Basına ilk yardım eğitimi
Edirne AFAD İl Müdürlüğü, Edirne'deki basın mensuplarına ilk yardım ve önemi konusunda eğitim verdi. Sağlık memuru İbrahim Bayır tarafından verilen eğitimde AFAD'ın çalışmalarının yanı sıra ilk yardımda yapılması ve yapılmaması gerekenlere dikkat çekildi. Eğitimle ilgili açıklamalarda bulunan Edirne AFAD İl Müdürü Ali Altındal, ilk yardım eğitimlerinin devam ettiğini söylerken '2 gün eğitimlerimiz sürüyor ve üçüncü gün de sınavımızı yapıyoruz. Bu sayede ilk yardımı yaygınlaştırmayı, tüm Edirne'ye yaymayı hedefliyoruz' dedi.
Edirne Valiliği İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, Edirne'deki basın mensupları için ilk yardım ve önemi konulu eğitim düzenledi. Edirne AFAD salonunda düzenlenen eğitime basın mensuplarının yanı sıra Edirne AFAD İl Müdürü Ali Altındal ve eğitim personelleri katıldılar. Sağlık memuru İbrahim Bayır tarafından verilen eğitimde AFAD'ın çalışmaları anlatılırken; ilk yardımın önemi açıklanarak teknikleri gösterildi. AFAD çalışmalarının anlatıldığı video gösterimi ile başlayan eğitimde Bayır, Edirne AFAD İl Müdürlüğü'nün, Edirne Valiliği'ne bağlı kamu kurumlarıyla koordinasyon halinde çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Bayır, eğitim sırasında ilk yardımda yapılmaması gerekenleri de video gösterimi ile açıklarken; ortaya çıkan olumsuz durumlarda pek çok kişinin iyi niyetle yardım etmek istemesine rağmen olumsuz sonuçlara neden olabileceğine dikkat çekti. Bayır; 'En güzel yardım, ilk yardımı hiç bilmiyorsak, ilk yardım yapmaya çalışmamaktır' dedi. İlk yardımın olay yerinde yaralı kişiye ilk yardım sağlık personelleri gelene kadar araç gereçsiz ve ilaçsız yapılan müdahaleler olduğunu söyleyen Bayır; 'İlk yardımcı, bu müdahaleyi yapan kişidir. İlk yardımda en önemli şey ortamın güvenliğini sağlamaktır. Amacımız hiçbir zaman tedavi değildir. Durumun kötüye gitmemesini sağlamalıyız. İnsan vücudunun temel bilgilerine hâkim olmalıyız. Solunumu nasıl kontrol edeceğinizi ve normal değerlerini bilmiyorsanız yapmaya çalıştığınız ilk yardım bir işe yaramaz' ifadelerine yer verdi.
Olay anında 112 Acil telefon numarasının aranması gerektiğini belirten Bayır; 'Korumak, bildirmek ve kurtarmak önemlidir. İlk yardım basit bir şey değildir. Tedavi yapalım derken bir şeye zarar verip hayatına mal olabiliriz. Yanlış müdahaleden kaynaklı felç ya da ölüm ortaya çıkabilir. Bir şeyden emin değilsek, hiçbir şey yapmamak daha sağlıklıdır. 112'yi ararken de sakin oluyor, net ve anlamlı cevaplar veriyoruz. Net adres veriyoruz ama bölgede bilinen bir yeri de söylüyoruz. Olayın tanımını, hastanın durumunu anlatıyoruz. Hasta sayısını söylemek de çok önemlidir. İlk yardıma gelen ambulans ona göre hazırlık yapıyor. Telefonu da 112 kapatmadan önce biz kapatmıyoruz' dedi.
İlk yardımcının görevleri
İlk yardımcının müdahale ile ilgili yapması gerekenleri de açıklayan Bayır; 'Hasta veya yaralıların durumunu seri bir şekilde değerlendirmek ve öncelikli müdahale edecekleri belirlemek. Hasta veya yaralıların korku ve endişelerini gidermeli, sakinleştirmeli. Kırık kemik varlığını yerinde tespit etmeli. Hasta veya yaralıyı sıcak tutmalı. Hasta veya yaralının yarasını görmesine izin vermemeli. Hasta veya yaralıyı hareket ettirmeden müdahale etmeli. Hasta veya yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamalı' sözlerine yer verdi.
İlk yardımın ABC'si
Bayır, sunumunda ilk yardımın ABC'sini de açıklarken; 'Hasta veya yaralının bilinci kontrol edilmeli, bilinç kapalı ise hava yolu, solunum ve dolaşım (ABC) hızlı değerlendirilmelidir. Hayat kurtarma zinciri 4 halkadan oluşur. Son iki halka ileri yaşam desteğine aittir ve ilk yardımcının görevi değildir. Birinci halka, 112 Acil'e haber vermektir. İkinci halka, olay yerine yapılan temel yaşam desteğidir. Üçüncü halka, 112 ambulans ekiplerince yapılan müdahalelerdir. Son halka ise hastane acil servisleridir' dedi.
Temel yaşam desteklerini anlattı
Temel yaşam desteğinde solunumun değerlendirilmesi aşamalarını anlatan Bayır; 'Gözlerimiz ile göğüs kafesinin solunum ile birlikte inip kalkmasını izlemeliyiz. Kulağımızla ağızdan ya da burundan çıkan havanın sesini dinlemeliyiz. Yanağımızla ağız ya da burundan çıkan havanın sıcaklığı ve akımını hissederek değerlendirmeliyiz' ifadelerine yer verdi. Bayır, eğitimde ayrıca yapay solunum, dış kalp masajı, nabız dinleme gibi temel yaşam desteği tekniklerini de açıkladı.
'İlk yardımı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz'
Bayır'ın sunumunun ardından Edirne AFAD İl Müdürü Ali Altındal, eğitime katılan basın mensuplarına teşekkür ederken; 'Değerli basın mensuplarına ilk yardım ve teknikleriyle ilgili kısa bir eğitim verdik. Geldiğiniz için şahsım ve kurumum adına hepinize teşekkür ediyorum. İlk yardım, afetlerden sonra da en hızlı şekilde müdahale etmek için gereklidir. Afetlerden sonra afetzedelerin ilk yardım ihtiyacını komşular, gönüllüler, profesyonel ekip dışındaki insanlar yapıyor. Afet büyük bir alana yayıldığı zaman sağlık personelleri yetersiz kalabiliyor. Bu tür durumlarda ilk yardımın önemi daha çok ortaya çıkıyor. Özellikle gönüllülerimizin ve diğer katılımcıların ilk yardımı öğrenip afetlerde bize destek olmalarını bekliyoruz. Halkımıza ilk yardımı öğrenmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Temel bir eğitimimiz var. 2 gün eğitimlerimiz sürüyor ve üçüncü gün de sınavımızı yapıyoruz. Bu sayede ilk yardımı yaygınlaştırmayı, tüm Edirne'ye yaymayı hedefliyoruz. Valiliğimiz, binamızın alt katında bir ilk yardım eğitim merkezi açtı. Bu kapsamda gruplara ilk yardım eğitimine başladık ve devam ediyor' dedi.