7. Uluslararası Edirne Maratonu koşuldu
Balkan Ülkeleri Dostluk Grubu Gençlik ve Spor Kulübü Derneği'nin düzenlediği Uluslararası Edirne Maratonu'nun yedincisi gerçekleştirildi. Maratona 150'si yabancı uyruklu olmak üzere 1022 atlet kayıt yaptırdı.
Balkan Ülkeleri Dostluk Grubu Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından gerçekleştirilen 7. Uluslararası Edirne Maratonu koşuldu.
Maratona katılan koşucular ve yakınları erken saatlerde Karaağaç'ta bulunan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin yer aldığı tarihi gar binasının da olduğu yerleşkeye geldi. Bazı sporcular Edirne Belediyesi Bandosu'nun 9/8'lik müziklerine danslarıyla eşlik etti.
7. Uluslararası Edirne Maratonu'na Türkiye'nin birçok bölgesinin yanı sıra Etiyopya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelerden toplamda 1022 sporcu katıldı. Startın verilmesiyle 150'si yabancı uyruklu toplamda 1022 atlet koşuya başladı.
Maraton 21 Kilometre ve 10 kilometre olarak iki farklı kategoride koşuldu. Sporcular kategorilerine göre Pazarkule Sınır Kapısı, Meriç ve Tunca köprüleri, Selimiye Camisi'ni geçerek bitiş noktası olarak belirlenen Lozan Anıtı'na geldi.
Maratonda 21 kilometre yarışını erkeklerde 1 saat 8 dakikalık derecesiyle Etiyopyalı Fetene Alemu Regasa, kadınlarda 1 saat 22 dakikalık derecesiyle Dilan Atak kazandı.
10 kilometre yarışında erkeklerde 32 dakika 44 saniyeyle Abdullah Tuğluk, kadınlarda ise 38 dakika 59 saniyelik derecesiyle Tanya Dimitrova kazandı.
Bu yıl ki organizasyonu 2022 Edirne yılına armağan ettiklerini söyleyen Balkan Ülkeleri Dostluk Grubu Derneği Başkanı Önder Akdağ, 7'ncisini düzenlenen Uluslararası Edirne Maratonu'nu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Geçen yıl Babalar Günü'nde koşmuştuk, bu yıl Anneler Gününde koşuyoruz, bu organizasyonu tüm annelere armağan ediyorum diyen Akdağ, 'Sporcular Pazarkule üzerinden sembolik olarak yurt dışında çıkıyor. Güzergah çerçevesinde Selimiye'nin etrafında hilal yapıyoruz. Selimiye yeni yüzüyle hizmete girdi.tum fotoğrafçılar burada herkes hayran kalıyor. Biz de buna aracı olmaktan dolayı mutluyuz. 2022 Edirne yılına özel bin 22 sporcu hedefine ulaştık. Şehir dışından gelenlerin yetisememesinden kaynaklı olarak 845 göğüs numaralı sporcunun katılım sağladı' şeklinde konuştu.
Kakava şenliklerinin duyulduğu gibi bu maratonunda duyulması gerektiğini aktaran Türkiye Atletizm Federasyonu Başkan Vekili Yasin Taş, 'Edirne'de Kırkpınar'ın efsane olduğu, kakava şenlikleri gibi Uluslararası Edirne Maratonu'nun da duyulması gerek. 20. Maratonun tüm balkan ülkelerinin katıldığı en büyük maraton olması için çalışmaların sürüyor' dedi.
Organizasyonun hem spor hem de turizm acısından kente yararlı olacağını söyleyen Edirne Gençlik Spor İl Müdürü Selim Ak, 3 Nehir 1 Şehir projesinin tamamlanmasıyla Edirne'nin turizminin daha fazla gelişeceğini belirtti.
21 kilometre kategorisinde erkekler ikincisi olan Milli sporcu Mestan Turhan, 'Geçen yıl da bu yarışmaya katılmıştık. Bu yıl da hazırlanıp geldik. Parkur zorluydu takiplerim iyiydi. Ama 21kilometrede 2. Oldum. Gururlu ve mutluyum' dedi.
Kadınlar 21 kilometre kategorisinde birinci olan 24 yaşındaki Dilan Atak, 'Buraya antrenman niyetine geldik. Çok güzel bir yarıştı. Tarihi dokusu ile harika bir koşu oldu. Mutlu ve gururluyum. Geçen yıl da birinci olmuştum inşallah bu şekilde devam eder. Meriç köprüsü, Selimiye Camii, lavanta tarlalarının yanından geçerken hayran kaldım. Yarışmalara katılmaya devam edeceği' dedi.
Yarışmaya ilk kez katıldığını söyleyen ve erkekler 21 kilometre kategorisinde birinci olan Etiopyalı Fetene Alemu Regasa, 'Katildigim birçok yarışmadan birinciliğin var. Beden eğitimi öğretmeni olduğum için hayatımı bu işten kazanıyorum. Zorlanmadım sabit ve kontrollü koştum. Her gün spor yapıyorum ve hazırlanıyorum' dedi.
'16 aylık bebeğimle koşmak keyif verici oldu'
16 aylık bebeği ile maratonda beraber yarışan Elif Kurtulmuş, 'Yaklaşık 7-8 yildir koşuyorum. Çocuğum ile birlikte koşmak zor oldu 6. Kilometrede ağlamaya başladı sonra müzik açtım sustu. Daha önce de tekerlekli sandalye ile koşmuştum. Bebegimle birlikte koşmak ayrı bir keyif verdi' ifadelerine yer verdi' ifadelerini kullandı.
10 kilometre ve 21 kilometre olmak üzere iki kategoride yarışan sporcular maratona Karaağac Tren garından başladı ve sırasıyla Pazarkule Sınır Kapısı, Tarihi Meriç ve Tunca köprüleri, Selimiye Camii'ni geçerek bitiş noktası olan Lozan Anıtı'na geldi. Maratonun bitmesinin ardından düzenlenen seremonide dereceye giren sporculara ödülleri verildi.