'Brucella' hastalığına dikkat! ​​​​​​​Hastalık tüm organlarda tahribat yaratıyor

​​​​​​​Sığır, koyun ve keçi gibi mera hayvanlarında yoğun şekilde görülen 'brucella' hastalığı hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte tehlike oluşturuyor. Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, hastalığın süt ve süt ürünleriyle insanlara bulaşabildiğini söyledi ve uyarılarda bulundu.

TAKİP ET

Sığır, koyun ve keçi gibi mera hayvanlarında yoğun şekilde görülen 'brucella' hastalığı hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte tehlike oluşturuyor. Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, hastalığın süt ve süt ürünleriyle insanlara bulaşabildiğini söyledi ve uyarılarda bulundu.

Türkiye'de yaygın şekilde görülen 'brucella' hastalığı vücuttaki birçok organı hedef alıyor. Hastalık özellikle bahar aylarının gelmesiyle birlikte yaygınlaşıyor.

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, hastalığın bulaşıcılığı anlatarak uyarılarda bulundu.

İnsanlara enfekte hayvan ürünlerinin pastörize edilmeden tüketilmesi, özellikle süt, peynir, krema gibi ürünlerle bulaşmakta olduğunu aktaran Yılmaz, sokakta satılan sütlerinin çok iyi kaynatılması gerektiğini ifade etti.

Brucella mikrobunun güneş ışığında 12 saatte, 60 derecede 10 dakikada, 80 derecede 5 dakikada, 100 derecede ise anında yok olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu yüzden sütlerin 100 derecede en az 5 dakika kaynatılması ve daha sonra soğumaya bırakılarak tüketilmesi gerektiğini aktardı.

Brucellanın bakteriyel bir hastalık olduğunu ve bahar ayının gelmesi itibariyle Trakya bölgesinde yaygın olarak görüldüğünü belirten Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, genellikle Zoonoz hayvan hastalığı olup, hayvanlardan insanlara geçen bir mikroorganizmalar grubunda yer aldığını aktardı.

Dolayısıyla insanlarda enfeksiyonlar ve ciddi hastalıklara yol açtığını belirten Yılmaz, "Bu hastalığın 3 tipi var. BrucallaAbortus adını alır. Melitensis koyun keçilerde daha fazla görülür. Diğeri Brucellasuis o da domuzlarda hastalık meydana getiren, daha çok bu hayvan hastalığı yavru atma hastalığı olduğu, bu hastalığa yakalanan hayvanların yavrularını doğurmadığı attığı ve doğaya geçtiği bunları diğer hayvanların yalaması yemesi ile birlikte diğer hayvanlara geçip enfekte olması ile ortaya çıkan bir hastalık" dedi.

Hastalığın insanlara bulaşması ile ilgili açıklamada bulunan Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, "Bu hastalık pişmemiş etleri vasıtası ile ve bu hayvanlardan elde edilen süt ürünlerin pastörize edilmemesi ve iyi kaynatılmaması halinde insanlarda ciddi bir brucella rahatsızlığına yol açmaktadır. İnsan vücuduna girdikten sonra genelde 5 ila 30 gün içerisinde kendisini göstermektedir. Gece terlemesi, ateş, eklem, sırt ve baş ağrıları gibi belirtileri vardır. Tedavi edilmezse organlarda ciddi hasarlara yol açmaktadır" dedi.

Bakteriyel bir hastalık olduğu için antibiyotiklerle tedavi edilebildiğini ve başarılı şekilde sonuçlandığını ifade eden Dr. Yılmaz, "Toplumu uyarmakta fayda var. Tüketilen süt, süt ürünleri ve alınan etlere dikkat edilmeli. Zaman zaman merdivenaltı ürünler olabiliyor. Bunlar tüketildiğinde ciddi oranda salgınlar meydana gelebiliyor. Benim en çok korktuğum mesela kaşar peynirleri. Kaşar peyniri üretiminde sütün iyi kaynatılmadan yapıldığını ve bunlardan salgınların olduğunu görmüştük. Onun için vatandaşların çok dikkatli olması lazım" diye konuştu.

Özellikle bu mevsimde süt ürünleri ve sütlere çok dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Dr. Yılmaz, bunları alırken markalarına, cinslerine dikkat etmek ve merdiven altı ürünlere itibar etmemek gerektiğini aktardı.

Sokakta sütü alanlara uyarıda bulunan Dr. Yılmaz, "Sokakta sütlerinin çok iyi kaynatılması lazım. Brucella mikrobu güneş ışığında 12 saatte yok olur. 60 derecede on dakikada yok olur. 80 derecede beş dakikada yok olur. 100 derecede anında yok olur. Onun için sütlerimizi en az 5 dakika 100 derecede kaynatmamız lazım. Soğumaya bırakarak o şekilde tüketmemiz lazım. Vatandaşlarımıza bu konulara dikkat etmeleri noktasında uyarılarda bulunuyoruz. Temizliğe ve hijyene de dikkat etsinler. Bu hastalığa yakalanmamak için son derece tedbirli ve dikkatli olmaları gerekir" ifadelerine yer verdi.

Baş ağrısı, vücut ağrısı, eklem ağrısı ve gece terlemesi gibi şikayetlerle hastaneye başvurular olduğu zaman uzman doktorlar tarafından incelemeye alındığını belirten Dr. Yılmaz, bu hastalığın kanda ve diğer vücut sıralarından tespit edilebilen, laboratuar testleriyle basit bir testle ortaya konulabilen ve ona göre yöntemi belirlenen bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar