AKBULUT 'UZUNKÖPRÜLÜLER OLARAK OSB PROJESİ İÇİN KAYBETTİĞİMİZ ZAMANIN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞIYORUZ'

İstihdam alanlarının yetersizliği sebebiyle Organize Sanayi Bölgesi Projesi'nin Edirne İdare Mahkemesi'nce yürütmeyi durdurma kararı alındığını aktaran Edirne İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut, 'Bölgemizin gelişimi noktasında tarım ve sanayinin birlikte ele alınması ve desteklenmesi gerekirken, bizler, Uzunköplüler olarak OSB projesine yönelik engelleyici girişimlerle telafisi olmayan kaybettiğimiz zamanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Altını çizerek belirtmek isterim ki, Edirne İdare Mahkemesinin vermiş olduğu karar, projenin iptaline yönelik bir karar değil yürütmeyi yani fiziki çalışmayı engelleyen bir karardır. Hukuki süreç devam etmektedir ve yürütmeyi durdurma kararının iptaline yönelik İstanbul Bölge İdare Mahkemesine gerekli itiraz muhakkak ki güzide kurumlarımız tarafından yapılacaktır' dedi.

TAKİP ET

Edirne İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut, gündem dışı söz alarak Uzunköprü OSB hakkında açıklamalarda bulundu.

İstihdam alanlarının yetersizliği sebebiyle Organize Sanayi Bölgesi Projesi'nin Edirne İdare Mahkemesi'nce yürütmeyi durdurma kararı alındığını aktaran Edirne İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut, 'Mahkeme heyetince projeye dair verilen bu kararı yorumlamadan önce, bu noktaya nasıl gelindiğini irdelemek gerekir diye düşünüyorum. İlçemizin kalkınma hamlesi olarak Uzunköprü OSB Projesinin masa üzerine yatırıldığı günden itibaren, maalesef farklı bölgelerde bu gibi projelerin üzerinde oluşturulan mutabakatı bizler sağlayamadık. Projeye karşı olan ve süreci hukuki zemine taşıyan Kavacıklı vatandaşlarımıza, OSB Projesinden korktuklarının aksine, önce köylerine, sonra ilçemize, esnafımıza ve hatta tarımsal üretimimize vereceği katkıyı, siyasi partiler ve STK'ları ayırmaksızın anlatmamız, varsa çekinceleri ortadan kaldırmamız gerekirken; orada tutuşturulan ateşi daha da alevlendirmeye yönelik bir tutumla, ana muhalefet partisi siyasetçilerinin söylemleriyle açılan farklı bir cephede daha mücadele vermek zorunda bırakıldık. Bu durumda kendi içerisinde dahi uzlaşmaz bir görüntü veren ve bu görüntüyü de projenin müteşebbis heyeti içerisinde yer almasına rağmen veren siyasilerin, projeye yönelik çekinceleri olan Kavacıklıların ikna edilmesini mümkün kılmadı. Gelinen nokta itibari ile herkesin başını ellerinin arasına alıp, Uzunköprü OSB Projesine umut bağlayan insanlara ne anlatacağını bu günden itibaren düşünmesi gerekir.' Şeklinde konuştu.

'Kimse; proje iptal oldu, bizde pes ettik gibi bir anlam yüklemesin'

AK Parti olarak gönül rahatlığı ile çıkıp başından sonuna kadar yaşananları ve kimlerin riyakarlık maskesi takarak Uzunköprülülerin aydınlık yarınlarına kara bulut gibi çöktüğünü zamanı geldiğinde anlatacaklarını söyleyen Akbulut, 'Bu söylediklerime kimse; proje iptal oldu, bizde pes ettik gibi bir anlam yüklemesin. Altını çizerek belirtmek isterim ki, Edirne İdare Mahkemesinin vermiş olduğu karar, projenin iptaline yönelik bir karar değil yürütmeyi yani fiziki çalışmayı engelleyen bir karardır. Hukuki süreç devam etmektedir ve yürütmeyi durdurma kararının iptaline yönelik İstanbul Bölge İdare Mahkemesine gerekli itiraz muhakkak ki güzide kurumlarımız tarafından yapılacaktır.' İfadelerini kullandı.

'Raporda heyet tarafından alınan 7 numuneden 5'inin mutlak tarım arazisi dışında kalan toprak özelliği taşıdığını görmekteyiz'

Edirne İdare Mahkemesi'nin almış olduğu durdurma kararında etkili olan hususun bilirkişi heyetinin raporu olduğuna dikkat çeken Akbulut, 'OSB alanının toprak değerlendirmesinin yer aldığı raporu irdelediğimizde, heyet tarafından alınan 7 numuneden 5'inin mutlak tarım arazisi dışında kalan toprak özelliği taşıdığını görmekteyiz. Tabi değerlendirmesine almış olduğu akademik eğitim üzerinden bakan bilirkişi heyeti, buranın tarımsal faaliyetlerde kullanılması görüşünde bulunmuştur. Bizler de değerli akademisyenlerin bakmış olduğu gözle bakacak olursak Edirne'de böyle yatırımları yapmamızın mümkünatı yoktur. İnanın hiçbir bölgeye çivi dahi çakamayız. Uzunköprü OSB Projesi için belirlenen alan, iddia ediyorum ki, Uzunköprü ve hatta Edirne Bölgesi toprak yapısını ele aldığımızda, kamu yararı gözetilmek suretiyle tarım dışı faaliyetler için kullanılacak en doğru yerdir. Edirne'de bir Çernobil bir Hiroşima aramanın, ot bitmeyen bir toprak parçası bulmanın mümkün olmadığı da söylemek gerekir.' Diye konuştu.

'Uzunköprülüler olarak OSB projesine yönelik engelleyici girişimlerle kaybettiğimiz zamanın üzüntüsünü yaşıyoruz'

Uzunköprü Organize Sanayi Bölgesi Projesi'ni sadece sunacağı istihdam kaynağı üzerinden değerlendirenlerin büyük bir yanılgı içerisinde düştüklerini söyleyen Akbulut, 'Bu proje bizim tarımsal üretimimizi arttırıp tarımsal ekonomimize can verecek bir proje olduğunu artık görmemiz gerekmektedir.2010-2020 yılları arasında kırsal nüfusunun %45'ni kaybeden Uzunköprü'de, ÇKS kaydı bulunan üreticilerimizin yaş ortalaması 65'tir. Üreticilerimizin yaş dağılım oranını ele alacak olursak sadece ve sadece %20'sinin 50 yaşından genç üreticilerden oluştuğunu görürüz. Onların da büyük bir kısmını miras bölünmesinin ardından elinde kalan arazisinde tarımsal faaliyet sürdürmesinin yanında farklı iş kollarında çalışan üreticiler oluşturmaktadır. Yani bu da demek oluyor ki; siz istediğiniz kadar toprakları suyla buluşturun, üreticileri karlılığı daha yüksek alternatif tarıma yöneltmek için milyonlarca lira destek verin, genç nüfusunuzu tutamıyorsanız başarılı olmanız maalesef imkansız olur. Tarımsal üretim artışını sağlayıp o ekonomik sıçramayı yapabilmek için gereken zamanı sağlamanın yolu istihdamdan geçer. Bu da Uzunköprü OSB projesine köstek olarak değil, destek vererek sağlanabilir. Bölgemizin gelişimi noktasında tarım ve sanayinin birlikte ele alınması ve desteklenmesi gerekirken, diğer ilçeler mutlak birliktelik halinde bu yolda geleceğini planladığı dönemde; bizler, Uzunköplüler olarak OSB projesine yönelik engelleyici girişimlerle telafisi olmayan kaybettiğimiz zamanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz.' Diye konuştu.

Umut Poyraz