10 milyon yavru sazan...

Edirne'de Su Ürünleri Üretim İstasyonunda bu yıl yetiştirilen 10 milyon yavru sazan balığı yetiştirildi. Yavru sazan balıkları İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde 8 ildeki baraj ve göletlere bırakıldı.

TAKİP ET

Edirne'nin İpsala ilçesinde balık üretim tesisi bu yıl 10 milyon yavru sazan balığı üretti. Su Kaynaklarını Balıklandırma Projesi kapsamında üretilen yavru sazan balıkları Edirne dahil toplam 8 ildeki baraj ve göletlere bırakıldı.

İstasyonda bu yıl üretilen 2 milyon 120 bin yavru sazan balığı Edirne'deki iç sulara, 7 milyon 780 bin yavru sazan balığının ise Marmara Bölgesi'ndeki illere dağıtıldı.

Tesiste düzenlenen programa katılan Edirne Valisi Yunus Sezer, gelinen yüzyılda ekolojinin devamını sağlamanın çok önemli olduğunu dile getirdi.

Sezer, “Su ürünleriyle ilgili büyük projelerin gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, 2 milyar dolara yakın bir ihracattan bahsediliyor. Dünyada da çipura ve levrekte birinci, alabalık üretiminde ise ikinci sırada yer aldığımız söyleniyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde kaynakların yerinde kullanılınca nereye varılacağı açısından son derece önemli” dedi.

İpsala'daki istasyonda bu yıl 10 milyon yavru sazan balığının yetiştirildiğini ifade eden Sezer, yavru sazan balıklarının Edirne'deki su kaynakları ve dağıtım yapılan İstanbul, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Yalova, Tekirdağ ve Kırklareli'ye gönderildiğini aktardı.

Programda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz ise Türkiye'nin balık üretiminde de öncü olduğuna değindi.

Yılmaz, 100'e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiğini dile getirdi.

Kaynakların korunması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Hem yetiştirme hem de avcılığın bilinçli yapılması gerekiyor” dedi.

Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt da müdürlüğün bünyesinde bulunan tesisin 2021 yılından bu yana 29 milyonu aşkın yavru sazan balığı üretimi gerçekleştirdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Gala Gölüne geçildi. Göle 300 bin yavru sazan balığı bırakıldı. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar