Balkan hekimleri Külliye'de
Trakya Üniversiteler Birliği tarafından Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Balkan Tıp Eğitimi Sempozyumu'nda, Balkanlar'daki 6 ülkeden ve Türkiye'deki 25 tıp fakültesinden tıp uzmanları bir araya geldi. Sultan 2. Bayezid Külliyesi Tıp Medresesi'nin 531'inci kuruluş yılında düzenlenen sempozyumda konuşma yapan TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversitenin uzmanlık alanının Balkanlar olduğunu söylerken 'Balkanlar'daki hekimlerin de yetişmesinden sorumluyuz. Bu toplantı, bu amaçla tasarlandı' dedi.
Trakya Üniversiteler Birliği tarafından Edirne'de bu yıl ilki gerçekleştirilen Uluslararası Balkan Tıp Eğitimi Sempozyumu, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi. Sultan 2'nci Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesinde düzenlenen sempozyuma başta Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic, Kosova İş ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edmond Hajrizi, Yüksek Öğretim Kalite Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir olmak üzere Balkanlar'daki 6 ülkeden ve Türkiye'den 25 tıp fakültesinden temsilciler katıldılar.
Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Crisantem Quartet grubunun konseriyle başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir yaptı. Demir, konuşmasında Trakya Üniversitesi'nin, Edirne'de tıp eğitimi ve uygulamalarının, Sultan 2. Bayezid Külliyesi Tıp Medresesi'nde başlamasının 531'inci yılında '˜Tıp Eğitimi Programlarının Akreditasyon Süreçleri' temalı sempozyuma ev sahipliği yaptığını belirtirken; 'Sempozyumumuzu, 1488 yılında eğitime başlayan Tıp Medresesi'nde yapmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Trakya Üniversitesi'ndeki tıp eğitiminin, 1488 yılının devamı olduğunu kabul etmekteyiz. Bölgemizde ve Balkan ülkeleri arasında yapılacak olan ilk toplantı olması nedeniyle ayrı bir heyecan duymaktayım. Ülkemizde tıp eğitimine gönül vermiş akademisyenler, yüksek öğretim kurumu kalite kurulu başkan yardımcısı ve Balkan ülkelerinin ilgili akademisyenleri ile bir arada eğitim programlarının dış değerlendirme süreçlerini karşılıklı olarak tartışacak ve bilgi paylaşımı yapacağız' ifadelerine yer verdi.
Demir, sempozyumun, Trakya Üniversitesi'nin Balkan vizyonuna katkı sağlayacağını söylerken; 'Toplantımızda, Balkan ülkelerindeki tıp eğitimi programlarının dış değerlendirme süreçlerinin nasıl işlediği konusunda da bilgi sahibi olacağız. Toplantımız, üniversitemizin ev sahipliğinde, Trakya Üniversiteler Birliği tarafından yapılmaktadır. Önümüzdeki süreçlerde toplantının belirli aralıklarla ve farklı temalarda devam etmesi, bölgemiz ve Balkan ülkelerinin tıp fakültelerinin eğitimlerine olumlu katkı sağlayacağını umut etmekteyiz. Tüm sunumlar ve tartışmalar, daha sonra eğitim süreçlerinde kullanılmak üzere kayıt altına alınacaktır. Salonda Boşnakça, Arnavutça ve İngilizce çeviri yapacak arkadaşlarımız mevcuttur' dedi.
'Sahiplenme ve kapsayıcılık var'
Demir'in konuşmasının ardından sempozyumda bir konuşma da Büyükelçi Volkan Türk Vural yaptı. Vural, konuşmasında meslek hayatının üçte birinin Balkan ülkelerinde geçtiğini belirtirken; 'Bir diplomat olarak Trakya Üniversitesi'nin bölgedeki eğitim ve öğrenim çalışmalarına katkıların her geçen gün arttığını görmekten büyük gurur duyuyorum. Üniversitenin adının, Balkanlar'ın önemli bir bölümünü teşkil eden Trakya olması, ülkemizin tarihin yattığı bu bölgeye verdiği önemi gösterir. Balkanlar, coğrafi, siyasi, ekonomik açıdan olduğu kadar, tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından da öncelik taşımaktadır. Bölgeye yönelik dış politikamızın özünde, bölgesel sahiplenme ve kapsayıcılık yatmaktadır. Bu çerçevede Trakya Üniversitesi'nin, Balkan Üniversiteler Birliği'nin kuruluşunda başrol oynaması, daimi sekreteryasını üstlenmesi ve ayrıca Balkanlar'daki tıp eğitiminin yükseltilmesi için yaptığı çalışmalar, kapsayıcılık ilkesinin en önemli örneğidir' sözlerine yer verdi.
'Tecrübe, paylaşıldığında değerlidir'
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin, akreditasyon sürecini tamamlayarak bölgesinde önemli bir yer kazandığını söyleyen Vural; 'Akreditasyon alanında tecrübesini bugünkü sempozyum ve diğer çalışmalarında Balkanlar'daki tıp fakülteleriyle paylaşma çabaları da bölgesel sahiplenmenin de güzel bir örneğidir. Bilgi ve tecrübe, paylaşıldığında değer kazanmaktadır. Trakya Üniversitesi'nin de bu doğrultuda tıp alanında bilgi ve tecrübelerini diğer tıp fakülteleriyle paylaşmasının çok önemli olduğuna inanıyorum. Balkan ülkeleri arasında zaten var olan tıp insanı ve öğrencisi değişim programlarının kapasite ve sayı açısından artırılmasının, karşılıklı fayda sağlayacağını düşünüyorum' dedi.
'Uzmanlık alanımız Balkanlar'
Vural'ın konuşmasının ardından sempozyumda bir konuşma da Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptı. Tabakoğlu, konuşmasında Trakya Üniversitesi'nin uzmanlık alanının Balkanlar olduğunu belirtirken; 'Türkiye'nin en çok Balkanlı öğrencinin okuduğu üniversitedir. 3 binden fazla Balkanlı öğrencimiz var. 63 ülkeden, 4 bin 400 uluslararası öğrencimiz var. Balkan Üniversiteler Birliği'nin kurucusu ve kalıcı genel sekreteriyiz. Yaklaşık 4 yıl önce Edirne'de 34 üniversite ile kurulan bu birlik, Sofya, Kalkandelen ve bu yıl Selanik toplantıları ile gittikçe büyüdü. Bu dönem, dönem başkanımız Bükreş'tir. 34 üniversite ile başlayan bu yolculukta şu anda 80 üyemiz var ve 100 üniversiteyi geçmeyi planlıyoruz' ifadelerine yer verdi.
'Balkanlar'daki hekimlerden de sorumluyuz'
Tıbbın ölçülebilir değerler üzerinde hareket ettiğini söyleyen Tabakoğlu; 'Tıpta eğitimimiz nasıl? Bunu bir sayı olarak gösterebilir miyiz? Bunun cevabı akreditasyondur. Üniversitemizde ilk fakülte olarak akredite olan tıp fakültemizdir. Bizim için çok önemli bir tecrübeydi. Bu tecrübeden sonra Balkanları hedef almış bir üniversite olarak Türkiye'nin bu değerini Balkanlarla paylaşmak istedik. Her yerde doktora ihtiyacımız olabilir. Her biri iyi yetişmelidir. Böylece Balkanlar ve diğer yerlerdeki hekimlerin de yetişmesinden sorumluyuz. Bu toplantı, bu amaçla tasarlandı' dedi.
'Belki de akreditasyon birliği kurulacak'
Tabakoğlu, sempozyuma Balkanlar'daki 6 ülkeden temsilciler ile Türkiye'deki 25 adet tıp fakültesinden konusunda uzman tıp eğitimcisinin katıldığını açıklarken; 'Sempozyum, hem Türkiye'deki, hem de Balkanlar'daki tıp eğiticilerini bir araya getiriyor. Türkiye'nin kalite ve akreditasyon konusundaki tecrübelerini, Balkanlarla paylaşacağı, kendi arasında istişare ederek daha ileri götüreceği önemli bir toplantıya, 1488 yılında Tıp Medresesi'nin kurulduğu yerde, eskiden aldığı misyonla ileriye götürecek şekilde devam ediyor. Bu toplantı aynı zamanda Trakya Üniversiteler Birliği'nin bir etkinliğidir. Bölgede tıp eğitimi anlamında hem üniversiteler birliği, hem de tıp dekanları birliği kuruyoruz. Belki de şimdi akreditasyon birliği kurulmuş olacak. Gittikçe derine iniyor ve her yere dokunmaya çalışıyoruz. Üzerimizdeki Balkan misyonunu, tıp eğitimi alanında da yaygınlaştıracak bir çalışma oluyor' sözlerine yer verdi.
Tabakoğlu'nun konuşmasının ardından sempozyumda Yüksek Öğretim Kalite Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, '˜Yükseköğretimde Akreditasyon Süreçleri' konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sempozyum, gün boyu devam eden sunumların ardından sona erdi.