111 yıllık acı tablo

Edirne'nin Dilaverbey Mahallesi Manyas Karakol Sokak'ta yer alan Meşalecibaşı Çeşmesi, kentin unutulan tarihi mimarisi olarak göze çarpıyor. 111 yıllık çeşme, iki apartman arasındaki görüntüsüyle plansız yapılaşmanın en acı örneklerinden biri olmuş durumda. '˜Açık Hava Müzesi' olarak anılan kentte tarihi bir çeşmenin bakımsız görüntüsü ise önüne park edilen araçlarla görünmez kılınıyor. Çeşme, Manyas Karakol Sokak'a bakan tek cephesiyle adeta yok olmayı bekliyor.

TAKİP ET

Yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Edirne, günümüze ulaşan tarihi mimarisiyle Türkiye'nin sayılı kentlerinden biri. Başta Mimar Koca Sinan'ın ustalık eseri Selimiye olmak üzere camilerinden hamamlarına, köprülerine, çeşmelerine, konaklarına, kiliselerine, Sultan II. Bayezid Külliyesi'ne ve Büyük Sinagogu'na kadar çeşitli tarihi mirası barındıran kent, adeta açık hava müzesini andırıyor. Kentin en önemli tarihi miraslarından biri de merkezinde bulunan su yapılarıdır. Edirne çeşmelerinin, kent mirasının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemi yadsınamaz. Kent mimarisinin en özel örnekleri olan çeşmeler, Edirne halkının da günlük yaşamında önemli bir yer tutarken; günümüzde ise unutulmaya yüz tutmuş eserler haline gelmiş durumda. Dilaverbey Mahallesi Manyas Karakol Sokak'ta yer alan Meşalecibaşı Çeşmesi de kentin unutulan değerleri arasında yer alıyor. 1909 yılında yapılan çeşmenin günümüze gelene kadar haznesinin büyük bir kısmı yıkılırken; plansız yapılaşmanın en acı örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Yaptıranının bilinmediği, günümüzde mülkiyetinin Edirne Belediyesi'ne ait çeşmenin üzerine apartman inşa edilirken; görüntüsü ile de apartman balkonunu andırıyor. 111 yıllık çeşmenin bugün sadece ön cephesi sağlam kalmış. Tarihi çeşme, araçların önüne park etmesiyle de adeta görünmez oluyor.

Yok olmayı bekliyor

Yapısal özelliklerini kaybeden çeşme bakımsızlığıyla da dikkat çekerken; mahalle sakinleri tarafından Manyas, Karakol Çeşme gibi isimlerle de anılıyor. Yüksekliği 2.15 metre, genişliği 2.65 metre olan çeşme, iki yanına yapılan apartmanların arasında sıkışmış durumda. Çeşmenin tacında iki adet tepelik palmete benzer şekilde dilimli yapraklardan oluşan taç dikkat çekerken; kitabesinin iki yanında birer gülbezek, üstünde ise ayyıldız motifi yer alıyor. Çeşmenin önünde ufak ölçekli su yalağı da bulunuyor. Edirne'nin çeşmelerine göre farklı cephe yapısıyla da dikkat çeken Meşalecibaşı Çeşmesi, Manyas Karakol Sokak'a bakan tek cephesiyle adeta yok olmayı bekliyor.