Çiftçilere doğru zamanda gübreleme uyarısı

Edirne Ziraat Odası ekipleri saha incelemeleri sırasında çiftçilere çeşitli uyarılarda bulundu. Ekipler, gübrelemenin doğru zamanda yapılması konusunda çiftçileri bilgilendirdi.

TAKİP ET

Edirne Ziraat Odası ekiplerince saha çalışmaları devam ediyor. Arazi çalışmaları kapsamında Süloğlu, Akardere, Büyükgerdelli, Yağcılı, Tatarlar, Sülecik, Taşlısekban, Kemal Köy, Yenikadın, Eskikadın, Budakdoğanca köylerinde incelemede bulunan ekipler, hububatlarda kontroller yaptı.

Ekipler, buğday ekili alanlarda üst gübrelemenin yapıldığını görerek üst gübrelemede azot kaybını en aza indirmek için yağmurun önünde gübreleme yapılmasının önemli olduğunu hatırlattı.

Buğdayda ilk gübrelemenin kardeşlenmenin bittiği sapa kalkma döneminin başında yapılması gerektiğini belirten ekipler, çiftçilere uyarıda bulunarak şunları kaydetti:

“Gübrelemenin doğru zamanda yapılması buğdayın gelişimi ve verimi için oldukça önemlidir. Erken dönemde ve yüksek miktarda atılan azotlu gübre ile buğday kış uykusundan erken uyanır buda olası geç don olayında buğdayın daha fazla zarar görmesine sebep olmaktadır. Ayrıca dönem itibariyle topraklarımızın Çinko yönünden fakir olmasını da göz önüne aldığımızda buğdayın gelişim ve kardeşlenmesi içinde bu dönemlerde çinko uygulamalarını da ihmal etmememiz oldukça önemlidir. Uygun zamanda ve dozda atılan üst gübre uygulamaları ile buğdayın kalite ve verimini artırmak mümkündür.”

Kontrol edilen baz arazilerde karaçimen ve diğer kaba otların çıkmaya başladığını ifade eden ekipler, üreticilerin arazi kontrollerini yapmalarını tavsiye etti. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar