AYÇİÇEĞİ AVANS ALIM FİYATI REVİZE EDİLEBİLİR

Trakya Birlik'te yapılan görev dağılımının ardından yeni seçilen Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, basın toplantısı düzenledi. Görevlerini layıkıyla yerine getireceklerini aktaran Kırbiç, ayçiçeği avans alım fiyatlarının piyasanın gidişatına göre revize edileceğini belirterek, yukarıya giderse üreticiyi memnun edecek bir rakam oluşturabileceklerini belirtti.

TAKİP ET

Trakya Birlik 14 Eylül 2021 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında görev bölümü yaptı. Buna göre Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Şafak Kırbıç seçilirken, Başkan Vekilliğine ise Hilmi Kahraman getirildi. Hüseyin Kocabıyık, Remzi Kobak, Emre Yılmaz ve Ahmet Akgün ise Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapacak. Trakya Birlik'te yapılan görev dağılımının ardından yeni seçilen Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, basın toplantısı düzenledi.

'Kamuoyunda çıkan farklı haberler asılsızdır'

14 Eylül tarihinde yönetim kurulu kararı ile kendi aralarından görev değişikliği yaptıklarını söyleyen Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, 'Kamuoyunda bazı sosyal medyalarda bir görevden alma gibi bir şeyler duyduk ama öyle bir şey yok. Bu sadece yönetim kurulunun kendi arasında görev değişikliğidir. Trakya Birlik'e ve camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.' Şeklinde konuştu.

'Görevimizi layıkıyla yapmaya çalışacağız'

Zaman zaman görev değişikliklerinin olabileceğine dikkat çeken Kırbiç, 'Bunlar yönetim kurulunun kendi arasında aldığı karardır. Olağan bir şeydir. Çokta büyütülecek bir şey değil. Görevimize devam ediyoruz. Avans fiyat görüşmeleri etkili olmuş olabilir ama bu işin en etkili yönü değildir. Yönetim kurlunun aralarında bu tip tartışmalar elbette ki olabilir. Ondan da bir pay olmuş olabilir ama yönetim kurulu bizi uygun gördü göreve. Bizde layıkıyla yapmaya çalışacağız.' Dedi.

'Fiyatların düşmesi Trakya Birlik'i sıkıntıya sokar'

Gümrük vergilerinin en azından tamamının konmasa da bir miktarının konması ile ilgili yaklaşık 2 aydan beri Ankara düzeyinden çalışmaların yapıldığını aktaran Kırbiç, 'Ancak hükümetimizde yetkililer bu konuda fiyatların çok düşük olmayacağı ile ilgili bize teyit ettiler. Baktığımızda piyasalarında ilk zamanlarda görüşülen fiyatların biraz üzerine çıktı. Gümrük vergisi konmadığı zaman daha da düşük olacağı kanaatindeydik. Ancak daha sonra biraz toparlanma oldu. Bizim sıkıntımız fiyatların yükselmesinden olmaz, fiyatların düşmesi Trakya Birlik'i sıkıntıya sokar. İnşallah öyle bir tablo olmaz. Bundan sonra da önümüze bakacağız. Bizim için şu anda hasadın en yoğun günleri devam ediyor. Yaklaşık yarıya gelmiş durumda hasat. Biz bundan sonra ürünümüzü alıp mübaaya edip üreticilerimize kısa bir sürede ödemelerini yapmak mükellefiyetindeyiz.' İfadelerini kullandı.

Ayçiçeği avans alım fiyatlarının piyasanın gidişatına göre revize edileceğini söyleyen Kırbiç, yukarıya giderse üreticiyi memnun edecek bir rakam oluşturabileceklerini belirtti.

'Desteklerin arttırılması bizim en önemli taleplerimizden bir tanesi'

2 yıl öncesine göre ayçiçeğinde yüzde yüzün üzerinde bir zam olduğunu ifade eden Kırbiç, 'Desteklemelerle ilgili zaten bizim çeşitli raporlarımız, bakanlarımıza ilettiğimiz her zaman desteğin bir miktar daha arttırılmasıyla ilgili taleplerimiz var. Çünkü bu ürün ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını yıllar itibariyle karşılamakta. Desteklerin arttırılması bizin en önemli taleplerimizden bir tanesi. İnşallah devletimiz de bu yönde bir adım atar. Çünkü birkaç yıl önceye baktığımızda ayçiçeğinde hep ekim alanlarında bir artma söz konusu. Bu insanlarımızı bundan vazgeçirmemek lazım. Daha ileriye ürün miktarını arttırmak için desteklerle fiyatların üreticiyi memnun eder hale gelmesiyle telafi edileceği kanaatindeyiz.' Dedi.

'Bizim davamız hizmet davasıdır'

Trakya Birlik'in farklı bölgelerden ortakların oluşturduğu bir birliktelik olduğuna dikkat çeken Kırbiç, 'Farklı renklere ve farklı kokulara sahip bir çiçek bahçesi gibidir. Bu birlik ve beraberliğin güzel olan tarafı da budur. Trakya Birlik ortakları yöneticileri ile birbirine sevgi bağı ile bağlıdır. Bizim dileğimiz Trakya Birlik'in yöneticisi ve idarecisi kim olursa olsun birliğin başarılı olmasıdır. Trakya Birlik dirlik ve kooperatif yönetimleri açısından tecrübeli bir yapıya idari anlamda da genel müdüründen alım merkezindeki arkadaşlarımıza kadar donanımlı ve başarılı kadrolara sahiptir. Trakya Birlik'in yöneticisi delegesi ve ortağı olarak bu konunun gelmişine geçmişine ve geleceğine karşı hepimizin sorumlulukları var. Hepimiz bu sorumluluğu bilmeli ona göre hareket etmeliyiz. Yıllardır ortağı ve yöneticisi olmaktan onur ve gurur duyduğum Trakya Birlik'in ve ortaklarının menfaatlerini korumanın asli görevimiz olduğunu hiç aklımızdan çıkarmadık. Bizler bu birliğin sadece yöneticileri değil, bize emanet edilen bur birliğin emanetçileriyiz. Bizim davamız şan, şöhret, makam, mevki, koltuk ve itibar davası değil bizim davamız hizmet davasıdır. Üreticilerimize ve ortaklarımıza bol ve bereketli bir hasat diliyorum.' Diye konuştu.

Kumru Öngün