'Boyalı araçlar değer kaybına uğramaz'

Edirne'de kaporta ve boya ustası Çetin Avcı, yarım asıra yakındır mesleğini severek yapıyor. Avcı, arabalara uygulanan boyanın değerini düşürmediğini söyledi.

TAKİP ET

Edirne Sanayi Sitesi'nde otomobil boyacılığı ve kaporta ustası olan Avcu, araç bakımının detaylı ve özenli şekilde yapılması gerektiğini belirtti.

Avcı, sürecin ilk adımının aracın kaportasındaki hasarlı bölgelerin temizlenmesi olduğunu söyledi. “Önce araç gelir, kaportadaki hasarlı bölgeleri güzelce temizleriz. Eğer eski bir arabaysa tüm parçaları, yeni bir arabaysa sadece hasarlı bölgeleri zımparalayarak yüzey temizliği yaparız. Zımparadan sonra yağ, pas ve el izi kalmaması için yüzey tekrar temizlenir” dedi.

Boyama işleminden önce macun ve zımpara adımlarının önemli olduğunu vurgulayan Avcı, “Macun işleminden sonra tekrar zımpara yapar, ardından astar atarız. Astarın en az sekiz saat kuruması gerekir, ancak en ideal kuruma süresi bir gündür. Sonrasında tekrar kontrol ederiz. Gerekirse bir kez daha macun ve astar işlemi yaparız,” diyerek sürecin dikkat gerektirdiğini ifade etti.

Avcı, birçok araç sahibinin boya işlemlerinden çekindiğini, ancak bu endişelerin yersiz olduğunu dile getirdi. Avcı, “Boya aracın değerini düşürmez. Sonuçta bu sadece saç parçası. 30 yıl önce sıfır diye gördüğünüz arabaların çoğu şimdi hurdalıkta. 20 yıl sonra bugünkü araçlar da hurdalığa gidecek,” dedi.

Türkiye'deki araç sahiplerinin araba boyama konusundaki düşüncelerinin Avrupa'dan farklı olduğunu belirten Avcı, yurt dışında bu işin daha rahat yapıldığını söyledi. Avcı, “Yurt dışında insanlar arabalarının rengini beğenmiyor, ertesi gün sıfır arabayı bambaşka bir renge boyuyorlar. Bizde ise hala boya yapılınca aracın değeri düşecek gibi bir algı var, oysa bu tamamen yanlış.” İfadelerini kullandı.

Mikron boya ile ilgili bilgi aktaran Avcı, ''Mikron boya, çok zahmetli bir iş. Bu uygulamayı kandırmaca için kullananlar var. Mikron boya yapılıyor. Hiç bir şey yokmuş gibi satabiliyor. Bir saçın üzerinde saatlerce zımpara yapıyor pasta cila yapıyor onu da belli miktar boyuyor. Mikron yapıyor. Bunların mikron kalınlığı var oraya yaklaştığında duruyor. Kimi kandıracaksın yarın o arabayı akrabana eşine dostuna sattın o arabayı orijinal diye mi satacaksın? Kimi kandıracaksın.'' Diye konuştu.

Fahrettin Baydar