Demir İpekyolu'nda ilk sefer

Çin'in Xi'an kentinden 15 Ekim 2019 tarihinde Avrupa'ya yola çıkan ve Türkiye'ye 5 Kasım 2019 tarihinde Kars'tan giriş yapan Chang'an treni, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçti. 21 vagondan oluşan 2 parça parça halinde Marmaray'dan geçiş yapan trenin ilk 21 vagonluk parçası öğle saatlerinde Kapıkule Sınır Kapısı'na ulaşırken ikinci 21 vagonluk parçanın da bir saat aranın ardından gelmesiyle tren birleştirildi. Demir İpekyolu'ndaki ilk seferi gerçekleştiren yük treni, Çekya'nın başkenti Prag'ta yolculuğunu tamamlayacak.

TAKİP ET

Çin'in Xi'an kentinden 15 Ekim 2019 tarihinde Avrupa'ya yola çıkan Chang'an treni, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçti. Türkiye'ye 5 Kasım 2019 tarihinde Kars'tan giriş yapan tren, Asya'yı Avrupa'ya İstanbul'dan bağlayan Marmaray'dan geçerek Edirne'ye ulaştı.

Ankara'da düzenlenen törenle İstanbul'a uğurlanan ve 21 vagondan oluşan 2 parça parça halinde Marmaray'dan geçiş yapan trenin ilk 21 vagonluk parçası öğle saatlerinde Kapıkule Sınır Kapısı'na ulaştı. Trenin 21 vagonluk ikinci parçası ise bir saatlik aranın ardından Kapıkule Sınır Kapısı'na gelirken; 2 parça x-ray taramasının ardından birleştirildi. Tren, Kapıkule Tren Garı Müdürlüğü ve Bulgaristan Gümrük ekiplerinin işlemlerinin ardından Bulgaristan'dan gelen lokomotif ile Çekya'nın başkenti Prag'a ulaştırılmak üzere yola çıktı.

820 metre uzunluğundaki trende bulunan 42 adet konteyner vagonda elektronik ürün taşındığı belirtilirken; tren 2 kıtada 10 ülke ve 2 denizi aşarak 12 günde 11 bin 483 kilometre kat edecek. Çin, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den geçen tren sırasıyla Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Slovakya'dan geçerek Çekya'ya ulaşacak. Tren, son istasyonu olan Prag'da yüklerini indirecek. Demir İpekyolu olarak tabir edilen güzergâhı kat edecek trenin Türkiye güzergâhında ise Ahılkelek, Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Kayseri, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Kocaeli, İstanbul ve Edirne yer aldı.