Akın akın gelip gittiler

Edirne'de sınır kapılarından geçişler arttı, 2 milyon 820 bin 732 gurbetçi ülkeye giriş yaptı.

TAKİP ET

Edirne'den Yunanistan ve Bulgaristan'a açılan sınır kapılarından 2 milyon 820 bin 732 gurbetçi ülkeye giriş yaptı. Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre sınır kapılarında gurbetçi gelişlerinde son 5 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı.

Edirne'den Yunanistan ve Bulgaristan'a açılan 5 sınır kapısında, Haziran ayında başlayan gurbetçi sezonu tamamlandı. Yaz tatillerini anavatanlarında geçirmek için ülkeye gelen gurbetçilerin dönüşleri tamamlandı. Zaman zaman uzun araç kuyrukların oluşmasına neden olan gurbetçiler, çalıştıkları ülkelerde iş yapmak için memleketlerinde içleri buruk şekilde döndüler. İstatistiklere bakıldığında bu yıl gurbetçi geliş sayısında artış olduğu görüldü.

3 MİLYONA YAKLAŞTI

Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre Edirne'den Bulgaristan'a açılan Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy Sınır Kapıları ile Yunanistan'a açılan İpsala ile Pazarkule Gümrük Kapılarında gurbetçi gelişlerinde artış yaşandı. Bölge Müdürlüğü verilerinde 2019 yılında 5 sınır kapısından ülkeye 525 bin 222 araçla 2 milyon 191 bin 132 yolcu giriş yaparken 2024 yılının aynı tarihlerinde, 691 bin 891 araçla 2 milyon 820 bin 732 yolcu giriş yaptı. Son 5 yılın rakamlarına bakıldığında ise 629 bin 600 daha fazla gurbetçinin ülkeye giriş yaptığı görüldü. Yoğunluğun en çok yaşandığı Kapıkule Sınır Kapısında ise yoğunluğa cevap verilmek için personel sayısı artırıldı. Gurbetçi dönüşlerinde ise binek araçların kuyrukta saatlerce beklemesini önlemek için yapılan park alanı düzenlendi ve bekleyenlere Edirne Valiliği ve dernekler tarafından ücretsiz içecek ikram edildi. Gurbetçilerin karayoluyla ülkeye gelişlerindeki artış, uçak biletlerinin pahalı olmasından dolayı yaşandığı belirtildi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ