AK Parti-CHP mera ittifakı
Edirne İl Genel Meclisi'nde AK Parti Grubu ile CHP Grubu, sorumlu, sınırlı ve şartlı tahsis ile meraların ıslah edilmesi konusunda sorumlu, sınırlı ve şartlı tahsis ile meraların ıslah edilmesi konusunda anlaştıklarını açıkladılar. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Suiçmez, uygulamanın faaliyete geçmesini beklediklerini belirtirken CHP Grup Başkanvekili Erdoğan Gümülcineli 'Bu da bir başlangıç ve çok yararlı olur. Yeter ki amacı dışında kullanılmasın. Köy dışından belirli kişilere, belli çıkarlar gözetilerek tahsis edilmesin. Yoksa hepimiz bu konuda hemfikiriz' dedi.
Edirne İl Genel Meclisi'nde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grubu ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu, sorumlu, sınırlı ve şartlı tahsis ile meraların ıslah edilmesi konusunda hemfikir olduklarını açıkladı. İl Genel Meclisi'nin Eylül ayı birinci toplantısında gündem dışı konuşma alan AK Parti Grubu Başkanvekili Mustafa Suiçmez ile CHP Grubu Başkanvekili Erdoğan Gümülcineli, Edirne'deki 580 bin dekar mera alanının ıslah edilmesinin önemine dikkat çekti.
Suiçmez, toplantıda yaptığı konuşmada hayvancılığın temel taşlarından birinin meralar olduğunu vurgularken; 'Meralardan iyi verim alabilirsek kaba yem ihtiyacını buralardan karşılayabiliriz. Kaba yem de, özellikle süt hayvancılığının bir numaralı ihtiyacıdır. Sayın Valimizin Edirne'ye gelmesiyle ciddi bir bakış açısı geldi. Meralarda göletler yapılmaya başlandı. 15-20 tane bu yıl içerisinde meralara yapılan gölet var. Bu göletler sayesinde hem hayvanların su ihtiyacı karşılanıyor hem de çevresi daha yeşillik oluyor. Sayın Valimiz de birebir konuyla ilgileniyor. Önümüzdeki yıl da bu çalışmalar devam edecek' ifadelerine yer verdi.
Suiçmez, Edirne'de 580 bin dekar mera alanı olduğunu hatırlatırken; 'Kullanılamayan mera alanlarını çıkardığımızda, yaklaşık 400 bin dekarın üzerinde iyi mera alanımız var. Bu kadar mera varlığımız olmasına rağmen, biz bu meralardan ihtiyacımız olan seviyede kaba yem ihtiyacını karşılayamıyoruz. Bunun birçok nedeni var. Yağmurlar kesildiğinde meraların üzerindeki ot bitkisi yanıyor; böyle olunca da hayvanlar istediği şekilde otu alamıyor. İkinci olarak da meralardan ot biçme alışkanlığımız yok, böyle bir planlama da yok. Sadece hayvanları meraya salıyoruz; otlayıp, geri geliyorlar. Oysa bu otlar biçilip balya yapılarak, köylerde bulunan üreticilere cüzi bir ücretle verilebilir' dedi.
'Sulanabilir hale getirelim'
Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin belirli bir program çerçevesinde, Muhtarlıklarla beraber mera ıslah çalışmaları yaptığını söyleyen Suiçmez; 'Ama ıslah yapıldığında yalnızca sanayi gübresi atılıyor. Bu ıslah çalışmalarının sadece bir kalemidir. Bu gübre yıllar boyunca atıldığında meralar belli bir oranda zarar da veriyor. Bizim bu konudaki önerimizde; mevcut mera varlıklarımızı masaya yatıralım ve sulanabilir olanları sulayalım diyoruz. Haziran ayında yağışlar kesilip sıcaklıklar arttığında o meraları sulanabilir hale getirelim. Bu konuyla ilgili Bakanlığımıza yazı yazdık, Tarım İl Müdürlüğüyle görüşmeler yaptık, hatta önümüzdeki aylarda toplanacak Tarım Şurası'nda görüşülmek üzere önerilerimizi de sunduk' sözlerine yer verdi.
'Şartların dışına çıkana ceza'
Meraların, Tarım İl Müdürlükleri ve Muhtarlıkların denetiminde işletme bazlı ıslah pozisyonuna geçmesi gerektiğini belirten Suiçmez; 'Örneğin; A köyünde 10 tane işletme var, 3 bin dönüm de mera var. O işletmelere bu meralar sınırlı tahsis edilebilir. Yani bir üreticiye; '˜Senin 50 tane hayvanın var. Ben sana 200 dekar merayı 10-15 yıllığına tahsis ediyorum. Yem bitkilerinin haricinde hiçbir şey üretmeyeceksin. Burasının sulamasını sen yapacaksın, karaçalısını sen bitireceksin, biçimini yapacaksın. Biz de bunu denetleyeceğiz. Eğer şartların dışına çıkarsan ceza keseceğiz.' denilebilir. Böyle bir çalışma yapıldığı takdirde, birkaç yıl içerisinde kaba yem açığı iyice minimize olur. Eğer hayvancılığı üretici yapıyorsa, kendi çayırına özel gösterdiği kadar tahsis edilen meraya da özen gösterecek. Sorumlu, sınırlı, şartlı tahsis olduğunda üretici de üzerine düşeni yapacaktır' dedi.
'Meralar bakımlı hale gelecek'
İşletme bazlı ıslah uygulamasının, hayvancılığın geleceğini teşkil edecek karar önemli bir kriter olduğunu söyleyen Suiçmez; 'Hırvatistan'da bu sistem uygulanıyor; birebir gördüm. Bu program uygulamaya konulduğu takdirde, üreticinin büyük bir bölümünün kaba yem ihtiyacı kalmayacaktır. Dolayısıyla işletme bazlı mera ıslahı çok büyük önem teşkil ediyor. Meralar aile işletmelerine tahsis edildiğinde; hem meralar bakımlı ve sağlıklı hale gelecek hem de üreticinin maliyeti düşecek. Maliyetler düşünce, uzun vadede ufak çağlı aile işletmeleri üretimden kaçmayacak. Süt hayvancılığında kaliteli kaba yem yetiştirildiğinde maliyet çok fazla düşer. Tahsislerde öncelik ufak çaplı köylerde faaliyet gösteren işletmelere verilmeli. Çünkü bu insanları köylerde tutmamız gerekiyor. Tabii bu uygulama ancak Bakanlığımız tarafından yapılabilir. Bakanlığımıza da çeşitli yollarda bu durum aktarıldı; onlar da bu uygulamaya sıcak bakıyor. Önümüzdeki süreçte faaliyete geçmesini bekliyoruz' ifadelerine yer verdi.
'Çok yararlı olur'
Suiçmez'in konuşmasının ardından toplantıda konuyla ilgili bir konuşma da CHP Grup Başkanvekili Erdoğan Gümülcineli yaptı. Gümülcineli, Suiçmez'in gündeme getirdiği işletme bazlı ıslah uygulamasının çok önemli olduğunu söylerken; 'Meralarda bu sıkıntıların yaşandığına şahidiz. Meraların hem ıslahı, hem de bir şekilde hayvancılığı geliştirecek veya bu konuda hayvancılık yapan insanları teşvik edecek sebepler olacaktır. Geç kalınmış bir şey ama ne zaman en erken başlanırsa sonuçları alınır. Birçok köyde toplulaştırma çalışmaları yapıldı. Keşke toplulaştırma esnasında sulamaya veya daha verimli olacak alanlara, meralar ayrılabilirdi. Ama bu da bir başlangıç ve çok yararlı olur. Yeter ki amacı dışında kullanılmasın. Köy dışından belirli kişilere, belli çıkarlar gözetilerek tahsis edilmesin. Yoksa hepimiz bu konuda hemfikiriz' dedi.
Gümülcineli'nin konuşmasının ardından toplantı sona erdi.