Çevrecilerden kent bahçeleri
EÇGD, güvenli gıdaya ulaşım, küresel ısınmanın sonuçları ve yeni nesillere meyve ve sebze bilincinin aşılanması amacıyla başlattığı kent bahçeleri çalışması kapsamında Şükrüpaşa Mahallesi Suni Gölet Parkı yanındaki alana kiraz, can eriği, ceviz, badem, muşmula ve benzeri 30 fidanın ekimini gerçekleştirdi.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği (EÇGD), güvenli gıdaya ulaşım, küresel ısınmanın sonuçları ve yeni nesillere meyve ve sebze bilincinin aşılanması amacıyla kent bahçeleri çalışması başlattı. Şükrüpaşa Mahallesi Suni Gölet Parkı yanındaki alanda bir araya gelen dernek yönetimi, üyeleri ve çevre gönüllüleri, kiraz,can eriği,ceviz,badem, muşmula vb. 30 fidanı toprakla buluşturdu.
Kent bahçeleri çalışması fidan dikim etkinliğine EÇGD Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, EÇGD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, dernek üyeleri ve çevre dostu gönüllüler katıldılar. Fidan dikimine aileleriyle birlikte katılan çocuk gönüllüler ise etkinliğe renk katarken, etkinliğe örnek bir bilinç kazandırdılar.
Fidanların dikiminin tamamlanmasının ardından kent bahçesi çalışması ile ilgili açıklamalarda bulunan Ayten Eren, insanların kent yaşamlarında doğadan ve tarımdan kopmaya devam ettiğini belirterek; 'Artık çocuklarımız meyve ve sebzeleri ancak market tezgâhlarında görebilmektedirler. Bugün dünyada yaklaşık 800 milyon kişi kent bahçeciliği yapıyor. Sebze ve meyve fiyatlarının gittikçe pahalılaşması sonucu orta gelirin altındaki insanlar zorluklar yaşamaya başlamış bulunuyor. Ayrıca ilaçlar, suni gübreler, hibrit tohumlar kullanılması nedeniyle güvenli gıdaya ulaşım neredeyse mümkün görünmüyor' ifadelerine yer verdi.
'Yeşil alanlara sebze ve meyve ekelim'
Eren, dünya sıcaklığını 1,5 derece artmasıyla birlikte küresel ısınmanın sonuçlarının aşırı sıcaklar, soğuklar, kuraklık, sel baskınları ve ardı sıra mevsim kaymaları olarak hissedildiğini söyleyerek; 'Bu durum, sonumuzun geldiğinin habercileri aslında. Dünyamız, 650 bin yılın en yüksek karbondioksit oranını yaşıyor. Batılı ülkeler; kirletici, fosil yakıtlardan yenilenebilir olan güneş ve rüzgâr kaynaklarına hızla geçiyor. Ayrıca enerjinin en çok harcanmasına neden olan, dünyanın sonunu hızlandıran, küresel ısınmanın önüne geçmek için uzak yerlerden gelen yiyecek ve içeceklere ihtiyaç olmayacak biçimde, yaşadığımız yerde sebze ve meyve üretmeyi konuşmaya, planlamaya başlamalıyız. Su ve toprak düşmanı çim, çiçek peyzajlarını sınırlandırıp arka ve ön bahçelerimize, sokaklarımızdaki zaten halkın kullanımı için ayrılan yeşil alanlara meyve sebze ekmeye ne dersiniz? Bir elma ağacı hem sizi besler, hem de atmosferdeki karbondioksiti azaltır' dedi.
'Yaşanabilir dünya bırakmak mümkün'
EÇGD'nin kent bahçeleri çalışmasını başlattığını açıklayan Eren; 'Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak gelecekte daha zor koşullara hazırlanması sorumluluğundan hareketle mahallelerde seçilecek proje alanlarında dayanıklı meyve ağaçlarının dikilmesi düşüncesini geliştirmek, projelendirme konusunda çalışmalar yapmayı hedefimize koyduk ve uzun zamandır bunun hayata geçirilmesi için gönüllülerimizle birlikte toplantılar yaptık. Konunun uzmanlarından görüşler aldık. Pilot bir çalışma gerçekleştirmek üzere kamuoyunun hemen farkında olacağı,Şükrü Paşa Mahallesi Suni Gölet Barış Parkı'ndaki taksi durağının yan tarafındaki alana, gönüllülerimizin aldığı kiraz,can eriği,ceviz,badem, muşmula vb. 30 fidanı, ziraatçımızın yol göstericiliğiyle uygun yerlere dikmiş bulunuyoruz.Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak yerel yönetimlerin ve halkımızın destekleriyle Kent Bahçeleri çalışmasını hayata geçirmek istiyoruz.Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak hala mümkün. Haydi, ne duruyoruz? Bunu konuşmaya, bir araya gelmeye, planlamaya başlayalım mı?' sözlerine yer verdi.