Diş kaybına neden olabilir!
Profesyonel beyazlatma için diş hekimine gitmek yerine ucuz olması sebebiyle internet ortamından alınan diş beyazlatma ürünleri, diş ve diş eti dokusunu olumsuz etkiliyor. Bu tür ürünler bilinçsiz kullanıldığında diş kaybına neden olabildiğine değinen Edirne Diş Hekimleri Odası Genel Sekteri ve Diş Hekimi Hasret Kolcular, vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Birçok kişi internet üzerinden satın aldığı ürünlerle birlikte evde kendi yöntemleriyle dişlerini beyazlatmaya çalışıyor. Dişlerinin doğal renginden memnun olmayanlar, daha parlak ve beyaz dişlere sahip olabilmek için internet ortamında satılan diş beyazlatıcılarına ya da sosyal medya platformlarında gördüğü tariflere yöneliyor. Edirne Diş Hekimleri Odası Genel Sekteri ve Diş Hekimi Hasret Kolcular, internet ortamında satılan diş beyazlatıcı ürünleri ve tariflerin diş sağlığı üzerinde olumsuz etkilerde bulunabileceğine yönelik uyarılarda bulundu.
"HEM PARA TUZAĞI HEM FAYDASI YOK"
İnternet ortamında satılan diş beyazlatıcılarının hem para tuzağı olduğunu hem de bir faydası olmadığını belirten Kolcular, bu tür işlemlerin evde kendi yöntemleriyle yapılması yerine hekim kontrolünde olmasının daha sağlıklı olacağını söyledi.
Günlük yaşamda tüketilen besinler başta olmak üzere bazı yapısal nedenlerin dişlerin sararmasına yol açabildiğini belirten Kolcular, 'doğal diş beyazlatma' adı altında yapılan bilinçsiz yöntemlere kanmamak gerektiğine dikkat çekti.
Diş sağlığının önemine değinen Kolcular, en sağlıklı yöntemin bu tür işlemlerin hekim kontrolünde yapılması olduğunu söyledi.
Beyazlatmanın devamlılığının kişiye bağlı olduğunu belirten Kolcular, çay, kahve ve sigara tüketiminin dişlerin sararmasına ve kararmasına yol açtığını ifade etti.
Dişlere iyi bakım yapılmamışsa diş etinde enfeksiyon riski oluştuğunu ve diş kanamasının da sararmalara yol açtığını ifade eden Kolcular, internet ortamında görülen karbonat-limon gibi doğal tarifleri önermediklerini aktardı.
"KİMYASAL ÜRÜNLER DİŞLERİN ÖMRÜNÜ KISALTIR"
Kimyasal ürünlerin dişlerin ömrünü kısaltacağını ve bunu önermediklerini dile getiren Kolcular, "Hekim kontrolünde yapılan beyazlatmada yüzey tamamen temizlenip yapılır. Evde kişi bunu yapamaz. İnternet ortamından aldığı diğer kimyasallar da yapamaz. Çünkü zemini hazırlamak gerekiyor. Diş taşı temizliği yapılacağı zaman önce bakteri plağı temizlenir" dedi.
Beyazlatma tedavisinden sonra kişiye düşen bir takım sorumluluklar olduğuna değinen Kolcular, "Ağız sağlığına çok dikkat etmeliler. Çay, sigara, kahve gibi dişi sarartan maddelerden uzak durulmalı ve daha dikkatli olunmalıdır. Beyazlığın devamlılığı ya da tedavinin başarısı açısından bu noktalara uyum çok önemlidir" dedi. Kumru Öngün