Çeltikte ikili kumpas
İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Türkiye'de üretilen çeltiğin yüzde 55'ine sahip olan Edirne'de çeltik üreticisinin '˜ikili kumpas' ile zor günler geçirdiğini açıkladı. Çakırlar, çeltik üretiminde iki taraflı sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek 'Birincisi üretici, fiyatların çok aşağıya düştüğünü biliyor. Ama üretici şunu da söylüyor tüccar da finansman bulamıyor. Bu ikili kumpas, üreticiyi ciddi oranda sıkıntıya düşürüyor' dedi.
İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Türkiye'de üretilen çeltiğin yüzde 55'ine sahip olan Edirne'de çeltik üreticisinin sorunlarına dikkat çekti. Çakırlar, açıklamasında üreticinin çeltik fiyatlarıyla ilgili sıkıntı yaşadığına dikkat çekerken, tüccarın da finansman bulamadığını ifade ederek; yaşanan sorunları '˜İkili kumpas' olarak adlandırdı.
Çakırlar, Edirne'de çeltik hasadının başlamasının ardından Tarım Bakanlığı'na soru önergesi verdiğini hatırlatarak; 'İpsala'daki siloların neden açılmadığını sordum. Bu zamana kadar da bana cevap veren çıkmadı. O bölgede gezdiğim zaman çeltik üreticisinin sıkıntıda olduğunu gördüm. Aslında tarımın bütün kesimi sıkıntıda ama o günkü şartlarda buğday, ayçiçeği bitmişti ve çeltik hasadı başlamıştı. 2 taraflı sıkıntı var. Birincisi; üretici, fiyatların çok aşağıya düştüğünü biliyor. Ama üretici şunu da söylüyor; tüccar da finansman bulamıyor. Bu ikili kumpas, üreticiyi ciddi oranda sıkıntıya düşürüyor' ifadelerine yer verdi.
Edirne'deki çeltik üreticisinin maliyet sıkıntılarına da dikkat çeken Çakırlar; 'Çiftçi gerçekten de sıkıntıda. Bugün bir dönüm çeltiğin o bölgedeki maliyeti 2 bin TL civarındadır. Üretici en az bin ton çeltik çıkarabilmeli ki maliyeti başa baş gelsin. Dünya ölçeğine baktığımız zaman da ciddi oranda aşağıya düştük. Bizim bölgemizin en önemli birinci kalemlerinden birisi çeltiktir. Türkiye'de üretilen çeltiğin yüzde 50-55'i Edirne ili sınırları içerisinde üretiliyor. Geri kalan yüzde 40-45'i de Gönen, Bafra gibi kentlerde üretiliyor. Bizi ilgilendiren bu konu üzerinde hükümet çok geç kaldı' dedi.
'Çiftçiye hiç değer vermemişler'
Çakırlar, çeltik üreticisindeki sıkıntıların tüm Türkiye'deki üreticilerde de yaşandığını belirterek; 'Sadece çeltikte değil, fındıkta da aynı şey var. Çeltikte olanın aynısı, bir ay önce fındıkta oldu. Dünyada üretilen fındığın yüzde 70'si Karadeniz Bölgesi'nde üretiliyor. Tüccar, 10 TL civarında fiyat veriyor. Milletin elinde pirinçte, çeltikte olduğu gibi fındık bitiyor. Bu sefer de TMO '˜alım' diyor. Adamın elinde mal kalmadı. Ne olacak şimdi? Tüccar aldığı fındığı ya da çeltiği TMO'ya satsa üreticiden çok daha fazla para kazanacak. Bu hükümetin 16 yılda çiftçiye ne kadar değer verdiğinin işaretidir. Hiç değer vermemişler' sözlerine yer verdi.
'Krizi en az yaşayan Edirne'
Enflasyonun ortadan kalkması için üretim, ihracat ve tasarrufa ihtiyaç olduğunu söyleyen Çakırlar; 'Üretim, sadece çeltikte, buğdayda, fındıkta, pamukta çiftçi ile olacağı gibi aynı zamanda sanayide de olması gerekiyor. Sanayiye baktığınızda da üretimin gerilediğini görüyorsunuz. Çünkü fabrikalar işçi çıkarıyor. Türkiye'deki 81 vilayet içerisinde belki de bu krizi en az hisseden şehir Edirne merkez ilçedir. Bulgaristan ve Yunanistan komşularımız olmasa bizim de esnafımızın bir kısmı çok daha fazla sıkıntıya düşecekti. Biz, Edirne ili olarak Uzunköprü ve Keşan, merkez ilçeden biraz daha az nasibini alıyor. Ama bu durum ilelebet böyle gidecek değil' dedi.
'Köylü '˜ekemeyeceğim' diyor'
Çakırlar, üreticinin girdi maliyetlerinin düzeltilmesinin gereklilik olduğunu vurgulayarak; 'Budakdoğanca Köyü'ndeki çiftçinin söylediğiyle, Keşan'ın Sazlıdere Köyü'nde çiftçinin söylediğiyle, Enez'in Yenice Köyü'ndeki çiftçinin söylediğiyle, Lalapaşa Demirköy'de köylünün söylediğiyle Amasya'nın bir köyündeki köylünün söylediği arasında hiçbir fark yok. Bir zerre yok. Köylüler, '˜Bu maliyetlerle ekmeyeceğim, ekemeyeceğim' diyorlar. İktidarın aklı başında olması lazım. Üreticiyi ne üretiyorsa üretsin kollaması lazım' ifadelerine yer verdi.