Çamerya katliamının yıldönümünde Yunanistan Konsolosluğu'na siyah çelenk bırakıldı

Çamerya katliamının 80. yıldönümü nedeniyle Yunanistan'ın Edirne Konsolosluğu'na siyah çelenk bırakıldı.

TAKİP ET

Balkan Türkleri Federasyonu öncülüğünde toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri Yunanistan'ın Edirne Konsolosluğu önünde bir araya geldi.

Ellerinde Türk Bayrağı ve dövizler taşıyan grup konsolosluğun önüne "Çamerya katliamını unutmadık" yazılı siyah çelenk bıraktı.

Grup adına açıklama yapan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu, tarihin kara lekesini gündeme getirmenin ve unutmamanın çok önemli olduğunu söyledi.

Konfederasyon olarak Balkan ülkelerindeki önceliklerinin dostluk, barış ve kardeşlik olduğunu belirten Mutlu, "Tarihi kara lekelerle dolu olan Yunan toprakları birçok katliama da sahne olmuştur. Mora, Tripoliçe, Navarin, Çamerya katliamları en bariz örnekleridir. Demokrasi savaşı verdiklerini söyleten Yunan politikacılar aslında ülkelerindeki azınlıklara tam bir vahşet yaşatmışlardır. Bugün burada toplanmamızın sebebi Yunanistan'ın 1944-1945 yıllarında Yunanistan'ın Kuzey Batısında Çamerya Bölgesinde katlettiği binlerce masum Arnavut Müslüman insanı anmaktır. Bu katliam da unutturulamadı ve unutulmayacak." dedi.

Mutlu, Yunanistan topraklarının katliamlarla kan gölüne döndüğünü vurguladı.

Yunanistan hükümetine seslenen Mutlu, "Ülkenizde demokrasinin varlığına inanmamızı istiyorsanız en başta Lozan Barış Antlaşması'nın ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararlara uymanızı bekliyoruz. Batı Trakya'da yaşayan TÜRK halkının da yalnız olduğunu düşünmeyin. Nerede olursa olsun Türk halkının sinir uçları ile oynamayın. Bizlere karşı dost olduğunuz sürece dostunuzuz. Düşmanımız olmanızı da asla tavsiye etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Açıklamaya, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Yurt Dışı Faaliyetler Komisyonu Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Babaeski Balkan Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Gülsüm Kaynaklar ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri katıldı. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ