Yaz kampı başladı

Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu 2. Öğrenci yaz Kampı kapsamında 11 ülkeden gelen 400'e yakın öğrenci platformun etkinliklerine katılacak.

TAKİP ET

Balkan Şehirleri iş Birliği Edirne Platformu 2. Öğrenci Yaz Kampı açılış töreniyle başladı. Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Ardından platform hakkındaki tanıtım filmi izlendi. Daha sonra konuşmalarla devam etti.

Edirne Valisi Yunus Sezer, balkanlardan gelen öğrencilere seslenerek barış ve dostluk köprüleri kuracaklarını belirtti.

Etkinliğin sadece bir araya gelmekten ibaret olmadığını söyleyen Sezer, “İnşallah sizlerle beraber tüm Balkan coğrafyasında gönül köprüleri kuracağız. Balkanlarda hemen her şeyimiz aynı sadece aramıza çizilmiş sınırlar var. Öncelikle 11 farklı ülkeden gelen sizlerin dostlar kurmanızı istiyoruz. Bizim sizler eliyle bu barışı tesis etmemiz lazım. Bizim barış bloğu oluşturmamız lazım.” Sözlerini belirtti.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren de Balkanların gelişimine değer verdiklerini aktardı.

Balkanların önemine vurgu yapan Eren, “Balkanlar bizim için çok önemli aynı coğrafyada birlikte yüzlerce yıl barış içinde yaşadık. Balkanlarda inşallah geleceği hep beraber kuracağız. Türkiye'de okumak isteyen öğrencilere çeşitli burs imkanları veriyoruz. 2012 yılından beri 484 projeyi hayata geçirdik. Öğrencilere yaşadıkları ülkelerde de burs veriyoruz. 763 öğrencimiz kendi ülkelerinde burs alıyor. 24 bin öğrencimize eğitim öğretim setleri dağıttık. Türkiye'nin dünyaya söylediği, dünya 5'ten büyüktür derken bundan bahsediyoruz. Dünya barışının tesisinden bahsediyoruz. Elimizi hiçbir şartla Balkanlardan çekmeyeceğiz. Türkiye'nin her türlü istikrarı buradaki gücüne bağlı.” Dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Mustafa Hatipler ise Balkanların geleceği gençler olduğunu, çok başarılı işlere imza attıklarını söyledi.

Platformun Balkanların kalbinde barışı, kardeşliği tesis etmek üzere önemli adımlar attığını belirten Hatipler, “Balkanlar coğrafi, kültürel ve beşerî olarak bir bütündür. Zamanla beşerî olarak bölündü. Bu salon doğacak kutlu ayin ışıkları ile dolu. Hepiniz birer kültür elçisi olarak atanmış durumdasınız." Sözlerine değindi.

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise Türklerin Balkanlar'da 500 yılı aşkın tarihe sahip olduğunu ve bu durumun yadsınamaz bir gerçek olarak nitelendirdi.

Aksal, platformun attığı adımlarla Balkanlarda ve dünyada barışın devamına güçlü bir şekilde destek olacaklarını ifade etti.

Yunanistan'dan gelen öğrencilerden Ayça Peçenek, platformun böyle bir fırsat vermesinden dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Etkinliklerle kültürel bağların güçleneceğini belirten Peçenek, “Bize gösterdiğiniz bu misafirperverlik ve cömertlik yalnızca biz gençlerin ufuklarını genişletmekle kalmadı bize unutamayacağımız anılar bıraktı. Bize sunduğunuz bu kıymetli imkanlardan dolayı teşekkür ederim.” Şeklinde konuştu.

Kosava'dan gelen öğrencilerden Edin Dirvar da yaz kampının çok verimli geçeceğini, diğer ülkelerden gelen öğrencilerle aralarındaki bağın güçleneceğini aktardı.

Konuşmaların ardından halk oyunları ekipleri tarafından gösteri gerçekleştirildi.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar