'Balkan İş Forumu' gerçekleştirildi
Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından 'Balkan İş Forumu' gerçekleştirildi.
Balkan İş Forumu" programı kentteki bir tesiste gerçekleştirildi.
Program, Balkan Şehirleri İşbirliği Platformu'nun Faaliyet Filmi, Edirne Tanıtım Filmi ve Trakya Yatırım Tanıtım Filmi gösterimi ile başladı.
Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne'nin ikisi demir yolu, dördü kara yolu olmak üzere altı sınır kapısıyla Türkiye'nin batıya açılan yüzü olduğunu söyledi.
Sezer, Kapıkule Sınır Kapısı'nın dünyada en fazla araç ve yolcu sirkülasyonunun olduğu ikinci kapı olarak bilindiğini üretim ve ihracat açısından önemli bir merkez konumunda olduğunu belirtti.
Sezer, Kapıkule'nin, potansiyelini her yıl ortalama yüzde 15 artırdığına değinerek Avrupa'nın ötesinde ticaretin, sanayinin ve üretimin bu topraklarda giderek çok daha fazla artacağının göstergesi olduğunu dile getirdi.
Edirne olarak tarımda, ticarette, sanayide, kültürde, spor ve diğer alanlarda bir köprü olma vazifesine talip olduklarını söyleyen Sezer, “Trakya'nın hem tarım faaliyetleri hem de stratejik açıdan çok önemli bir bölge. Edirne'de tek olan organize sanayi bölgesi sayısını da artırdık. Edirne olarak tarımda, ticarette, sanayide, kültürde, spor ve diğer alanlarda bir köprü olma vazifesine talibiz. Balkan Şehirleri İş Birliği Platformu'nun kuruluş amacı bu.” Dedi.
Köprülerin Edirne'nin sembolü olduğunu dile getiren Sezer, “Köprüler sadece Edirne'nin sembolü değil aynı zamanda tüm Balkanlar'ın sembolü. Bu köprüleri biz fiziki olmaktan çıkartıp gönül köprülerine dönüştürmeyi, kalıcı dostlukların inşası için bir vesile olmayı amaçlıyoruz. Bu manada 3 ay önce kurulan Edirne Balkan Şehirleri Platformu çok güzel bir faaliyet planı çerçevesinde çalışmalarını devam ettiriyor.” Şeklinde konuştu.
Edirne olarak iş insanlarının yapacakları bütün yatırımlarda bürokrasiyi üstlenmeye ve takip etmeye talip olduklarını vurgulayan Sezer, “Bu bizim iş forumu adına, ticaret adına, sanayi adına bir başlangıcımız. Şu anda 240 firmanın katılımıyla bunu gerçekleştiriyoruz, sonbaharda inşallah büyük bir fuarla beraber 2 bine yakın iş insanını bir araya getireceğiz. Balkanlardaki Sanayi ve Ticaret Bakanlarımızı, Türkiye'deki oda ve borsaları burada toplamayı hedefliyoruz. Edirne olarak iş insanlarının yapacakları bütün yatırımlarda bürokrasiyi üstlenmeye ve takip etmeye talip olduk. Bir kapı ve nokta olmaya talibiz. Gelen iş insanları bir muhatap bulsunlar ve kendileri adına tüm iş süreçlerini biz takip edelim. İş insanlarının güvenli platformlarda bir araya gelmesi ve birbirilerini tanıması ile kuracakları birlikteliklerin kalıcı olmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Biz Edirne olarak kendi potansiyelimizin her alanda yüzde 10'unu kullandığımızı düşünüyoruz. Bu alanda da biz yüzde 10 potansiyelimizi, yüzde 100e', hatta onun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak da bölge iş insanlarının Balkanlarda yeni pazarlara açılması, karşılıklı, verimli ticari faaliyetlerde bulunması için elimizden geleni yapmaya devam edeceklerini belirtti.
Edirne özelinde yatırım fırsatları ile ilgili sunum yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne'nin Balkanlara ve Avrupa'ya açılan bir sınır olduğunu aktaran Şahin, aynı zamanda ticaret ve hizmet sektörü kapısı olduğunun altını çizdi.
Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Mustafa Sarıbekir, , kentteki sınır kapılarının yılda 2 buçuk milyon tekerlekli araç geçtiğini ve Türkiye'nin ihracatının yüzde 55'inin Avrupa'ya olduğu düşünüldüğünde bu kapıların Türkiye için çok önemli olduğuna değindi.
Sarıbekir, Bulgaristan'da 7 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi olduğunu dile getirerek yaklaşık 4 buçuk milyar dolarını Türkiye'nin Bulgaristan'a sattığını ve 2 bucuk milyar dolarını da Bulgaristan'ın Türkiye'ye sattığını ifade etti.
Sarıbekir, Kazan kazan ilkesine inandıklarını ve komşuluğun iki tarafın da kazanmasını gerektirdiğini söyledi. Ebru Yıldız Günenç