2 Yunan askere tahliye çıkmadı
Edirne'de yasadışı yollardan Türk topraklarına geçtikten sonra yakalanarak çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan 2 Yunan askerinin avukatlarının askerlerin tutuklanmasına yönelik itirazı reddedildi.
Yunanistan sınırındaki Kastanies Karakolu'nda görev yaparken devriyeleri sırasında Türk topraklarına geçtikleri için geçtiğimiz Cuma günü çıkarıldıkları mahkemece '1. Derece askeri bölgeye girme' suçundan tutuklanan 2 Yunan askerinin Edirne Barosu'na kayıtlı avukatları Selin Özel ve Hakan Yalçıntuğ mahkemenin tutuklama kararına itirazda bulunmak için Edirne Adliyesi'ne geldi. Edirne 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz dilekçesi veren avukatlar, teğmen Angelos Mitretodis ile astsubay çavuş Dimitris Kouklazis tahliyelerini talep etti. İtirazı değerlendiren Sulh Ceza Hakimliği iki askerin kalıcı ikametgahlarının olmaması ve elde edilen dijital materyallerin incelenme sonuçlarının bitmemiş olması nedeniyle avukatların talebini reddetti.
Aileleri görüş izni aldı
Tutuklanarak Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderilen iki askerin aileleri ve Yunanistan Edirne Konsolosu Sotiria Theocharidi ile konsolosluk yetkilileri de sabah saatlerinde savcılığa oğulları ile görüşme talebinde bulunmak üzere Edirne Adliyesi'ne geldi. Aileler ve konsolosluk yetkilileri sürece ilişkin bir açıklama yapmadan adliyeden ayrılarak, oğulları ile görüşmek için ceza infaz kurumuna gitti.
Yunan basını yoğun ilgi gösterdi
Tutuklanmaları Yunanistan gündemine oturan iki asker ile ilgili gelişmeleri Yunan basını da ilgiyle takip etti. Yunanistan Skai ve Star Televizyonları gün içinde Edirne Adliyesi önünden yaptıkları yayınlarla gelişmeleri Yunan kamuoyuna aktardı.
Bozdağ: 'Takas söz konusu değil'
Öte yandan dün toplanan Bakanlar Kurulu ardından çeşitli konularda açıklamada bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ tutuklanan 2 Yunan askeriyle ilgili olarak iki ülke arasında bir takas talebinin olmadığını belirterek, 'Yunanistan'dan Türkiye sınırını geçen 2 askerin Türkiye'de tutuklanması hususu bir takas konusu değildir. Ne Yunanistan hükümeti Türkiye'den talepte bulunmuştur, ne de Türkiye bir talepte bulunmuştur. Bu askerler, askeri yasak bölgelere girme ve askeri casusluk suçlarından adli soruşturmaya tabi tutulmuştur. Tutuklanmalarına karar verilmiştir. Darbeci askerlerin Türkiye'ye iade edilmesi Türkiye'nin haklı olduğu bir konudur. Yunanistan'ın gereğini yapmakla yükümlü olduğu mükellefiyetler vardır. İkisi ayrı şeylerdir. Yerine getirilmesinin doğru olduğuna inanıyoruz. Bunların takas konusu yapılması, Türkiye'nin darbecilerin Türkiye'ye iadesi konusundaki talebini hafifletir diye düşünüyoruz' şeklinde konuştu.
'Hukuki ve siyasi soruna dönüşmesin'
Yunanistan'da İngilizce yayın yapan Greek Observer haber sitesinin haberine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias da dün Atina'da Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile görüştükten sonra düzenlendiği ortak basın toplantısında olayı değerlendirdi. Kotzias, olaya ilişkin 'Türkiye, uluslararası hukukun hükümlerini uygulamalı ve rutin prosedürü büyük bir hukuki ve siyasi soruna dönüştürmemeli' ifadelerini kullandı.