Bilimin yanındayız
Edirne Tabip Odası, Edirne'de sosyal medyada yayılan ve vatandaşlar arasında artarak devam eden menenjit vakası iddialarıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaparak, sosyal medya üzerinden korku ve panik havasının yaratılmak istendiği söyledi. Açıklamada 'Biz hekimler, sosyal medya üzerinden yanlış bilgilendirmeyle haksızlıklara, hatta saldırılara bile maruz kalmış insanlar olarak her zaman doğru bilginin ve bilimin yanında durmaktayız' sözlerine yer verildi.
Edirne Tabip Odası, Edirne'de sosyal medyada yayılan ve vatandaşlar arasında artarak devam eden menenjit vakası iddialarıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde yaşanan bir hasta kaybı üzerine sosyal medya üzerinden yapılan yorumların '˜haksız' ve '˜hukuksuz' olduğu vurgulandı.
Hayatını kaybeden hastanın ailesine ve yakınlarına başsağlığı dilenen açıklamada; 'Acil servise bir ilçemizden sevk edilen hasta, tüm müdahalelere rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir. Acil serviste bu vakanın ayrıntılı değerlendirilmesi sonrasında menenjit (beyin zarı iltihabı) şüphesiyle alınan örnekler sayesinde bu hastalığın kesin tanısı konmuştur. Menenjit hastalığı toplumumuzda sık görülmeyen fakat tedavisi özellikle erken tanı aldığında oldukça başarılı sonuçlar alınan bir hastalıktır. Hastalığın seyri, korunma yöntemleri hakkında hekimlere danışılarak kapsamlı bir bilgi alınabilir' ifadelerine yer verildi.
Acil servisin, hayati tehlikesi bulunan hastalara ilk ve öncelikli müdahalenin yapıldığı hayat kurtarıcı bir merkez olduğu belirtilen açıklamada;'Bu hastanın, çocuk acil serviste yapılan tüm işlemlere rağmen kaybedilmesi en başta acil serviste çalışan sağlık çalışanlarını üzmüştür. Ama bu sırada çocuklarının tedavisi için orada bulunan ve tüm yapılanları kenardan izleyip kamera, ses kaydı vb. cihazlarla bu durumu görüntüleyip sosyal medyada paylaşımlarla yanlış bilgi vermek; her şeyden önce hasta mahremiyetine saygısızlık olarak değerlendirilmelidir. Canlarını başta hekimlere ve tüm sağlık çalışanlarına emanet eden bireylerin hastalıkları; psikolojik, sosyal ve kültürel tüm özellikleri öncelikle biz sağlıkçılar olarak hasta mahremiyeti kapsamına girer' denildi.
'Yaratılan korku ve panik havasıdır'
Açıklamada, menenjit vakasında yapılan müdahalelerin, öncesi ve sonrasında alınan koruyucu önlemlerin bir kenardan izlenerek yorum yapmanın haksızlık olduğu vurgulanırken; 'Bu durumu bir menenjit salgını olarak değerlendirip toplumu yanlış yönlendirerek, salgın paniğine sürüklemek ise daha büyük bir sorun oluşturmaktadır. Acil ekibinin dikkatli ve çabası sayesinde bulaşma riskine karşı önlemler derhal alınmış ve tüm kurumlara bilgi verilerek inceleme derhal başlatılmıştır. Geriye kalanlar ise sosyal medya üzerinden yaratılan korku ve panik havasıdır. Koruyucu önlemlerle, tetkiklerle, aşılama ve erken tanıyla tedavisi olan bir hastalığın bilim insanları yerine olaya kenarından tanık olanların yanlış bilgilendirme yapılarak panik hali yaratılması başta üniversite hastanesi olmak üzere hepimizde derin bir üzüntü yaratmaktadır' sözlerine yer verildi.
'Yanlış bilgilere değer vermeyin'
Bölgedeki en üst bilimsel merkez olarak hizmet veren Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ve acil ekibine yapılan haksızlıklara karşı durmanın, sadece hekimlerin değil; Edirne halkının da sorumluluğu olduğu belirtilen açıklamada; 'Biz hekimler, sosyal medya üzerinden yanlış bilgilendirmeyle haksızlıklara, hatta saldırılara bile maruz kalmış insanlar olarak her zaman doğru bilginin ve bilimin yanında durmaktayız. Yaşanan bu üzüntü verici durum karşısında başta Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve çocuk acil ekibi olmak üzere tüm Edirne halkına geçmiş olsun diyoruz. Bölge insanımızın yanlış bilgilere değil bilim insanlarının sözlerine değer vermelerini önemsiyoruz. Sağlık hizmeti hekimler ve hastalar arasında sağlıklı bir iletişimle kalite kazanır' denildi.