Av yasağında balıkçılar geçimlerini mavi yengeçle sağlıyor

Edirne'nin Enez ilçesinde dalyanlarda avlanan mavi yengeç sezonu ilkbaharda başlayıp sonbahara kadar devam ediyor. Yaz aylarında av yasağı nedeniyle balıkçılar geçimlerini özel kafeslerde avladıkları mavi yengeçlerden sağlıyor.

TAKİP ET

Kentin tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Enez ilçesindeki dalyanlarda avlanan mavi yengecin sezonu ilkbaharda başlayıp sonbahara kadar devam ediyor. Av yasağı nedeniyle yazın denize açılamayan balıkçılar geçimini özel kafeslerle avladıkları mavi yengeçten sağlıyor.

Yıllardır Avrupa'ya ihraç edilen mavi yengece iç piyasadan da talep artıyor.

Ege ve Akdeniz'deki turizm merkezlerine gönderilen mavi yengecin dağıtımı ise bölgedeki balıkçı kooperatifleri tarafından organize ediliyor.

“Sezon ilkbaharda başlayıp sonbahara kadar devam ediyor”

Balıkçı Murat Pınarcı, sezonun 1 ay önce başladığını ve sonbahara kadar sürdüğünü söyledi. Mavi yengecin nasıl avlandığını anlatan Pınarcı, “Davul veya sepetin içine yem koymak zorundayız. Yem koymadan sepetin içine girmiyor. Her gün, her sabah bakıyoruz. Tatlı sularda çıkıyor. Denizde de çıkar ama çok yoğun olmaz. Ama tatlı sularda hava sıcak olduğunda çoğalır.” Dedi.

İyi bir geçim kaynağı olduğunu ifade eden Pınarcı, Antalya'daki otellere gönderdiklerini aktardı.

“Kilosunu 40 liradan satıyoruz”

Balıkçı Melih Yılmazoğlu da mavi yengecin kilosunu 40 liradan sattıklarını belirtti.

Değerinin daha fazla olduğunu dile getiren Yılmazoğlu, daha çok turistik bölgelere gönderdiklerini vurguladı.

“Yurt dışına ihraç ediliyor”

Yılmazoğlu, mavi yengeci yurt dışına da gönderdiklerini söyledi ve şöyle devam etti:

“Yani başka bir işte çalışıyor olsak bile güzel bir geçim kaynağı. Biraz yorucu oluyor. Güneş altındasın. Biraz dikkat isteyen bir iş ve riskli biraz. Bunu tutmak bile bir meziyet. Arka bacaklarından tutmak gerekiyor. Isırınca tehlikeli oluyor.”

EBRU YILDIZ GÜNENÇ