2'NCİ EL PİYASASI HAREKETLENDİ

Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlamasına sayılı günler kala üniversite öğrencileri evlerinin eşyalarını tamamlamak için 2'nci el satıcılarının yüzünü güldürdü. 1,5 yıldır depolarında ürünlerin durduğunu belirten esnaf satışların başlamasıyla rahat nefes aldıklarını belirtti.

TAKİP ET


Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlaması için gün sayan öğrenciler ev kiralamak ve evlerine eşya almak için Edirne piyasasını hareketlendirdi. Eğitim-Öğretimleri için Edirne'deki kiraladıkları evlere eşya almak için spot eşyaları tercih eden öğrenciler esnafların nefes almasını sağladı.
2'nci el eşya satıcısı Can Gümülcine, öğrencilerin gelmeye başlamasıyla temel ihtiyaçlarını karşılayacak eşyaları aldıklarını satışların başlamasıyla esnaf olarak rahat nefes aldıklarını dile getirdi.
Gümülcine, 'Öğrenciler gelmeye başladı. Genelde buzdolabı, çamaşır makinesi, gar dolap gibi temel ihtiyaç malzemelerini alıyorlar. Koltuk, küçük ev eşyalarını vs sonradan alacaklar sanırım. Pandemi döneminden sonra yüzyüze eğitimin de başlamasıyla satışlar arttı biraz nefes aldık diyebiliriz. Depolar boşalmasa da yakında boşalmış olur. Ev kiraları bizi çok fazla etkilemiyor. Kiralar çok fazla, 1+1 ev fiyatları 3+1 fiyatlarını geçmiş durumda. Tabi bu da bizim satışlarımıza kısmen yansıyor.' İfadelerine yer verdi.
2'nci el satıcısı Altan Civan ise, pandemiden dolayı 1,5 yıldır sıkıntı yaşadıklarını fakat bu yıl satışların hızlandığını belirtti.
Civan, 'İkinci el esnafı olarak satışlarımız hızlandı. Geçen yıl pandemiden dolayı okullar açılmayınca sıkıntı yaşamıştık. Ama bu yıl daha iyi satışlar. Öğrenciler genelde temel ihtiyaçlarını alıyorlar. Diğer yandan aileler de mağdur durumda satış yaparken buna şahit oluyoruz. Çünkü pandemide okullar açılmayınca öğrenciler eşyalarını yok pahasına sattılar. 8 ay için tekrardan ev düzüyorlar bundan dolayı mağdurlar. Bu zamana kadar satışlarımız iyi gitti. 15 gün daha hızlı satışlar olur ama ondan sonra normal dar gelirli ailelere satış yapmaya başlarız. Çünkü dar gelirli aileler eşyalarını sıfır alamıyor, ikinci el tercih ediyorlar.' Dedi.

Umut Poyraz