'Yüzde 50'nin üzerindeki aşı kullanılabilir'

Edirne Tabip Odası Başkanı Gürcan Altun, Türkiye'nin aşılama çalışması başlattığı Sinovac aşısı ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Brezilya'da aşı etkinliğinin yüzde 50,4 oranında çıktığına dair haberlerin bilimsel makale kaynaklı olmadığını söyleyen Altun, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre etkinlik oranı yüzde 50'nin üzerinde olan tüm aşıların kullanılabilir olduğunu belirtti.

TAKİP ET

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gürcan Altun, son günlerde ulusal ve uluslararası basın organlarında korona virüsü aşısının etkinliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Altun, Çin'de Sinovac tarafından üretilen korona virüsü aşısının etkinlik tartışmalarına son noktayı koydu.

Türkiye'de aşılama çalışmalarının başlatıldığı Çin menşeili korona virüsü aşısının etkinliğiyle ilgili haberlerin her zaman gerçekliği yansıtmadığını belirten Altun, Brezilya'da yürütülen Faz-3 çalışmaları sonucu açıklandığı iddia edilen yüzde 50,4 etkinlik oranının ise bilimsel altyapısının bulunmadığını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemide kullanılabilecek aşı etkinlik oranını yüzde 50 olarak kabul ettiğine dikkat çeken Altun, en kötü aşının dahi korona virüsü enfeksiyonu yerine tercih edilebileceğini belirtti. Altun, korona virüsü salgını ile mücadelede yapılması gerekenleri de hatırlattı.

'HABERLER GERÇEKLİK İÇERMEYEBİLİYOR'

Sinovac tarafından üretilen korona virüsü aşısı ile ilgili basın organlarına yansıyan birçok haberin bulunduğunu belirten Altun; 'Bu haberler her zaman gerçeklik içermeyebiliyor. Ülkemizden aşılama takviminde asıl olarak kullanılacak olan Çin menşeili Sinovac aşısıdır. Aşıya ilişkin olarak birkaç hafta önce Sağlık Bakanlığı Faz-3 çalışması ara değerlendirme raporu yayınladı. Raporda çok kısıtlı sayısal olgular vardı. Bu oran etkinlik düzeyi açısından bakıldığında yüzde 91 civarındaydı. Daha sonrasında bu aşının Faz-3 çalışmasının yürütüldüğü Endonezya'da etkinlik konusunda yüzde 67 gibi bir rakam açıklandı. Akabinde Faz-3 çalışması yürütülen Brezilya'da yüzde 78 gibi rakamlar belirtilmişti' ifadelerini kullandı.

'HABERLER BİLİMSEL DEĞİL'

Altun, son günlerde Brezilya'da aşı ile ilgili yapılan Faz-3 çalışması sonucunda etkinliğinin yüzde 50,4 olduğuna dair çıkan haberler olduğunu söylerken; 'Bunlar da insanlarımızın kafasını karıştırıyor. Basında çıkan bu haber, bilimsel makaleye dönüştürülmüş bir haber değildir. Burada öncelikli olarak yapılması gereken, bilimsel makale üzerinden açıklama yapılmasıdır. Paniğe kapılacak bir şey olduğunu zannetmiyorum. Muhtemelen birkaç gün içerisinde Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu da buna yönelik bir açıklamada bulunacaktır. Türk Tabipleri Birliği de bu konunun üzerinde çalışıyor' dedi.

'KORONA YERİNE EN KÖTÜ AŞI BİLE TERCİH EDİLEBİLİR'

Korona virüsü aşısının etkinlik düzeyinin yüzde 50,4 olmasının sorun yaratmayacağını vurgulayan Altun; 'Farklı rakamların zikrediliyor olması insanlarımızın kafasını karıştırıyor. Bu konuda bir şüphe oluşturuyor. Buradan kaynaklanan sorunlar var. Ancak Dünya Sağlık Örgütü pandemi dönemlerinde aşıların ön onayını verirken yüzde 50 etkinlik alt sınırını almıştır. Dolayısıyla yüzde 50'nin üzerinde etkinliği gösteren her aşı kullanılabilir. Hafif geçirilen bir Kovid-19 enfeksiyonu yerine en kötü aşının yapılmış olması bile tercih edilecek bir durumdur. Brezilya'daki araştırma sonucuna ilişkin bilimsel bir çalışma çıkarsa konuyla ilgili tekrar düşüncelerimizi paylaşırız' sözlerine yer verdi.

14 GÜN KAPANMA VE HIZLI AŞILAMAYI ÖNERDİ

Altun, korona virüsü salgını ile mücadelede 14 günlük tam kapanma ve kapanma sırasında hızlı bir aşılanma ile hastalıkla mücadelede önemli bir aşamanın hayata geçirilebileceğini söylerken; 'Gerek ülkemizde, gerekse bölgemizde hastanelere başvuran olgular üzerinden bakıldığında vaka sayılarının azaldığını biliyoruz. Ancak bölgemize ilişkin vaka sayıları bizimle paylaşılmadığı için net bir şey söyleyemeyiz. Hastane kaydı şu anda azalmış görünürken yapılacak 14 günlük tam kapanma ile bulaşın azaltılması ve bu süreçte aşı temin edilerek hızlı bir aşılanma ile bu hastalıkla mücadele çok daha iyi bir aşamaya getirilecektir' diye konuştu.