5 BUÇUK ASIRLIK TARİHİ DOKU GEÇMİŞE IŞIK TUTACAK

5 buçuk asırlık tarihi dokusuyla geçmişten günümüze kültürleri yaşatmak üzere Devecihan Kültür Merkezi, proje ve çalışmalar sonucunda Rumeli Kültür Sanat Akademisi olarak faaliyetlerine devam edecek. Akademi içerisinde geçmişi günümüze yansıtmak üzere 9 farklı atölye barındırıyor.

TAKİP ET

Edirne Valisi Ekrem Canalp'in katılımıyla açılışı gerçekleştirilen içerisinde 9 atölyenin bulunduğu Rumeli Kültür Sanat Akademisi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Yüzyıllara meydan okuyan Devecihan Kültür Merkezi, geleneksel sanatların hayat bulacağı ve geçmişe ışık tutması amaçlanan Rumeli Kültür Sanat Akademisi olarak faaliyete geçti.

Rumeli Kültür ve Sanat Akademisi'nde Hüsn-i hat, aynalı süpürge, çini işlemeciliği, mis sabunu, kalem kâğıt ve nakkaş, edirnekari, saray mutfağı, sepet örücülüğü ve saraciye atölyeleri olmak üzere 9 farklı bölüm yer alıyor.

Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği Balkan Halk Dansları topluluğu gösterisi ile başlayan açılış programında saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Devecihan Kültür Merkezi'ne ilk defa koordinasyon toplantısı vesilesiyle gittiğini hatırlatan Edirne Valisi Ekrem Canalp, böylesine tarih kokan 550 yıllık bir mekânın çok az kullanılmasının üzücü verici olduğunu ve 2 yıllık bir çalışma sonrası buraya yeni bir ivme kazandıracak projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

550 yıllık bu yapıyı tekrar Edirne'nin kültürüne, turizmine ve ekonomisine kazandırmanın mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını belirten Vali Canalp, burada çeşitli atölyelerin yer aldığını ve bu atölyelerin kentin kültürüne ve turizmine ne şekilde hizmet edeceğinin ipuçlarını vereceğini ifade etti.

'9 atölye Edirne ile özdeşleşmiş geçmişimizin bir parçasıdır'

9 farklı atölye ile geçmişin mirasını yaşatacaklarını belirten Vali Canalp; 'Saray mutfağı ile birlikte Rumeli'nin lezzetlerini de gelen misafirlerimize sunma imkânımız olacak. Tarihi bir mekânın içerisinde geleneksel Osmanlı saray mutfağına ait lezzetleri tadabileceğiz ve Rumeli'nin bütün mutfağının özelliklerini sunacağız. Bu açılan 9 atölye Edirne ile özdeşleşmiş geçmişimizin bir parçasıdır' dedi.

'Çarkı böyle hızlı şekilde çevirmeye devam edeceğiz'
Edirne'de tüm kurumların beraber çalışması neticesinde güzel eserler ortaya çıkardıklarını dile getiren Vali Canalp; 'Gönlümüzden geldiğince aşkla ve heyecanla çalıştıkça yepyeni projeler sürekli olarak gündemimizde yer almaya devam edecek. Bir tarafından yeni eserlerin açılışlarını yapacağız ama aynı zamanda da yepyeni projelerin temellerini atıyor olacağız. Bu çarkı böyle hızlı şekilde çevirmeye devam edeceğiz' şeklinde konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, geleneksel el sanatlarının özlemlerini dileklerin, inanışların, duygu ve düşüncelerin somut anlatımları olduğunu söyledi.

Rumeli Kültür Sanat Akademisi olarak yeniden işlevlendirilen Devecihan Kültür Merkezi'nin hayırlı olmasını dileyen Soytürk, 'Burası Milletin eşsiz kültürünün sanatın derinlik ve zenginliğinin sanatçılarımızın zarafeti, estetiği bilgi birikim ve becerisinin bununla birlikte saray mutfağının yerli ve yabancı ziyaretçilere sunulacağı yerin adıdır. Burası çocukların öğrenerek deneyimleyeceği, sanatla tanışacağı bir yer olacaktır. Geleneğin gelecekle buluştuğu kültür, sanat, edebiyat, müzik, tiyatro ve gastronominin merkezi haline gelecektir. Burasını yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin kültür sanat zenginliğimizi bizzat görebileceği ve deneyimleyecekleri kültür yolu rotamıza da dâhil etmiş oluyoruz' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Ressam Tayyip Yılmaz'ın yağlı boya tabloları serisinin açılışı yapıldı. Serginin gezilmesinin ardından geleneksel el sanatları ve gastronomi atölyesinde yapılan çalışmalar incelendi.

Atölyeleri dolaşıp çalışmalar hakkında bilgi alan Edirne Valisi Ekrem Canalp, hüsn-i hat atölyesinde yazı yazdı. Atölyeleri ziyaret ederek, usta öğreticilerden bilgi alan Vali Canalp'in eşi Dr. Ayten Canalp ve AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba saraciye ve sarıkçılık atölyesindeki çalışmalara eşlik etti.