Çeltik tarları susuz kaldı, kademeli sulama tartışması

Edirne'de Tunca Nehri'nde yaşanan kuraklık, çeltik üreticilerini vurdu. Yaşanan kuraklık nedeniyle tarlalarını sulayamayan üreteciler için Edirne Valiliği devreye girdi, su kuyuları açıldı ve nehirdeki su köylere kademeli verilmeye başlandı. Suyu kontrollü olarak kullanılan üreticiler arasında bazı tarlalar kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

TAKİP ET

Tunca Nehri'nin debisinin düşmesiyle özelikle, Suakacağı, Hatipköy, Değirmenyemni ve Avarız köylerinde çeltik üreticileri zor günler yaşıyor. Edirne valiliği yaşanan kuraklıkla ilgili bölgede yeni su kuyuları açılmasına karar verdi. Valilik ayrıca suyun köylülere eşit dağılması için üreticilere tarlalarına sulamaları için kademeli su vermeye başladı. Kademeli verilen su ile üreteci eşit şekilde tarlasını sularken bazı çeltik ekicileri durumdan şikâyetçi. Tarlalarına bin dekar ve üzeri çeltik ekenler durumdan memnun değil. Çeltik üreticileri arasında zaman zaman tartışmalara neden oluyor. Valilik sıralamaya göre suyun kullanıma izin verse de üretici arasındaki su sorunu tam anlamıyla bitmiş görülmüyor.

Köylüler suyun eşit verilmemesinden şikâyetçi. Su kullanımının adil olmadığı savunan üreticiler valiliğe şikayette bulunuyorlar.

Valiliğin üç gün ara ile sırayla verdiği suyun tarlalarında yeterli olmadığını belirten çeltik üreticisi Ali Gümüş'de tarlasında fazla su kullanıldığı için şikayet edildiğini söyledi.

Tarlasına fazla su verildiği iddia edilmesinin gerçek olmadığını belirten Gümüş: “Bizim burada bin dönüm yerimiz var. Yerlerimizi sulamakta sıkıntı çekmekteyiz. Bu sıkıntının yanı sıra asılsız haberlerin hedefi olmak da bizi aynı zamanda üzmüştür. Bize söylenen Tarım İl Müdürlüğü'nün bize ve bazı insanlara yerlerini sulayarak kıyak geçildiği şeklindedir. Sizce kıyak geçilen kişinin yerleri böyle olur mu, kupkuru bir alan. Çeltikler kızardı ve yanıyorlar. Toprak zaten çatlamış durumda. Buradaki çiftçilerimiz 100-150 dönüm yer ekmektedirler. Verilen 3-4 günlük sulama süreleri onlar için yeterli olmaktadır. Fakat biz 1000 dönüm yeri ektiğimiz için bu 3-4 günlük süre bizim için yetersiz kalmaktadır. Hatta bunun ilk iki gününde Tunca'da su olmadığı için biz iki gün pompalarımız çalıştıramadık, son iki gün de ancak yarısını doldurabildik. İki günün sonunda ek süre istedik. İl Tarım Müdürlüğü tarafından gönderilen komisyonlar tarafından inceleme yapılıp zor durumda olduğumuz anlaşılınca bir gün daha süre tanındı” dedi.

‘BİZE TOLERANS GEÇİLDİĞİ DOĞRU DEĞİLDİR'

Tarım müdürlüğü tarafından kendilerine tolerans geçildiği iddialarının gerçek dışı olduğunu ifade eden Gümüş, “Yoğun şikayetlerden dolayı 5-6 saatte suyu tekrar kapattılar. Bize tolerans geçildiği doğru değildir. Yapılan yakıştırmalar da yakışıksız kalmaktadır. Şuana dek 250 dönüm araziye hiç su girmedi. Yerler kızardı ve yanmaya başladı. Yandığı için de zaten biçemeyeceğiz. Herkes sulasın, bu bir milli servettir. 250 dönüm dediğimiz zaman en az 200 ton çeltik olur. Bu 200 ton çeltikte 5 milyon TL'ye eşdeğerdir. Daha fazla yeri olan kişilere biraz daha tolerans edilebilir.1-2 gün ek süre verilebilir. Bizim 1 haftada ancak doluyor yerlerimiz. Başka bir alternatifimiz bulunmamakta. Kuyu da bulunmuyor. Tek şansımız Tunca Nehri. Bize su verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Çeltik üreticisi Ahmet İlhan'da, “Suyu 4-5 gün bağlıyorlar,2-3 gün kadar veriyorlar. Tarlamızı yarıya kadar dolduruyoruz sonra tekrar kesiliyor. Su yok! Biz suyun 2 gün daha verilmesi için müracaat ettik fakat elektriği kestiler ve karanlıkta kaldık, susuz kaldık. Yerler kurudu! Tarlamıza su verilmezse en az 250 dekar ekili çeltik kuruyarak hasat edilmeyecek duruma gelecek.” dedi.

Değirmenyeni ve Avarız köylerinde çeltik üreticileri ise Tunca Nehri'nde kendilerine yeterince su gelmediğinden şikayetçi. Köylüler kademeli sulamadan memnun olduklarını dile getirdiler. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN