Anahtarcılar Çırak Bulamıyor

Teknolojinin gelişmesi birçok mesleği olumlu etkilerken olumsuz etkiledikleri de bulunuyor. Bunların başında ise el emeğinin yoğun olduğu meslekler geliyor. O mesleklerden bir tanesi de anahtarcılık. Edirneli anahtarcı Raif Cömert, gençlerin artık masa başı işleri tercih ettiğini artık yetiştirecek çırak bulamadıklarını söyledi.

TAKİP ET

GENÇLER TERCİH ETMİYOR

Zamana yenik düşen meslekler arasına anahtarcılıkta giriyor. Teknolojinin gelişmesi özellikle yoğun el emeğinin kullanıldığı meslekleri olumsuz etkiliyor. Bunlardan bir tanesi de anahtarcılık. Edirne'de yaklaşık 15 yıldır anahtarcılık yapan Raif Cömert, gençlerin anahtarcılığı tercih etmediğini, yetiştirecek çırak bulamadıklarını ifade etti.

Cömert, geçmişte çırak bulmakta zorlanmadıklarını ancak anahtarcılık mesleğinin zamana yenik düştüğünü ifade etti. Çırak olmadığını için mesleklerinin yavaş yavaş yok olmaya başladığını ifade eden Cömert, “Gençler artık zora gelemiyor. Hepsi masa başı iş arıyor. Hâlbuki zanaat bilmek kadar güzel bir şey yok. Çalıştıracak çırak bulamıyoruz.” dedi.

USTA YETİŞMİYOR

Mesleğini severek yaptığını ifade eden Cömert, çırak olmadığını için ustada yetişmediğini bu nedenle anahtarcılığın zamanla yok olacağını belirtti. Gençlerin daha çok masa başı iş istediğini dile getiren Cömert, “Çırak yok, doğal olarak ustada yetişmiyor artık. Gençler meslek yapmak istemiyor. Çoğu üniversite bitirmiş oluyor. Zora mı gelmek istemiyorlar veya başka şey mi var bilemiyorum zanaat bilmek kadar güzel bir şey yok ama maalesef çırak yok bulmakta zorlanıyoruz. Bu gidişle bizim mesleğin de devamı olamayacağını düşünüyorum. İnternet çağında yaşayan çocuklar, orada izlediklerinden etkileniyor. Halkın tabanına indiğimizde eskiden aileler çocuklarını küçüklükten itibaren meslek öğrenmesi için sanayiye gönderirlerdi. Çocuklar küçük esnafların yanında çalışıp, berber, terzi, anahtarcı veya diğer sektörlerde olsun meslek öğrenirlerdi. Fakat şimdi aileler de artık bunu kabullenmiyor. Daha çok masa başı iş ve rahat iş istiyorlar.” diye konuştu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar