'VATANDAŞLAR KRONİK HASTALIKLAR İÇİN AİLE HEKİMLERİNE BAŞVURMALI'

Her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası kapsamında Saraçlar Caddesi'nde etkinlik gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinliğe vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterildi. Etkinlikte açıklamalarda bulunan Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. M. İshak Yıldırım, 2025 yılına kadar Türkiye'de bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 25 azaltılmasının hedeflendiğine vurgu yaptı.

TAKİP ET

Halk Sağlığı Haftası kapsamında vatandaşlar broşürle bilgilendirildi

Halk Sağlığı Haftası kapsamında Saraçlar Caddesi'nde açılan stantta açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. M. İshak Yıldırım, bulaşıcı olmayan hastalıkların dünyadaki en önemli ölüm sebeplerden birisi olduğunu söyledi.

Bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadelede aile hekimlerine başvurmanın büyük önem taşıdığına değinen Yıldırım, 2025 yılına kadar Türkiye'de bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 25 azaltılmasının hedeflendiğine vurgu yaptı.

Saraçlar Caddesi'nde gerçekleştirilen etkinlik çerçevesinde vatandaşların ücretsiz olarak tansiyonu ve şekeri ölçüldü. Ayrıca kurulan stantta verilen hizmetler tanıtıldı. Bilgilendirici broşürler ekipler tarafından vatandaşlara dağıtıldı ve halk sağlığı merkezlerine gelmeleri çağrısında bulunuldu.

Halk sağlığının çok önemli bir konu olduğunu dile getiren Yıldırım, bakanlık olarak en temel hedeflerinin halk sağlığını koruma ve daha kaliteli bir sağlık sistemi sunma olduğunu söyledi.

Uzun ömürlü bir toplum oluşturmak için tüm imkânların kullanıldığını aktaran Yıldırım, Birinci ve ikinci basamaklarda sağlık hizmeti verildiğini hatırlattı.

Yıldırım, sağlık sisteminin en önemli parçalarından birisinin ise aile hekimleri olduğunu ve kronik hastalıkların taranması ve takibinde aile hekimlerinin büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi.

'40 ve 65 yaşından sonra kronik kalp hastalıkları açısından gerekli tetkiklerimizi aile hekimimize başvurarak yapmamız lazım'

Yıldırım; 'Bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan dolayı milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Fakat kronik hastalıkların önlenmesinde erken tanı ve tedavi çok önemli. Özellikle 18 yaşından sonra senede en az bir kez karın çevresi, boy-kilo ve tansiyonumuza baktırmamız lazım. Bunun için aile hekimimize başvurmamız lazım. Özellikle 40 ve 65 yaşından sonra kronik kalp hastalıkları açısından gerekli tetkiklerimizi aile hekimimize başvurarak yapmamız lazım. Kovid-19 bulaşıcı bir hastalık ama kronik kalp hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, obezite ve diyabet gibi hastalıklar bulaşıcı olmayan hastalıklardır' dedi.

'Vatandaşlar kronik hastalıklar için aile hekimlerine başvurmaları'

Vatandaşlara çağrıda bulunan Yıldırım, 'Bulaşıcı olmayan hastalıklardan dolayı ölümler çok yaygınlaştı. Sağlık Bakanlığı olarak bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümleri 2025'e kadar yüzde 25 oranında azaltmak gibi hedefimiz var. Bu hedefte en önemli mekanizma birinci basamak aile hekimleri. Çok değerli ve nitelikli aile hekimlerine sahibiz. Bizim ricamız vatandaşlarımızın kronik hastalıkları için en az bir kere aile hekimlerine başvurmaları ve takiplerini yaptırmaları. Böylelikle daha kaliteli ve daha uzun ömürlü bir toplum oluşturmayı hedefliyoruz' ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar düzenlenen etkinlik kapsamında kurulan stantta halk sağlığı hakkında bilgilendirildi. Stantta şeker ve tansiyon kontrolü yaptıran vatandaşlardan Hilal Karadağ, yapılan hizmetlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ebru Yıldız Günenç