CUMPA'da kuduz standı

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Cuma günleri kurulan ve halkın dilinde CUMPA, Sosyete Pazarı gibi isimlerle de anılan Ulus Pazarı'nda Dünya Kuduz Günü kapsamında stant açarak vatandaşları kuduza karşı bilgilendirdi. Broşürlerin dağıtıldığı etkinlikte Türkiye'de kuduzla ilgili olarak aşı ve serum uygulamaları dahil her türlü sağlık hizmetlerinin ücretsiz yapıldığına dikkat çekildi.

TAKİP ET

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya Kuduz Günü kapsamında Ulus Pazarı girişinde açtığı bilgilendirme standı ile vatandaşları kuduza karşı bilgilendirdi. Bilgilendirme standında, İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Birimi hemşireleri, vatandaşlara kuduza karşı bilgiler vererek, bilgilendirme broşürü dağıttılar.

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Dünya Kuduz Günü kapsamında yaptığı açıklamada ise kuduzun, insanlar dahil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açabilen ve ölümle sonuçlanabilen bir virüs hastalığı olduğunu açıkladı. Dr. Kalkan, Türkiye'de kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca ve gelincik gibi vahşi hayvanların yanı sıra köpek, kedi, sığır, koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanların da hastalığa yakalanabileceğini söyledi.

Kuduza yakalanan evcil hayvanlarda huy değişiklikleri görülebileceğini belirten Dr. Kalkan, hayvanların dikkatlerini çeken her şeye karşı sinirli ve saldırgan olabileceğini ifade etti. Hayvanların, yutak felcine bağlı olarak yutkunma reflekslerini yitirdiklerini, sudan korktuklarını ve ağızlarından aşırı miktarda salya akacağını açıklayan Dr. Kalkan, hastalığın ileri safhalarında felcin gelişebileceği ve hayvanların komaya girerek ölebileceğini söyledi.

3-8 hafta sonra ortaya çıkar

Dr. Kalkan, hastalığın belirtilerinin virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıkacağını açıklayarak, insanlarda halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ağrısı gibi belirtilerin başlayacağını söyledi. Isırık yerinde ve çevresinde ağrı ve kaşıntının görülebileceğine dikkat çeken Dr. Kalkan, sudan korkma, komaya girme ve ölüm olabileceğini ifade etti.

Kedi ve köpekler aşılatılmalı

Kuduz hastalığının, kuduza yakalanmış bir hayvanın ısırmasıyla, hayvanın salyasının açık yaraya, kesiğe, sıyrığa veya çatlak deriye; göz, ağız veya buruna temas etmesiyle, kuduz hayvanın tırmalaması sonucu meydana gelen bütünlüğü bozulmuş malzemenin deriye temasıyla, hayvan etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesiyle bulaşabileceğini söyleyen Dr. Kalkan, kuduzdan korunmak için kedi ve köpeklerin mutlaka aşılatılması gerektiğine dikkat çekti.

Tüm sağlık hizmetleri ücretsiz

Kuduz şüphelisi ile temas söz konusu olduğunda yara veya ısırık bölgesi haricinin vakit kaybetmeden bol su ve sabunla yıkanması ve yıkanmanın ardından tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanması gerektiğini ifade eden Dr. Kalkan, uygulamaların arından en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Kalkan, kuduz hastalığının belirtisinin ortaya çıkmasının ardından tedavisinin imkansız olduğunu söyleyerek, Türkiye'de kuduzla ilgili olarak aşı ve serum uygulamaları dahil her türlü sağlık hizmetlerinin ücretsiz yapıldığına dikkat çekti.