Bunun adı vicdansızlık
Edirne'de Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü'nün girişinde yaşanan bir olay, atlara karşı yük taşımacılığında yapılan eziyetin boyutunu gözler önüne serdi. Ağır çalıştırılma şartları ve yetersiz bakım nedeniyle bölgede bir at bayılırken kentteki hayvanseverler da vicdansızlığa tepki gösterdi. Bir El Bin Nefes Derneği Başkanı Yağmur Islattı, Türkiye'deki birçok kentte atlı yük taşımacılığının kaldırıldığına dikkat çekerken Edirne'deki sorunun çözülmediğini söyledi.
Edirne'de hayvanlara karşı yapılan kötü muamelenin bir örneği daha yaşandı. Havsa ilçesinde ayakları kesilen, NATO köprüsü bölgesinde araba arkasına bağlanarak sürüklenen köpeklerin ardından dün de yük taşımacılığında çalıştırılan bir atın görüntüsü, hayvanlara karşı eziyetin boyutunu gözler önüne serdi. Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü'nde girişinde yaşanan olayda; plastik, metal, kâğıt gibi geri dönüşüm ürünlerini taşımak zorunda kalan at, ağır çalışma şartlarına dayanamadı. Yorgunluk nedeniyle asfalta yığılan at bir süre hareketsiz halde kaldı. Olay sırasında bölgede bulunan vatandaşları umursamadan atın başında bekleyen at sahibi, bir süre dinlenen atı yeniden kaldırarak bölgeden ayrıldı. Kent merkezinde her gün örneklerine rastlanan ağır şartlarda çalıştırılan atlarla ilgili yerel yönetim ve kamu kurumlarının ise çalışması bulunmuyor. Yük taşımacılığından faytona kadar çeşitli alanlarla kullanılmaya devam eden atların barınma, beslenme ve sağlık ihtiyaçlarının ise neredeyse karşılanmaması, ölümlere davetiye çıkarıyor. Edirne'deki hayvanseverler ise yerel yönetim ve kamu kurumları tarafından atların yük taşımacılığında kullanılmasına karşı çözüm bulunmasını talep ediyor.
'EDİRNE'DE SİSTEMATİK ŞİDDET VAR'
Kentte hayvan haklarının yanı sıra barınma, beslenme ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla birçok çalışma gerçekleştiren Bir El Bin Nefes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yağmur Islattı, ağır şartlarda çalıştırılan atlarla ilgili GÜNDEM'e açıklamalarda bulundu. Islattı, atların yük taşımacılığında yaşadıkları sorunlara dikkat çekerken; 'Bu hayvanlar yazın sıcakta, kışın da soğuk havalarda kaldırabileceklerinden çok daha fazla yük taşıtılmaları sonucu ölüyorlar. Hızlı gitmeleri ve çalışmaları için aç ya da susuz kalsalar da kırbaçlanıyor, şiddete uğruyorlar. Edirne'de atlar konusunda sistematik bir şiddet var. Aynı zamanda bu durumun bir trafik boyutu da var' ifadelerini kullandı.
'ÖLMEZSE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK'
Islattı, bazı vatandaşların kış mevsiminde bakımını gerçekleştiremedikleri atları da sokağa ya da boş bir alana bıraktıklarını söylerken; 'Yıl 2021 ama biz hâlâ Edirne'de çöpten yemek yiyen at haberlerini görüyoruz. Böyle bir şey olmaz, bu vahşettir. Hayvan yolun ortasında düşüp bayılmış. Belki de uzun süre aç ve susuz bırakıldı ya da taşıyamayacağından fazla yük bindirildi. Bu haldeyken ortadan kaldırılıyor. Bu hayvan ya ölecek ya da ölmezse yarın çalışmaya devam etmek zorunda kalacak. Madem bu işi yapıyorlar, en azından bu hayvanların standartlarını yüksek tutsunlar' dedi.
'BİRÇOK ŞEHİRDE KALDIRILDI'
Edirne'deki atların ağır şartlarda çalıştırılması sorununa çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Islattı; 'Bunun adı vandallıktır. Aslında birçok yerde bu uygulama kaldırıldı. Günümüzün teknolojisine uygun araç gereçlerle uygulamalar var. Edirne'de serhat şehri, Türkiye'nin batıya açılan kapısı olduğumuzu söylüyoruz ama hâlâ at sorununa çözüm bulamıyoruz' sözlerine yer verdi.
ADALAR VE KEŞAN'DA ÇÖZÜLMÜŞTÜ
CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar'da zor şartlarda yolcu taşımacılığı yapan faytonları yasaklanmış ve elektrikli araçları uygulamaya koymuştu. AK Partili Keşan Belediyesi ise hayata geçirdiği '˜At Arabaları Dönüşüyor' projesiyle, atların yük taşımacılığı eziyetinden kurtarılmasını sağlamıştı. Keşan Belediyesi, at arabalarını teslim edenlere, ücretsiz benzin motorlu triportör dağıtmıştı.