ÇEVRE FACİASININ İZLERİ SİLİNDİ

Edirne'de Maslak mevkiinde asfalt şantiyesinde bulunan biriktirme havuzunun istinat duvarının yıkılması sonrası tarım alanlarına yayılan petrol bazlı asfaltı temizleme çalışmaları tamamlandı.

TAKİP ET

Edirne'de merkeze bağlı Hasanağa köyündeki asfalt şantiyesinde biriktirme havuzunun duvarının yıkılması sonucu yaklaşık 15 dönüm alana yayılan 'bitüm' adı verilen tonlarca zifti temizleme çalışmaları tamamlandı. Asfalt şantiyesinin biriktirme havuzunda çatlak meydana gelmişti. Ardından basıncında etkisiyle duvar tamamen yıkılarak 1500 ton zift maddesi tarım arazilerine yayılmıştı. Dere yatağından ilerleyen zift, ekili arazilerde zarara yol açtı.

6 Nisan Çarşamba günü gerçekleşen çevre faciasının ardından iş makineleri ve işçiler tarafından temizlik çalışmaları başlamıştı. İş makinelerinin giremediği dere yatağında ise işçiler kazma ve kürekler ile temizlik çalışmaları sürdürdü. Petrol bazlı ziftle kaplanan tarım arazileri iş makineleri ve işçilerin yardımıyla 7 gün sürdürülen temizlik çalışmaları tamamlandı. Şirketin faaliyeti durduruldu, idari soruşturma ise devam ediyor. Yaklaşık 10 dönümlük alanın zarar gördüğü olduğu belirlendi.

Temizlik çalışmalarının titizlikle bitirildiğini söyleyen Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, 'Geçen hafta meydana gelen bitüm denilen zift malzemelerinin depolandığı tesisin depolama havuzunun batı yönündeki perde duvarının çökmesiyle birlikte zift malzemesi yakındaki araziye yayılmıştı. Hadisenin ilk anından itibaren ekiplerimiz ve bakanlığımızın çevre denetim dairesi başkanımız, su ve toprak dairesi başkanımız, AFAD, Jandarma çevre timi, il tarım orman müdürlüğü ekipleri ivedilikle intikal ettiler. alanda hızlı ve etkin bir çalışma yapılarak zift malzemesinin kaldırılması için mücadele edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda zift malzemesi hızlı şekilde sertleşmesi sebebiyle yayıldığı andan itibaren temizlenmeye başlamıştır' açıklamalarında bulundu.

Arazi ve dere yatağına yayılan tüm malzemenin kaldırıldığını belirten Öztürk, 'Alana bakıldığında yaklaşık 5 buçuk dönümlük bir ekili alana zift yayıldığını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte de arazinin toprak yapısı olarak eski haline döndürülmesine geçilecek. Zarar firma yetkilileri tarafından karşılanacak ve gereken işlemler ivedilikle yapılacak' dedi.

İdari sürecin devam ettiğini ve beklemede olduklarını belirten Öztürk, TUBİTAK'a tarafından alınan örneklerin analizlerinin sonuçlanmadığı ifade etti.

Umut Poyraz