850 BİN ESNAFA GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ

850 bin esnafı ilgilendiren gelir vergisi muafiyeti Türkiye büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilerek yürürlüğe girdi. Gelir vergisi muafiyeti hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, 'Basit usul muhasebe sistemi yapan esnafımız yine muhasebe tutmaya devam edecek ama yılsonunda kazanç beyannamesi bildirmeyecek.' dedi.

TAKİP ET

850 bin esnafın beklediği ve Türkiye büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen gelir vergisi muafiyeti Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, önceden beyanname verme zorunluluğu olduğunu artık beyanname verilmeyeceğini söyledi.
Yaşagör, 'Basit usul muhasebe sisteminde olanlar zaten 11 bin liraya olan gelirlerinde vergi muafiyetini kapsıyor. Daha önceki uygulamada bunlar var idi. Basit usul muhasebe sisteminde çalışanlar daha önce yılsonunda bir beyanname veriyordu şimdi beyanname verilmeyecek. Ayrıca 4 ayda bir yine muhasebe sistemi devam edecek ama yılsonunda bir beyanname verilmeyecek kazanç gösterilmeyecek. Daha önceden beyanname verme zorunluluğu vardı. Şimdi bu beyanname verilmeyecek. Yani basit usul muhasebe sistemi yapan esnafımız yine muhasebe tutmaya devam edecek ama yılsonunda kazanç beyannamesi bildirmeyecek. 3 ayda bir muhasebe işlemleri vergi kayıtlarına geçiyordu. Şimdi 4 ayda bire çıkarıldı. Gelir beyannamesi veriliyordu yılsonunda ama artık o uygulama kaldırıldı. Yine basit usul muhasebe sisteminde olanlar vergiden zaten muaftı ama beyanname veriliyordu. O rakamın üzerinde olanlar gelir vergisine tabiydi. 10 bin 11 bin liranın üzerinde kazancı elde edenler vergisini veriyordu. Şimdi ise vergi vermemiş olacak.' Dedi.
Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, ilerleyen günlerde özel tüketim vergisindeki artışlarında satış fiyatlarına yansıyacağını belirtti.
Yaşagör, 'Her yılın artış oranına göre ÖTV belirleniyor. Geçen yıl yansıtılmadı, bu yıl yansıtılmasını bekliyoruz. Yılbaşında sigaraya yeniden bir zam gelebilir.' İfadelerine yer verdi.
Barış Karapaça