Beksaç: 'Sinanköy kalesi yok oluyor'

Arkeolog ve Sanat tarihçisi Prof.Dr. Engin Beksaç, Edirne'de bulunan Sinanköy kalesinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, 'Balkanların önemli yerleşim alanlarından biri olan Sinanköy kalesi, kaderine terk edilmiş durumda. Hızla yok olma sürecine girmiş bir halde' dedi.

TAKİP ET

Lalapaşa ilçesine bağlı Sinanköy'de, bulunan tarihi Sinanköy Kalesi, Traklar'dan günümüze bir çok medeniyete ev sahipliği yapan yapıları, büyük zarar görmüş durumda. Tarihi yapıların korunması için acil önlem alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Engin Beksaç, “Her geçen gün yok olmaya doğru gidiyor. Her geçen gün tahribat daha da ağır. Sinanköy esasında sadece Türkiye Trakya'sının değil bütün Balkanların en önemli yerleşim alanlarından biri. İlginç bir biçimde ilgisizlik ve ihmalin de zirveye çıktığı bir yer. Aslında hem kültürel açıdan, hem turistik açıdan, muhteşem bir yer. Dikkatle ele alınması gereken ve çalışılması gereken bir yer. Bütün koruma çabalarımıza rağmen buradaki kazılarımızı bırakmak zorunda kaldık. Şu anda maalesef Sinanköy kaderine terk edilmiş durumda. Hızla yok olma sürecine girmiş bir halde ”diye konuştu.

‘Dikkate alınması lazım'

Tarihi yapılarının bulunduğu alanın koruma altına alınması gerektiğine vurgu yapan Beksaç, “Şu anda bu halini bile arayacağımız günler gelecek ne yazık ki. Buranın dikkate alınması lazım, ilgi görmesi lazım. Gerekli ilgiyi göstermesi gereken kişilerin ve mevkilerin de bunu göz önüne alarak burada ciddi bir çalışmaya destek vermeleri lazım. Burası esasında söylediğim gibi çok önemli bir arkeolojik ve kültürel alan. Ama maalesef bu önemi gördüğü ilgisizlikle aynı boyutta.” dedi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ