'Beslenme programı uzman eşliğinde yapılmalıdır'

Uzman Diyetisyen Selin Başkurt diyetler hakkında uyarılarda bulundu.  Kilo vermek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken önemli sağlık riskleri olduğunu belirtti.

TAKİP ET

Uzmanında Uyarı: Beslenme programı uzman eşliğinde yapılmalıdı

Düşük kalorili diyetler, hızlı kilo kaybına yol açarak kas kaybına neden olabiliyor. Bu durum, özellikle vücudun hayati organlarından biri olan kalp kasını olumsuz etkileyerek yapısal ve işlevsel bozulmalara yol açabiliyor. Başkurt, kilo vermek isteyen kişilerin sağlıklı ve dengeli beslenmeyi tercih etmeleri gerektiğini vurguladı. Özellikle popüler diyetlerin kısa sürede hızlı sonuçlar vadetmesi, uzun vadede sağlık sorunlarına davetiye çıkarabileceğini ifade etti.

İnsanlar genellikle daha hızlı zayıflamanın yolları ile daha yakından ilgilendiğini dile getiren Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, "İnsanlar genellikle daha hızlı zayıflamanın yolları ile daha yakından ilgilenmektedir. İnsanların estetik kaygılarını, daha az çaba ile daha iyi görünme ve daha iyi hissetme zaaflarını bilen kişilerce popüler diyetler ön plana çıkmaktadır. Popüler diyetler, üzerinde yeterli bilimsel çalışma yapılmayan ve kişilerin genel sağlık durumunu göz ardı ederek hızlı kilo kaybını hedefleyen ve ticari amaçları olan diyetlerdir. Bu tür popüler diyetlerin kısa ve uzun dönemde sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkileri olmaktadır" diye konuştu

"BİRÇOK ORGANDA YAPISAL VE İŞLEVSEL BOZULMALARA YOL AÇABİLİR"

Birçok organda yapısal ve işlevsel bozulmalara yol açabileceğini dile getiren Uzman Diyetisyen Başkurt, "Popüler diyetler önerilenden çok hızlı kilo kaybına neden olacağı için en büyük risk kas dokusu kaybıdır. Kalp kası vücudun en önemli kaslarından biridir ve hızlı kilo kaybı başta kalp olmak üzere birçok organda yapısal ve işlevsel bozulmalara yol açarak hayati tehlike oluşturabilir" ifade etti.

Kronik böbrek rahatsızlığı olan kişiler yüksek oksalat içerikli bir diyetle akut böbrek hasarı riski altındadır. Bu tür diyetler safra kesesi taşı oluşumunu da tetikleyeceğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Detoks diyetleri, enerji alımının düşük olması ve aynı zamanda laksatif kullanımı ile sıvı ve dışkı kaybı yoluyla vücut ağırlığında bir azalmaya neden olur. Düşük enerji içerikli hızlı kilo kaybı hedefleyen diyetlerdir. Kalori alımını aşırı kısıtlamak strese neden olabilir. Aşırı stresin kortizon düzeyini arttırarak iştahı uyarması ve böylece vücut ağırlığı kaybını zorlaştırması mümkündür. Böbrekler, vücutta oksalat birikiminin öncelikli ve en yoğun gözlendiği organdır. Yüksek oksalat içerikli sebze ve meyve suyunun aşırı tüketimi hiperoksalüriye ve akut böbrek yetmezliğine neden olan oksalat emilimini arttırır. Kronik böbrek rahatsızlığı olan kişiler yüksek oksalat içerikli bir diyetle akut böbrek hasarı riski altındadır. Bu tür diyetler safra kesesi taşı oluşumunu da tetikler"diye konuştu.

"SIK SIK HASTALANIR İYİLEŞME RİSKİ UZAR"

Bu tür durumlarda kişi sık sık hastalanır ve hastalıklarda iyileşme süresi uzatacağınu ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bu tür durumlarda kişi sık sık hastalanır ve hastalıklarda iyileşme süresi uzar. Yorgunluk, halsizlik, hareketsizlik gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek sonuçlar ortaya çıkabilir. Çok düşük enerji içerikli diyetlerle hızlı gerçekleşen kilo kayıplarının kas dokusundaki kayıplar sonucunda olması nedeniyle verilen kilo hatta daha fazlası çok kısa sürede geri kazanılır" ifade etti.

‘'KALIN BAĞIRSAK HASTALIKLARINA NEDEN OLABİLMEKTEDİR''

Kalın bağırsak hastalıklarına neden olabileceğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bu diyet, yeterli protein, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren bir diyettir. Klinikte epilepsi hastalarının tedavisinde uygulamak amacıyla başlanmıştır. Proteinlerin doygunluk etkisinin daha fazla olması, iştahı düzenleyen hormonların üzerindeki etkileri, yağ hücrelerinin yıkımının artması popüler kılmıştır. Genellikle yüksek protein içerikli olması dislipidemi, artmış trigliserit seviyeleri, böbreklerin yorulmasına, idrarla kalsiyum atımının artarak kemik sağlığının bozulmasına, yetersiz diyet posası alımına bağlı olarak kabızlığa ileri seviyede ince ve kalın bağırsak hastalıklarına neden olabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Popüler diyetlerin daha çok tercih edilmesinin sebeplerinin başında hızlı ve basit mesajlarının olmasının geldiğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, karbonhidratlardan kaçının gibi örneklerin medyada ve ticari reklamlarda çok sık çıkmasının bunları ortaya çıkardığını ifade etti.

"BESLENME PROGRAMI UZMAN EŞLİĞİNDE YAPILMALIDIR"

Beslenme programının uzman diyetisyen eşliğinde yapılması gerektiğini dile getiren Uzman Diyetisyen Başkurt,"Beslenme programı bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite durumuna göre, sosyo-ekonomik durumu, özel durumları, biyokimyasal bulguları da dikkate alınarak kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Sağlıklı beslenme alışkanlığı sürdürülebilir yaşam tarzı haline getirilip fiziksel aktivite ile desteklenmelidir" diye konuştu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar