Atlı Terapiyle Eğlendiler

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Edirneli At Antrenörü Uğur Kırkuva'nın Karaağaç Mahallesi'nde at çiftliğinde düzenlenen etkinlikte özel gereksinimli çocuklar hem palyaço ve müzik eşliğinde doyasıya eğlendiler hem de '˜hippoterapi' eğitimi ile at binme deneyimi yaşadılar. Etkinliğe annesi ile birlikte katılan Yusuf Öner, hippoterapi eğitiminin ardından atları çok sevdiğini söyleyerek 'Tekrar gelmek istiyorum' dedi.

TAKİP ET
Özel Marmara Yunuslar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Edirneli At Antrenörü Uğur Kırkuva'nın Karaağaç Mahallesi'nde at çiftliğinde düzenlediği etkinlikle özel gereksinimli çocukları atlar ile buluşturdu. Tüm dünyada hippoterapi adıyla bilinen at ile terapinin Dünya Engelliler Günü'ne özel bir kapsamda gerçekleştirildiği etkinlikte çocuklar hem doyasına eğlendiler hem de at bindiler. Etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan Özel Marmara Yunuslar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatör Müdürü Öznur Arslan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Uğur Kırkuva'nın Karaağaç Mahallesi'ndeki at çiftliğinde bir araya geldiklerini belirterek; 'Bizim amacımız işletmeler, kurumlar olsun engellilerin yaşadıkları zorluklara dikkatleri çekmekti. Özel Marmara Yunuslar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak bu işin eğitim ayağını oluşturuyoruz. Çocuklarımıza bugün bir farklılık yaratalım hem de farkındalık günü olsun istedik. Bunu da özellikle burada yapmak istedik. Sevgili Uğur, bizim engelli bir ailemizi istihdam ediyor. Ailemiz de burada çok mutlu. Öğrencimiz de burada olmaktan çok mutlu. Özellikle burayı seçmemizin sebebi oldu. Uğur Bey'in bu duyarlılığı için kendisine çok teşekkür etmek istedik. Öğrencilerimize zaman zaman at ile terapi eğitimi de vereceğiz' ifadelerine yer verdi.
'Uzun süreli hale getirmek istiyoruz'
Arslan'ın konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan İşletme Sahibi Uğur Kırkova; '3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında kulübümüzde bir etkinlik yapıyoruz. Biz de bu tip projelerin içinde elimizden geldiğince yer almaya çalışıyoruz. Bugün de Özel Marmara Yunuslar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ağırlıyoruz. Birkaç etkinliğimiz olacak ve ondan sonra atlarla birlikte birkaç çalışma yapacağız. Bugün biraz sembolik olacak ama bunu uzun süreli hale getirmek istiyoruz. Çünkü hippoterapi diye bir tedavi yöntemi var. Türkiye'de de biraz daha yaygın hale gelmeye başladı. Biz de Edirne başta olmak üzere Trakya Bölgesi'nde bunu uygulayabilir hale gelmek istiyoruz. O doğrultuda da hareket ediyoruz. Güzel sonuçlar alabileceğimizi tahmin ediyorum' dedi.
'Örnek teşkil etmesini istiyoruz'
İşletmesinde istihdam ettiği engelli bireyin sorulması üzerine Kırkuva; 'Aslında işe başlaması tesadüf oldu. Ancak sonrasında biz de doğru bir durumun içinde olduğumuzu fark ettik. Yaklaşık 5-6 aydır bu şekilde devam ediyoruz. Geriye dönüp baktığımızda engelli kardeşimiz için gayet güzel ve verimli sonuçlar aldığımızı gördük. Bunun yaygınlaşması engelli bireylerimiz için de oldukça sağlıklı olacağını düşünüyorum. Edirne'de de Türkiye genelinde de olması gereken durum budur. İşletmelerin ellerini taşın altına sokması gerektiğini düşünüyorum. Çalışanımız down sendromlu ama gayet bizden biri. Biz kendisine o gözle bakmıyoruz ki buraya gelen insanlar da benimsedi. Hepsiyle güzel ikili ilişkiler kurabildi. Böyle de devam ediyor ve gelişerek mesafe kat ediyor. Bununla ilgili hocalarımızdan da daha sağlıklı geri bildirim alıyoruz. Gayet mutlu ve memnunuz. Umarım bu durum örnek teşkil etmek açısından hem bizim özelimizde hem de diğer işletmelerde yaygınlaşarak devam eder' sözlerine yer verdi.
Açıklamaların ardından Özel Marmara Yunuslar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinden Hande Erdoğan, etkinliğin düzenlenmesinde katkısından dolayı Kırkuva'ya hediye takdim etti. Etkinliğe katılan özel gereksinimli çocukların palyaço ve müzikler eşliğinde dans ederek doyasıya eğlendiği etkinlikte, ayrıca hippoterapi eğitimleri de gerçekleştirildi.
'Tedaviyi destekleyici yöntemdir'
Hippoterapi ile ilgili açıklamalarda bulunan İşletme Sahibi ve At Antrenörü Uğur Kırkuva; 'Hippoterapi adı altında dünyada yaygın olarak kullanılan, Türkiye'de de yaygınlaşmaya başlayan tedavi destekleyici yöntemdir. Bugün uygulamalı halini görüyorsunuz. Özellikle down sendromlu, otistik ve engelli bireylerin tedavisinde oldukça önemli bir tedavi destekleyici yöntemdir. Çeşitli kas gruplarını çalıştıran, hayvanların özel oluşu ve onların hareketiyle üstündeki bireyi yormadan, farkına vardırmadan önemli gelişim sağlayan bir çalışma yöntemimizdir. Bunun yayılmasını umut ediyoruz. Edirne özelinde ve Trakya Bölgesi'nde bu işi üstlenmeye gönüllüyüz. Çeşitli kurum ve kuruluşların da desteklerini bekliyoruz. Umarım istediğimiz durumu gerçekleştirebiliriz. Bu çiftliğin yola çıkış aşamasında amacı da buydu. Umarım hem bizim hem de buradan istifade etmek isteyen bireylerin isteklerini karşılayabiliriz' dedi.
'Yakınlaşmaya sebep oluyor'
Hippoterapi amacıyla at çiftliğine gelen çocuklardan çok güzel tepkiler aldıklarını belirten Kırkuva; 'Cüsse olarak devasa diyebileceğimiz ve güç olarak ciddi anlamda dayanıklılığı olan varlıklardan bahsediyoruz. Özellikle o düzeyde olan bireylerimiz için çok ciddi bir yakınlaşmaya sebep oluyor. Biz de bunları gördükçe mutlu oluyoruz. Umarım artırarak devam ederiz' ifadelerine yer verdi.
Atları sevdiler
Özel Marmara Yunuslar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin velilerinden Nuriye Öner ise oğlu Yusuf Öner'in hippoterapi eğitimine katılmasının ardından yaptığı açıklamada; 'Çok güzel bir etkinlik oluyor. Devamlı da oluyor ve çok memnunuz. Öğretmenlerimize de çok teşekkür ediyoruz. Oğlum Yusuf da atları çok seviyor' dedi. Anne Öner'in sözlerini destekleyen Yusuf Öner ise at binmeyi çok sevdiğini söyleyerek; 'Tekrar gelmek istiyorum. Teşekkür ederim' sözlerine yer verdi.