ÇYDD'de yeni yönetim
ÇYDD Edirne Şubesi 15'inci olağan genel kurulunu gerçekleştirdi.Şubenin 7 kişilik yönetim kurulu yeniden belirlenirken adaylar kongreye katılan üyeler arasında 22 ile 12 oy arasında değişen oranlarda destek gördüler. ÇYDD Şube Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz derneğin bir eğitim derneği kimliği ile bilindiğini belirterek 'Ancak biz, eğitim değil, yetişme kavramını yeğliyoruz. Evet, bir ÇYDD, bir eğitim derneğidir de' dedi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edirne Şubesi 15'inci olağan genel kurul toplantısını geçen gerçekleştirdi. Dernek binasında gerçekleşen genel kurulda, ÇYDD Edirne Şubesi'nin yeni yönetim kurulu üyeleri seçimlerle belirlendi. Genel kurulda divan başkanlığına İbrahim Keyfoğlu, başkan yardımcılığına Bülent Civelek, yazmanlığa Serafin Karapire ve Özlem Bayındır Aliyev'in seçilmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Olağan genel kurulun açılış konuşmasını ÇYDD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz yaptı. Yılmaz, konuşmasında bilme ve öğrenme çabasının önemine dikkat çekerek; 'Dünyanın döndüğünü bilmeden, dünya üstünde nelerin döndüğü bilinemez. Dünyanın döndüğünü ilkokul sıralarında öğretiyorlar da, üstünde nelerin döndüğünü öğrenmek pek kolay değil. Bilme ve öğrenme çabanızdan sorumlu olanların, ışımaya çalışan bilginin üstünü türlü şallarla örtmeye, bilincinizi bulandırmaya çalışmaları da çabası. Yazılı ve görsel basından yansıyan yarım yamalak bilgiler gösteriyor ki dünya, huzursuzluk dönencesinde yol alıyor. İktidarlar, neredeyse tüm dünyada, kendi halklarıyla çatışma durumunda. Peki, nasıl oluyor da içinden çıktıkları, onay aldıkları halklarıyla ters düşüyor, karşı karşıya gelebiliyorlar? İyi yöneteceklerine söz verdikleri kitlelerle neden yabancılaşıyorlar böylesine?' ifadelerine yer verdi.
Siyasi iktidarların, toplumun içinden doğmasına rağmen çok geçmeden toplumun karşısına duvar gibi dikilebildiğini söyleyen Yılmaz; 'Böyle olunca toplumları, iktidarlar karşısında savunan, koruyan '˜hükümet dışı' kuruluşlar kaçınılmaz oluyor. Sendikalar, meslek örgütleri, kooperatifler, dernekler bu gereksinimin ürünleridirler. Toplumları kıskaç altına alan güç odakları, kendilerinin lütfettikleri kâğıt üstündeki hakları bile zaman içinde kullanılamaz duruma getirebiliyorlar. Bütün bu kuşatılmışlıklara karşın DKÖ'ler, STK'lar, ilkelerinden, kuruluş gerekçelerinden sapmazlarsa, halkın içinden doğarken yüzlerini iktidara değil de, halka dönme koşulu ile namuslu görevler üstlenebilirler. Halkın yanında, siyasi iktidarlar üzerinde baskı ögesi olarak görev üstlenebilirler' dedi.
'ÇYDD, bir eğitim derneğidir'
ÇYDD'nin 110 şubesi ile hizmet vermeye devam ettiğini belirten Yılmaz; 'Zaman zaman düşündüğümüz bir konudur, STK'lar, halkla iktidar odakları arasında bir tampon mudur? Daha ilginci, kitleleri mi iktidara karşı koruyoruz, iktidarı mı kitleler karşısında koruyoruz? Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de '˜Ben Atatürk'ün kızıyım!', '˜Bütün eğitimli kadınların, bu Cumhuriyete borcu vardır' diyen Prof. Dr. Türkan Saylan'ın öncülüğünde kurulmuş ve 110 şubesi ile hizmet vermeye çalışıyor. ÇYDD, uzun süre '˜burs veren dernek' diye biliniyordu. Şimdi '˜eğitim derneği' kimliği ile bilinir oldu. Ancak biz, eğitim değil, yetişme kavramını yeğliyoruz. Evet, bir ÇYDD, bir eğitim derneğidir de' sözlerine yer verdi.
'Böyle gençler, bu ülkeye ne verebilir?'
ÇYDD Edirne Şubesi'ne Eylül ve Ekim aylarında gençlerin gelmeye başladığını söyleyen Yılmaz; 'Gelen gençler yine burs başvurusunda bulunuyorlar. İlk tanıştığımız söyleşilerde karşımıza hüzünlü bir tümce çıkıyor: Benim hiçbir yeteneğim yok! Ne yazık ki Milli eğitim Bakanlığı'na dayatılan, bakanlığın da öğrencilerimize dayattığı eğitim düzeneği, çocuklarımıza yeteneksiz olduklarını kabul ettirmeyi başarmış! '˜Hiçbir yeteneği olmayan' gençleri, nasıl bir gelecek bekliyor olabilir? Böyle gençler, bu ülkeye ne verebilir? Anladık ki, gençlerin, bursun yanında başka konularda da yardım alma gereksinimleri var ve aslında en önemli konu da bu. Onlara, kendilerini keşfetme, kendilerini tanıma, yeteneklerin ortaya çıkarma olanağı sunmak kaçınılmaz bir görev yükledi derneğimize' dedi.
'102 üyemiz var'
Milli Eğitim Bakanlığı'nın durumu ortada olduğunu söyleyen Yılmaz;'Ne yaptığını görüyoruz. Durum böyleyken çocuklarımızın yazgısını belirlemek, geleceklerini çarçur etmek, bilinçlerini bulandırmaktan geri durmuyor. Artık yalan söylemeyi bile gereksiz buluyorlar. Öğretmenlerin elini kolunu bağlayıp tarikat odaklarıyla, çağdışı cemaatlerle işbirliğinde umut ve gelecek karartmayı ilke edinmişler. Durumun, üzerimize olağanüstü görevler yüklediği ortada. Böylece 102 üyeli ÇYDD Edirne'nin 102 üyesinin de bu yurt ve insanlık görevinde üzerine düşeni en yetkin biçimde üstlenmesi gerekiyor. Bu, bize yurt ve ulus görevidir. Denizyıldızı görevidir. Çocuklarımızı bu çağdışı gidişten, haramilerin elinden, Ortadoğululuk anlayışından kurtarmak görevimiz var. Çocuklarımızın ruhu gasp ediliyor, gelecekleri karartılıyor, umutları çalınıyor. Evlerimizde oturup ülkemizin geleceğine uzaklardan dürbünle bakılacak zaman değil' ifadelerine yer verdi.
'Ya sorunun parçasısınız ya da çözümün'
Yılmaz, telaş içindeki iktidarın, halkı dinlemeden diken üstünde tutmanın derdinde olduğunu söyleyerek; 'Türkiye Cumhuriyeti '˜reklam arasıydı' diyenlerin, heveslerini kursağında bırakmayacak mıyız? Onlar hedeflerine doğru hızla ilerlerken, Türkiye Cumhuriyeti'ni darmadağın etmelerine, Kurtlar Vadisi'ni izler gibi oturup izleyecek miyiz? Devlet, gece çalışmaz. Gece ağaç kesiliyor, gece tabela değiştiriliyor, gece kararname çıkarılıyor, gece mahkeme kuruluyor, yargı işletiliyor. Sorunun olması sorun değildir. Güç olması, çözülemez olması da sorun olmaz. Asıl sorun, sorunu çözmesi gerekenlerin, bizzat sorun üretmesi. Hatta içeride sorun çıkarılamazsa yurt dışından sorun ithal etmesidir. İşte böylesine savrulan bir ülkede Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, can havliyle gençlerimizi umutlu, coşkulu, mutlu, üretken kılmanın çabasını üstlendi. Türkan Saylan, diyor ki; '˜Ya sorunun parçasısınız ya da çözümün! Mustafa Kemal Atatürk'ten öğrendik ki vatanın bütünlüğü, milletin istiklali tehlikededir. İstanbul Hükümeti, üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirememektedir. Bu hal milletimizi adeta yok olmuş göstermektedir. Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Şimdi bakalım ÇYDD Edirne Şubesi üyeleri nasıl bir tavır sergileyecekler. En yetkili organımız olan bu genel kuruldan yeni bir yönetim kurulu örgütlemesini bekliyoruz' dedi.
Seçimler gerçekleştirildi
Yılmaz'ın konuşmasının ardından olağan genel kurulda yönetim kurulu, denetim kurulu ve bütçe raporları okunarak oy birliğiyle onaylandı. Dilek ve temennilerin ardından genel kurulda yönetim kurulu, denetleme kurulu, onur kurulu ve genel merkez delegelikleri asil ve yedek üyeleri seçildi. Seçimlerin sonucunda ÇYDD Edirne Yönetim Kurulu Asil Üyeliklerine; Hüseyin Koç (22 Oy), Hasan Tahsin Yılmaz (19 oy), İbrahim Keyfoğlu (18 oy), Özlem Bayındır Aliyev (17 oy), Ayten Durmuş (17 oy), Tural Üke (13 oy), Özer Demir (12 oy) seçildiler. Denetleme Kurulu Asil Üyeliklerine Ali Karapire (20 oy), Cemile Özeker (12 oy), İsmail Bilgi (12 oy); onur kurulu asil üyeliklerine Rukiye Sırmatel (17 oy), Gültaç Özbay (13 oy), Ahmet Uzun (11 oy); genel merkez delegeliklerine ise Ayten Durmuş (14 oy), Hasan Tahsin Yılmaz (13 oy), Hüseyin Koç (11 oy) seçildiler.