BES'ten revize talebi

BES Edirne Şubesi Başkanı Emre Sarı, 2019 yılında imzalanan toplu sözleşmenin, emekçilerin alımgücü kaybına göre yeniden revize edilerek refahtan pay verilmesini talep etti. Sarı, açıklanan zam oranlarının, emekçileri, aldığı maaşla hayatını sürdüremeyecek hale getirdiğini söyledi.

TAKİP ET

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçilere Sendikası'nın (BES) Edirne Şubesi, 2019 yılında imzalanan toplu sözleşmenin, emekçilerin alımgücü kaybına göre yeniden revize edilerek refahtan pay verilmesini talep etti.

BES Edirne Şubesi'nde düzenlenen basın açıklamasını Şube Başkanı Emre Sarı okudu. Sarı, Türkiye'nin, Mart ayı ile beraber pandemi sürecinin yarattığı ekonomik krizle karşı karşıya kaldığını söyledi. Bütçenin revize edilerek kaynakların başta sağlık olmak üzere sosyal güvenlik ve sosyal yardımlara aktarılmasının dönemsel bir ihtiyaç olduğunu belirten Sarı; 'Genel olarak siyasi iktidarın yapması gereken 2020 yılı bütçesini revize ederek pandemi sürecinden olumsuz etkilenen kesimleri öncelleyen bir yaklaşımla yeni bir bütçe hazırlamak, bütçenin finansmanı için başta servet vergisi olmak üzere gerçekçi adımlar atmaktır. Aksi takdirde açıklanan paketlerde ifade edilen rakamların gerçekliği tartışılmaya devam edecektir' ifadelerini kullandı.

'TÜİK MANİPÜLASYONA DEVAM EDİYOR'

TÜİK verilerine göre 2020 yılının Mart döneminde işsiz sayısının 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 kişiye düştüğünün ifade edildiğine dikkat çeken Sarı; 'Kısa çalışma ödeneği alan 3,5 milyon kişi, işsizlik ödeneği alan 1 milyon kişi, işsiz sayılmadığından gerçek işsiz sayısının daha da yüksek olduğu ortadadır. Siyasi iktidar tarafından açıklanan veriler birbiri ile çelişmekte, TÜİK her zaman olduğu gibi gerçekçi olmayan veriler ile manipülasyona devam etmektedir' dedi.

'ZAM ORANLARI TRAJİKOMİK'

2019 yılında yapılan toplu sözleşme sürecinde kamu emekçileri ve emekliler için belirlenen 2020 yılı için yüzde 4+4 ve 2021 yılı için yüzde 3+3 zam oranlarının son gelişmelerle birlikte trajikomik olduğunu söyleyen Sarı; 'Siyasi iktidar ekonomik verilerle ilgili hedeflerinin birçoğunun revize ederken maaş zamlarının aynı kalması, milyonlarca kamu emekçisi ile emeklileri mağdur etmeye devam etmektedir. Bugün açıklanan yüzde 1,13 Haziran ayı enflasyonu, bu sürecin bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Yıllık enflasyon yüzde 12,62 olarak gerçekleşirken, kamu emekçileri ve emekliler açışından yüzde 1.75 enflasyon farkı oluşmuştur' sözlerine yer verdi.

'ENFLASYON FARKI ZAM DEĞİL'

Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekliği yansıtmadığını belirten Sarı; 'Bugün muhtemelen yandaş basın yayın kuruluşları '˜Memura Müjde' başlıklı haberler yaparak yüzde 1,75 enflasyon farkını zam olarak öne çıkaracaktır. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz enflasyon farkı zam olmadığı gibi reel kayıplarımızı karşılamaktan oldukça uzaktır. Uzun yıllardır kamu emekçilerine yapılan Temmuz zamları, kamu emekçileri yılın ikinci yarısında yüzde 15'lik gelir vergisi diliminden yüzde 20'lik dilime geçtikleri için vergi olarak geri alınmaktadır. Emekçilerin vergi soygununa ve sipariş usulü ile hazırlanan enflasyon rakamlarına tahammülü kalmamıştır' dedi.

'REFAHTAN DA PAY VERİLMELİ'

Sarı, açıklanan zam oranlarının, emekçileri enflasyona ezdirdiğini söylerken; 'Emekçiler, aldığı maaşla hayatını sürdüremeyecek hale getirmektedir. 2019 yılında imzalanan toplu sözleşme emekçilerin alımgücü kaybına göre yeniden revize edilmeli ve emekçilere sadece düşük gösterilen enflasyon oranında yapılacak zamlarla yetinilmemeli, mutlaka refahtan pay da verilmelidir' diye konuştu.