Çevreciler Tunca projesini sordu
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Belediyesi'nin Tunca nehri kıyısında başlattığı yürüyüş ve bisiklet yolu ile oturma alanlarının bulunduğu proje ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren ve dernek üyeleri, proje ile ilgili incelemelerde bulunurken Edirne Belediye Başkanlığı'na da 4 adet öneri ve soru yöneltti. Eren, açıklamasında 'Bu projenin doğal bitki örtüsü ve nehir, toprak ve canlı ilişkisinin sürdürülebilirliğini tehdit eden bir proje olup olmayacağı konusunda kamuoyuna açıklama yapacak mısınız?' dedi.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Belediyesi'nin Tunca nehri kıyısında başlattığı yürüyüş ve bisiklet yolu ile oturma alanlarının bulunduğu proje ile ilgili açıklamalarda bulundu. Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin proje çalışmalarını başlatmasıyla bölgeyi ziyaret eden Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren ve dernek üyeleri, proje ile ilgili incelemelerde bulundular.
Eren, proje incelemesinin ardından Edirne Belediyesi tarafından cevaplanması amacıyla soru ve önerilerini yazılı basın açıklaması yaparak yöneltti. Eren, Edirne Belediye Başkanlığı'na seslenirken; 'Kurumunuzun, yıllardan beri çevre dostu insanların temizleyerek dikkat çekmeye çalıştığı Tunca Nehri kıyısında 5 metre genişlik bin 500 metre uzunluğunda yürüyüş ve bisiklet yolları inşaat projesini, maalesef iş makinalarının milli kıyı toprağını kaldırıp moloz sermeye başladıktan sonra, üyelerimizle yaptığımız keşif sonrasında öğrendik' ifadelerine yer verdi.
Edirne Belediyesi'ne dört adet tespit ve öneri sunan Eren; 'Tunca Nehri'nin kentimizin ortasından, tarihi bir köprünün altından geçen, halkın kirlilik ve çöp yığınları yüzünden kullanamadığı içler acısı bir yer olduğu için bakım gerektiren bir alan olduğunu söylüyorduk. Söz konusu proje kararında kent halkı ve sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve Trakya Üniversitesi'nin muhatap bölümlerinin görüşü alınmış mıdır? Proje, bölgenin ekolojik yapısı bozulmadan toprak altı-üstü canlılarının, her türlü ağaç ve bitki türlerin, nehrin doğal dengesinin bozulmaması noktasında gerekli olan çevresel etki değerlendirme sürecinden geçirildi mi?' dedi.
Tavuk Ormanını hatırlattı
Eren, tespit ve önerilerinde bölgenin biyolojik çeşitliliğine de dikkat çekerken; 'Proje sahasında park ve oturma alanları olarak düşünülen yerlerdeki kır çiçeklerinin kazınarak biyolojik çeşitliliğin yok edildiği, bazı ağaçlara zarar verildiği görülmüştür. Bunların yerine çim, plastik ve benzeri gereksiz pahalı ve yapay malzemelerin kullanılacağı anlaşılmaktadır. Bu projenin doğal bitki örtüsü ve nehir, toprak ve canlı ilişkisinin sürdürülebilirliğini tehdit eden bir proje olup olmayacağı konusunda kamuoyuna açıklama yapacak mısınız? Belediyenizin geçen yıllarda tüm karşı girişimlerimize rağmen Tavuk Ormanı taşkın alanına yapmakta ısrar ettiği yürüyüş ve bisiklet yollarının gelen taşkınla bozulmasıyla, ortaya çıkan milyonlarca liralık zararın hesabını vermeden, kamunun parasını yine bir taşkın alanı olarak Tunca Nehri kıyısında harcamadan önce yukarıda söylediğimiz gibi bizlere, meslek odalarına ve Trakya Üniversitesi'nin ilgili bölümlerine sormanız gerektiğini hatırlatır bu konunun aceleye getirmeden doğa ve kamu yararı göz önünde bulundurulmasını talep ederiz' sözlerine yer verdi.