Açıklama yetmedi şiddet bitmedi
Sağlıkta şiddete yeni bir örnek daha eklendi. İstanbul Bahçelievler'de özel bir hastanede görevli psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman'ı tabancayla vurularak katledilmesinin ardından yeniden basın açıklaması düzenlenirken açıklama, sağlıkta şiddete uğrayan Dr. Tuba Çıkmaz, Dr. Bahattin Ahmet Yalçın ve tükenmişlik sendromu sonucu hayatlarına son veren Dr. Engin Karakuş, Dr. Ece Ceyda Güdemek ve Tıp Fakültesi öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu'nu hatırlattı.
Hekim ve sağlık çalışanlarına şiddete yeni bir örnek daha eklendi. Türk Tabipleri Birliği (TTB)'nin ülke genelinde düzenlediği basın açıklamalarına rağmen sağlıkta şiddetin önüne geçilemiyor. İstanbul Bahçelievler'de özel bir hastanede görevli psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman'ı tabancayla vurularak katledilmesinin ardından TTB Edirne Tabip Odası, basın açıklaması düzenleyerek sağlıkta şiddete tepki gösterdi.
Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi önünde düzenlenen basın açıklaması, sağlıkta şiddet olaylarının değişmediğini gözler önüne serdi. Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Çıkmaz'ın, Cuma gecesi görevi başında iki kadın tarafından saldırıya uğraması, tükenmişlik sendromu sonucu intihar ederek yaşamlarına son veren Kalp Damar Cerrahı uzmanından Doktor Engin Karakuş, Adana'da Pediatri Asistanı Doktor Ece Ceyda Güdemek ve İstanbul'da Tıp Fakültesi öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu ile Şanlıurfa Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde görevli Dr. Bahattin Ahmet Yalçın'ın bir hasta yakını tarafından başına parke taşıyla vurularak darp edilmesi olaylarını hatırlattı.
Şiddet olaylarının yaşanmasının ardından bir araya gelen Edirne Tabip Odası yönetimi ve üyeleri, şiddete karşı tepki gösterirken, basın açıklamalarının ardından yeniden yaşanan şiddet olayları hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliklerinin durumunu ortaya koydu. Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Çıkmaz'ın saldırıya uğramasının ardından '˜Geçmiş olsun dilemeyin'; hafta intihar ederek yaşamlarına son veren Kalp Damar Cerrahı uzmanından Doktor Engin Karakuş, Adana'da Pediatri Asistanı Doktor Ece Ceyda Güdemek ve İstanbul'da Tıp Fakültesi öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu'nun ardından '˜Tükenmişlik sendromu yaşıyoruz'; Şanlıurfa Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde görevli Dr. Bahattin Ahmet Yalçın'ın bir hasta yakını tarafından başına parke taşıyla vurularak darp edilmesinin ardından '˜Artık öldürülmek istemiyoruz' diye haykıran Edirne Tabip Odası üyeleri, Dr. Fikret Hacıosman'ı tabancayla vurularak katledilmesinin ardındansa; 'Kamu idaresi harekete geçmek için kaçımızın ölmesini beklemektedir?' ifadelerine yer verdiler.
Hastanede silahlı saldırıya dikkat çekti
Basın açıklamasını Edirne Tabip Odası Üyesi Dr. Alper Eker okudu. Eker, açıklamada Dr. Fikret Hacıosman'ı silahlı saldırı sonucu kaybetmekten derin üzüntü yaşadıklarını belirterek; 'Psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman dün öğle saatlerinde İstanbul'da, çalıştığı özel hastanede, eski hastası olduğu iddia edilen bir kişinin silahlı saldırısı sonucu başından ağır yaralandı ve gece saatlerinde yoğun bakımda verdiği yaşama tutunma mücadelesini kaybederek aramızdan ayrıldı. Meslektaşımızın yakınlarına ve bütün hekim kitlesine baş sağlığı diliyoruz' dedi.
'Randevu talebimize yanıt verilmedi'
Türkiye'de sağlık çalışanlarının her gün onlarca kez şiddet yaşadığını söyleyen Eker; 'Sağlıkta şiddet dalgası azalmak bir yana; hızlanmakta, yaygınlaşmakta, meslektaşlarımızı silahla yaralamaya ya da öldürmeye varan infial yaratıcı boyutlar kazanmaktadır. Türk Tabipleri Birliği sağlıkta şiddetin nedenleri ve çözüm yollarını kamuoyu ile paylaşmış, her şiddet vakasında yetkilileri bir kez daha göreve çağırmış, şiddeti önlemede daha etkili olacak caydırıcı niteliğe sahip cezalar öngören yasa tasarıları hazırlamış, bunların TBMM'de kabul edilmesi için çaba sarfetmiştir. Yakın geçmişte meydana gelen başka şiddet vakalarının ardından Sağlık Bakanı'ndan randevu talep edilmiş, sorunun çözümü için ortak çalışma grubu kurulması önerilmiştir. Ne yazık ki, Bakanlık randevu taleplerine yanıt verme nezaketinden bile uzak, duyarsız ve etkisiz tutumunu sürdüre gelmektedir' sözlerine yer verdi.
Dr. Yalçın'ı hatırlattı
Eker, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde görevli Dr. Bahattin Ahmet Yalçın'ın bir hasta yakını tarafından başına parke taşıyla vurularak darp edildiğini hatırlatarak; '28 Temmuz 2018'de, 28 tabip odasının yöneticileri ile birlikte Türk Tabipleri Birliği Şanlıurfa'da '˜Şiddete Karşı Bildirge' açıklamış, eş zamanlı olarak bütün tabip odalarının katılımıyla bir gazete ilanı verilerek soruna kamuoyunun ve siyasi iktidarın dikkati çekilmiştir. Dün karşılaştığımız saldırı, örneğin birkaç ay önce Eskişehir'de yaşadığımız daha önceki nice benzerleri gibi, sağlıkta şiddetin çok sayıda nedeninden birini yalınlıkla gözler önüne sermektedir' dedi.
'Silah kolayca sokulabiliyor'
Hekimlerin hastane içerisinde ateşli silahla öldürüldüğüne ve sağlık kuruluşlarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğine dikkat çeken Eker; 'Artık göz ardı edilemeyecek ve ertelenemeyecek acil bir sorun olduğunu apaçık göstermektedir. Hem hastane yöneticileri hem de kamu idaresi bu sorunu ivedilikle çözmekle sorumludur. Sağlık çalışanları ve Türk Tabipleri Birliği görece basit önlemlerle bile engellenebilecek olan şiddet vakalarına karşı tahammüllerini çoktan kaybetmiştir. Silahın sağlık kuruluşlarına bile kolayca sokulabilmesi karşısında başta kamu otoritesi olmak üzere bütün toplum silahlanmanın normal bir olgu gibi görülmesini sosyal bir sorun olarak ele almalı; bireysel silahlanma zaman kaybetmeden kontrol altına alınmalıdır' ifadelerine yer verdi.
'Yasa teklifi yaşama geçirilmeli'
Tabip Odaları ile Türk Tabipler Birliği'nin hekimlerin yanında olduğunu belirten Eker; 'Sağlıkta şiddetin kanıksanmasını kabul etmeyeceğiz ve onu durdurana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Sorunu ve çözüm yollarını ele almak için TBMM Başkanı ve Sağlık Bakanı ile acil görüşme talebimizi kamuoyu önünde kendilerine bir kez daha iletiyoruz. Şiddetin ve diğer sorunlarımızın çözümü için Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir çalışma grubu oluşturulmasını ortak akla inanmanın ve meslek örgütlerini merkeze alan çağdaş demokrasi anlayışının bir gereği olarak görüyor ve bu talebimizi de yineliyoruz. Sağlıkta şiddetin engellenmesi için TBMM'ye sunduğumuz yasa teklifinin yeni yasama döneminde ivedilikle yaşama geçirilmesini bekliyoruz' dedi.