle çocuklar için yeterince iyi modeller olmak zorundayız. İlk temel ihtiyaç korumadır. Çocuğumuzu ihtiyaç duyduğu zaman korumak bize güvenini geliştirir. Ama bunu yaparken aşırı koruyucu davranışlardan sakınmak da çok önemlidir' dedi.
'Demokratik ortam yeterli'

Ailenin olumlu ya da olumsuz tutumlarının çocuk üzerindeki etkilerini örneklerle açıklayan Erikan, 'Çocuğumuz yanlış davranış yaparsa ne yapmalıyız? Doğru davranış kazandırmak için çoğu zaman konuşmak, onu dinlemek, yol göstermek yeterli olacaktır. Ödül '' ceza yöntemini çok gerekmedikçe kullanmamak gerekir. Olumlu davranışları onaylayarak demokratik bir ortam yaratmak yeterli olacaktır' dedi. Seminerin ardından katılımcılara katılım belgeleri verildi.