Damar plağı kalp hastalıklarına neden oluyor

Damar sertliği hastalığına yatkınlığı olan kişilerde kalp damar plağı riski bulunuyor. Kalp damar plağı riski tedavi edilmediği taktirde kalp krizine yol açabiliyor. Uzmanlar plakların temizlenmesi gerektiğini aksi taktirde daha büyük sorunlara neden olabileceğini söylüyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, plakların belirti olmadan ilerleyerek kalp krizine yol açabileceğini söyledi.

TAKİP ET

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, plakların damar duvarlarında biriktiğini bunun nedeninin ise kalsiyum ve kolesterol içerikli maddeler olduğunu belirtti.

Plakların en sık kalp ve beyine giden boyun damarlarında görüldüğünü ifade eden Gül, atardamarda (koroner) meydana gelen durumun Aterosklerotik Koroner Kalp Kastalığı (ASKH) olarak tanımlandığını aktaran Gül, “Damar plağının içinde vücut hücreleri tarafından yutulmuş ancak orada birikmiş kalsiyum benzeri sertleşmiş minerallerin de içinde bulunduğu kolesterol yapıları da var. Kalp damarlarındaki oluşan daralmayı 10 katlı bir binaya benzetmek gerek. Plakların binanın temelini oluşturduğunu düşünürsek plak varsa ve önlem alınmazsa bu durumun damarda darlığa ve sonunda tıkanıklığa kadar ilerleyebiliyor.” Dedi.

Gül, kalp damar plakları, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı , sigara kullanımı, ileri yaş, damar sertliği hastalığına yatkınlık bulunması gibi faktörlerle damar iç yüzeyinin zaman içinde normal fonksiyonlarının bozulduğundan bahsetti.

Genç hastaların damarlarında yüzde 30-40 arası bir darlık yapan plak yapısının henüz sertleşmeyeceğini dile getiren Gül, daha yumuşak ve genç olarak tanımlanan bu plakların hassas yapıda ve yırtılarak üzerine kümelenen pıhtıyla beraber ani kalp krizlerine yol açabildiğini söyledi.

Uzman Dr. Gül, genç yaşlarda kalp krizine bağlı can kayıplarını önemli miktarının bu tarz plaklarla ilişkili olabildiğini vurguladı.

Plakların hastada onu doktora götürecek bir şikayet oluşturmadığını aktaran Uzman Dr. Gül, İlerleyip darlık oluşturana kadar yada yırtılıp kalp krizi yapana kadar belirti vermediğinin altını çizdi. Kalp krizlerinin özellikle çok kritik darlık yapmayan bu plaklardan kaynaklandığını söyleyen Uzman Dr. Gül, risk faktörleri olan bireylerin gerekli muayene ve tetkikleri yaptırması ve tanısı konarak önlem alınması gerektiğinin önemine dikkat çekti.

Kardiyoloji uzmanı tarafından yapılan genel kalp muayenesi, EKG, EKO, Efor testi gibi temel testler dışında kalp damarındaki plak için kesin tanıda en değerli güncel tetkikin Koroner BT Anjiyografi ( Sanal Anjiyografi ) yöntemi olduğuna değinen Uzman Dr. Gül, Tek dikkat edilecek hususun işlem sırasında kullanılan kontrast maddeye karşı alerji olup olmaması ve böbrek fonksiyonlarının korunması için öncesi ve sonrası bol sıvı tüketilmesi durumu olduğunu vurguladı.

Kalp damarında plak tespit edildiğinde “Ne olacak canım ciddi darlık yokmuş basit bir plak varmış” diyen hastalar olduğunu ve maalesef önlem almadan hayatlarına devam ettiğini belirten Uzman Dr. Gül, Kalp damarlarında plak tespit edilmesi ve mevcut risk faktörlerinin ortadan kaldırılması başta olmak üzere bir dizi önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Alınması gereken önlemlere ilişkin açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Gül, "Hipertansiyon , Şeker hastalığı, yüksek kolesterol gibi durumların tedavisi, Yaşam tarzı değişiklikleri ( Sigarayı bırakmak, alkolü azaltmak, kilo vermek, düzenli egzersiz yapmak), Plak stabilizasyonu ( yani yırtılmasın ve üzerine pıhtı oturmasın diye plak sağlamlaştırma) amacıyla hastalara düşük doz aspirin ve kolesterol ilacı başlanması, hastaların periyodik olarak belli aralıklarla Kardiyoloji uzmanı muayenesi ve gerekli testlerden geçirilmesi, İleri derecede darlık oluşturan plak tespit edildiğinde normal kateter koroner anjiyografi yapılarak mevcut darlıkların stent yada by-pass yöntemi ile kalıcı tedavisinin sağlanması gerekir" ifadelerine yer verdi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ