Çareyi tezgâh açmakta buldu

Edirne'de korona virüsü tedbirleri kapsamında esnaflarının oylarıyla 25 Mart tarihinden bugüne kapalı olan Tarihi Alipaşa Çarşısı'nın esnafı, ekonomik sorunların çaresini tezgâh açmakta buldu. Tarihi çarşı esnaflarından Ayhan Dinç, kapalı olan tarihi çarşının giriş kapısına tezgâh açarken Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün esnaflardan 3 ay sonra kira alacağına dikkat çekti. Dinç, esnafların çalışmamasına rağmen kira ödeyeceklerini belirtirken tezgâhını tarihi çarşının açılacağı güne kadar kurmaya devam edeceğini söyledi.

TAKİP ET

Edirne'de korona virüsü salgınına karşı tedbirler kapsamında çarşı esnaflarının kararıyla kapanan Tarihi Alipaşa Çarşısı'nda bazı esnaflar, yaşadıkları ekonomik sorunlar karşısında çareyi çarşı girişinde tezgâh açmakta buldu. Tarihi çarşıda 60 yıldır vatandaşlara hizmet veren Kınacı Muhittin işletmesinin sahibi Ayhan Dinç, kapalı olan tarihi çarşının giriş kapısına kurduğu tezgâh ile satış yapmaya başladı. Dinç, yaklaşık 5 asırdır ayakta durmaya devam eden ve günümüzde Edirne'nin en önemli alışveriş merkezlerinden biri olan tarihi çarşının korona virüsü tedbirleri kapsamında kapatıldığını belirtirken; esnafların yaşadıkları maddi sorunlara dikkat çekti. Tarihi çarşının kapalı olmasına rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 3 ay sonra esnaflardan dükkân kirası isteyeceğini söyleyen Dinç, tarihi çarşının açılacağı güne kadar giriş kapısında tezgâh açmaya devam edeceğini ifade etti.

'3 ay sonra kira ödeyeceğiz'

Dinç, tarihi çarşıda bulunan aile işletmesinde 60 yıldır vatandaşlara hizmet vermeye devam ettiklerini belirtirken; 'Şu anda üçüncü nesil olarak işletmemizi ben çalıştırıyorum. Çarşımız yaklaşık 40 gündür korona virüsü salgını nedeniyle kapalı. Bu nedenle esnaflarımızdan izin istedim ve çarşının giriş kapısına tezgâhımı açtım. Daha önce çarşımız bu kadar uzun süreli kapanmamıştı. Ekonomik sıkıntı çektiğimiz için böyle bir uygulama yaptım. Vakıflar Genel Müdürlüğü, kiralarımızı 3 ay erteledi ama 3 ay sonra kiralarımızı ödeyeceğiz. 40 gündür kapalıyız ve hiçbir şey kazanmadık. Çalışmadığımız günlerin kirasını ödeyeceğiz. Bazı alışveriş merkezlerinin ve Edirne Belediyesi'nin kiracılarından bu süre içerisinde kira almayacağını öğrendik ama Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün uygulamasında böyle bir şey söz konusu değil' dedi.

Siftah yok

Tarihi çarşının giriş kapısına açtığı tezgâhta eşarp sattığını söyleyen Dinç; 'Şu anda tezgâhımda fiyatları 15-20 TL arası değişen eşarp satıyorum ama hiç satış yapamadım. Çarşımız açılana kadar tezgâh açmaya devam edeceğim' sözlerine yer verdi.

128 işletme bulunuyor

Tarihi Alipaşa Çarşısı, Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamı Hersekli Semiz Alipaşa tarafından 16'ncı yüzyılda Mimar Koca Sinan'a yaptırıldı. 1565 yılından bugüne Edirne ekonomisinin en önemli unsurlarından biri olan tarihi çarşıda hediyelik eşyadan giyime, şekerlemeciden kuyumcuya kadar toplam 128 işletme bulunuyor.