Aşırı sıcak, bal veriminin düşmesine sebep oluyor

Edirne'de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, bitki florasını ve arıları olumsuz etkiliyor. Termometrelerin 36 dereceyi görmesiyle birlikte arılar da faaliyetini durdurdu, bal veriminde kayıplar yaşandı.

TAKİP ET

Edirne'de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, bölgedeki bitki florası ve arıları da olumsuz etkiliyor. Hava sıcaklığının 36 dereceye ulaşmasıyla birlikte arılar da faaliyetlerini durduruyor.

Bu durum bal veriminde de ciddi kayıplara yol açıyor. Bölge arıcıları, bu durumun uzun süre devam etmesinden endişe ediyor. Hava sıcaklığının yanı sıra aşırı soğuklar da bitkinin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bal üreticileri iklim koşulları normale dönmediği takdirde verimde ciddi düşüş yaşanacağı endişesi yaşıyor.

Edirne 40 yıldır arıcılık yapan İbrahim Arı, İklim sıcaklıklarının normale dönmemesi halinde kayıp yaşanacağını belirti.

Arıların çiçeği az olan tarlalarda bal yapamadığını söyleyen Arı, “Bu yalıtım için biz bunu üç telle yaparız, iki telle yapanlar yüksek sıcaklıkta arıların çalışmasını oldukça etkiliyor. Ayçiçeğinin ömrünü kısaltıyor. Çakıl alanlarda olanlar biraz daha verimsiz. Ovadakiler nispeten sıcaklığa daha fazla dayanıyor. Kumsal ve yamaçtaki bitkiler susuzluğa dayanamıyor o yüzden verimi az olan tarlalarda arılar bal toplayamıyor bulamıyor" dedi.

"SICAK HAVA ARI ÖLÜMLERİNE DE SEBEP OLUYOR"

Arıların 36 santigrat derecenin üzerinde çalışmasının azaldığını aktaran Arı, "Arılar, sabah 09.00'dan önce, öğlenden sonra ise saat 16.00'dan sonra çalışıyor. Sıcaklığın etkisiyle yaşamını yitirenler de oluyor. Soğuk havaların da arı kaybına yol açtığına söyleyebiliriz. Ayçiçekleri bu gidişle daha erken ekilecek. Buna bağlı olarak arıcılık da geriye çekilecek. Elbette tedbirler alacağız fakat iklim şartları düzenli gitmediğinde ne yaparsak yapalım kayıp yaşanacak” ifadelerine yer verdi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar