Buğdayda kök boğaz hastalığı görüldü

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı, arazi kontrollerinde ciddi anlamda bazı buğdaylarda kök boğaz hastalığının başladığı ve Mart ayından daha yatmaların olduğunu gözlemlediklerini açıkladı.

TAKİP ET

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı tarafından, Mart ayının başında buğdayların yattığını ve bazılarında kök boğaz hastalığının başladığını belirten açıklama gerçekleştirildi.

Açıklamada kentte son günlerde yağan yağmurların kurak geçen kıştan sonra buğdaylara iyi geldiği belirtildi.

Ziraat Odası Ekiplerinin bu hafta gerçekleştirmiş olduğu arazi kontrollerinde ciddi anlamda bazı buğdaylarda kök boğaz hastalığının başladığı ve Mart ayından daha yatmaların meydana geldiği aktarıldı.

Yatmaların temelinde uygulama hatalarının olduğu ve bu hataların ilkinin erken ve sık tohum kullanılarak yapılan ekimler ve Aralık sonu ile Ocak başı atılan fazla azotlu gübreler olduğuna değinildi.

İklimlerin değiştiğini, kışların artık eski kışlar olmadığını ve kar yağmadığı için uygulamalarda bu hususların göz önüne alınması gerektiği belirtildi.

Buğday kışlık bir bitki olduğu ve erken dönemde gübre atıp bitki uyandırılırsa ve sıcak havayla azotlu gübre hızla bitkinin yeşil aksamını arttırarak boyuna gitmesini sağlayacağı aktarılarak gelen yağışların ve fazla azotta kök boğaz hastalıklarını tetikleyeceği vurgulandı.

Fazla gübrelemenin verimli olmadığı belirtilen açıklamada fazla tohum kullanımının ve bol yeşil aksamın verimli olmadığı aktarılırken tam tersine bunların ekonomik olarak kayıp olduğu ve azotlu gübrenin iklim şartlarına göre doğru zamanda ve bölünerek kullanılması gerektiği hatırlatıldı.

Kullanılan ürünlerde azot içermemesi gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Şimdiye kadar sorunun neden kaynaklandığını özetledik, peki bu saatten sonra artık geriye dönüş olmadığına göre biz ne yapabiliriz. Yapılacak en doğru hamle geç kalmadan ruhsatlı kök boğaz ilaçlarını kullanmak ve KALSİYUM - SİLİSYUM içerikli özellikle ikisinin birden olduğu bitki besleme ürünlerinin atmak olacaktır. Ancak dikkat etmemiz gereken nokta bu kullanacağımız ürünlerde kesinlikle azot içeriği olmamasıdır. Kullanacağımız üst gübremiz üre ve nitrat için de fazla acele etmeyip gelişim duruma göre uygulama yapmalıyız. Unutmayalım ki artık dededen babadan öğrendiğimiz tarım uygulamaları ve tarım takvimi ile ezbere tarım dönemi maalesef bitti. Artık değişken iklim koşullarına göre yeni ürün ve teknolojiler ile akıllıca tarım dönemi başladı. Her türlü teknik destek ve sorunuz için odamız mühendisleri ile irtibata geçebilirsiniz. Ürününüz bol kazancınız bereketli olsun.” Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ