Çocuklara komisyon hediyesi
Türkiye Cumhuriyeti'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesini kabul ettiği gün olan 20 Kasım'da kutlanan Dünya Çocuk Hakları Günü'nde yıllar sonra yeniden kurulan Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Edirneli çocuklara günün en güzel hediyesi oldu. Komisyon Başkanı Av. Gökçe Çiroz, komisyonun Edirne'de kapatılmış olan Çocuk Mahkemesi'nin yeniden açılmasını talep ettiğini açıkladı.
Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, yıllar sonra yeniden kuruldu. Av. Gökçe Çiroz başkanlığında kurulan komisyonun yönetimi; Av. Nebahat Çavuş, Av. Fatih Altun, Av. Nergiz Sivrikaya Güç, Av. Burcu Güngörmedi, Av. Tülin Kutlu, Av. Yasemin Meral, Av. Saltuk Buğrahan Mirzabey ve Av. İmren oluştu. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu'nun yeniden kurulduğunu açıklayan Komisyon Başkanı Av. Gökçe Çiroz, komisyonun Edirne'de kapatılmış olan Çocuk Mahkemesi'nin yeniden açılmasını talep ettiğini açıkladı. Av. Çiroz, Dünya Çocuk Hakları Günü mesajında tüm ebeveynlerin, çocuklarının daha iyi imkânlar ile huzurlu ve güvenli bir geleceğe sahip olması için çaba gösterdiğine dikkat çekerek; 'Ancak yetişkinlik dönemi için bunca çaba harcadığımız çocuklarımızın bugün de birer birey olduklarını ve bir takım haklara sahip olduklarını unuturuz. Oysaki20 Kasım 1989'da Türkiye Cumhuriyeti'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler, üye ülkelerin katılımı ile Çocuk Hakları Sözleşme'sini kabul ederek imzalamışlardır' dedi.
Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesi olduğunu belirten Av. Çiroz;'Tamamı 54 maddeden oluşan bu sözleşmenin amacı; çocukların korunması için evrensel ilkeler belirlemek, onları her türlü ihmal, istismar ve kötü muamelelere karşı korumaktır. Bunun yanında sözleşme, çocukların potansiyellerinin ve yeteneklerinin gelişmesini sağlayacak programlar için bir çerçeve oluşturmak amacını da gütmektedir' ifadelerine yer verdi.
'Sözleşme maddeleri dikkate alınmıyor'
Av. Çiroz, Türkiye Cumhuriyeti'nin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne 1995 yılında taraf olabildiğini açıklayarak; '2005 yılında Çocuk Koruma Yasası çıkarılmış, ilgili kanunlarda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bugün çocuklara ilişkin bir takım yasal düzenlemeler yapılırken, söz konusu sözleşmede yer alan maddelerin yeterince dikkate alınmadığını hukukçular olarak üzülerek görüyoruz. Oysakinasıl kanunlar anayasaya aykırı olamazsa, temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası antlaşmalara da aykırı olamazlar. Zira kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi halinde uluslararası antlaşma hükümleri esas alınır' dedi.
'Esaslara uyulması elzemdir'
Yeni yapılacak yasal düzenlemelerde ve var olan düzenlemelerin uygulanmasında Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan esaslara uyulmasının elzem olduğunun altını çizen Av. Çiroz; 'Çünkü yasaların uygulayıcılarının ve kurumların yetersiz kalması halinde yasalar kâğıt üzerinde yer alan ifadelerden öteye gidemez. Örneğin; suça sürüklenen çocukların ceza sorumluluğu ve yargılanması gerek ceza gerekse de çocuk koruma kanunda belirtilen esaslar ile yapılır ve aslen çocuk ceza mahkemelerince görülür' sözlerine yer verdi.
'Haklarını kullanabilmeleri için çalışacağız'
Av. Çiroz, Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu için Edirne'de kapatılan Çocuk Mahkemesi'nin yeniden açılmasının büyük önem taşıdığını söyleyerek; 'Uzun yıllardan sonra ilk kez Edirne Barosu'nda ayrı bir komisyon olarak Çocuk Hakları Komisyonu kuruldu. Çünkü çocuklara yaklaşımın ve onların varlığı ile haklarının korunmasının özel ve kendine özgü olması gerektiği kanaatindeyiz.Her çocuğun fiziksel, cinsel, psikolojik istimara maruz kalmadan, sağlıklı bir birey olarak yetişmeye, küçük yaşta çalıştırılmak yerine eğitim görmeye, düşüncelerini ifade etmeye ve çocuk olmanın ayrıcalığını yaşamaya hakkı vardır. Komisyonumuzun öncelikle tüm çocukların haklarını kullanabilmesi için çalışmaktır' dedi.